SVE TAJNE NAJVEĆIH PEVAČA ESTRADE: Ko je ucenjivao Vesnu Zmijanac, a tek koja je istina o Radi Manojlović!
Foto: Dragan Kadić

Niko ovo nije znao

SVE TAJNE NAJVEĆIH PEVAČA ESTRADE: Ko je ucenjivao Vesnu Zmijanac, a tek koja je istina o Radi Manojlović!

Miša Marković je jedini pevač koji je pevačku karijeru prekinuo u vreme kada je bio jedan od najtiražnijih pevača PGP-a

Objavljeno:

Manuo se pevanja, iz želje da stvori neku novu muziku. Na zaprepašćenje mnogih, poznati zabavnjak okrenuo se folku i postao pravi muzički revolucionar. Krojio je pesme za najveće muzičke zvezde – Lepu Lukić, Nadu Topčagić, Vesnu Zmijanac, Lepu Brenu, Miroslava Ilića, Tomu Zdravkovića i skoro sve njegove pesme postale su veliki hitovi koji su nadživeli vreme u kojem su nastali.

Međutim, gotovo redovno dešavala mu se ista stvar – napravi pevaču hit, a pevač mu se više nikad ne javi!

foto: Printscreen

"Lepi Lukić sam napisao pesmu "Srce je moja violina". To je pesma koja ju je vratila u život te ‘86. godine. Pre toga, snimila je neke pesme za Jugodisk koje su loše prošle, pa se vratila u PGP. Mnogi nisu hteli da rade sa njom. Sreo sam je u PGP-u i požalila mi se da je autori izbegavaju. Pružio sam joj ruku saradnje i obećao pesmu koja će je učiniti pevačicom godine." Poverovala je? "Nisam siguran da je poverovala, ali je pesmu uzela. Sećam se, dali su nam u PGP-u termin u studiju u 9 sati ujutru. Smatrali su da nije tiražna pevačica da bi joj dali neki prikladniji termin. Ja sam bio šokiran kako Lepa u 9 ujutru zvuči odlično. A ona je rekla Mišo, ko zna, zna. Otpevala je pesmu u studiju i sutradan otputovala u Australiju. Pesma je ubrzo puštena u etar i napravila haos! Lidija Habić iz PGP-a je Lepu zvala da se hitno vrati iz Australije. U rekordnom roku, pesma je postala ogroman hit. Proglašena je numerom godine, Lepa je postala pevačica godine, a bila je otpisana."

foto: Dragan Kadić

Koliko joj je trebalo da ti se javi? "Dve i po decenije! Ma nije mi se javila da mi se zahvali, da mi kaže koju lepu reč. Dvadeset pet godina se nismo čuli, a onda sam uradio za nju pesme Proleće, jesen, zima, Baladu o majci… Nisam je pitao zašto mi se toliko dugo nije javila. Bilo mi je neprijatno…" Razočaran si, ljut, povređen? "Dugo sam bio razočaran, šokiran. Neshvatljivo mi je ponašanje pevača. Dok sam ja bio pevač, drugačija su bila nepisana pravila. Ako kompozitor pevaču uradi pesmu koja postane veliki hit, pevač čini sve da sa tim kompozitorom uradi narednu pesmu, ploču, album, kako god to zvali. A ja pevaču napravim hit koji ga vine u nebesa, a on se ponaša kao da sam mu neko zlo napravio! Ma i ne javi mi se! Stvarno to nikada neću razumeti." Nadi Topčagić si dao pesmu Jutro je? "Jesam, i sa njom je bila ista priča. Za 30 godina ne znam da li smo se čuli dva-tri puta. Jednom sam je pozvao da mi bude gost u emisiji na BN televiziji. Kad smo se čuli, rekla mi je da moramo da se vidimo. Naravno, nikad se nije javila."

foto: Dragana Udovičić
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.