POLA GODINE SU SE VOLELI, A ONDA JE OVA LEPOTICA NAPUSTILA BORU ĐORĐEVIĆA: Ovoj ŽENI je posvetio reči ČUVENE PESME
Bora Đorđević, Foto: Antonio Ahel/ATAImages

zanimljivo

POLA GODINE SU SE VOLELI, A ONDA JE OVA LEPOTICA NAPUSTILA BORU ĐORĐEVIĆA: Ovoj ŽENI je posvetio reči ČUVENE PESME

Popularna pesma grupe "Riblja čorba" nastala je nakon bolnog raskida.

Objavljeno:

Bend "Riblja čorba" i njen frontmen Bora Đorđević učinili su mnogo za domaći rok, a osim muzike, publici na ovim prostorima su podarili fenomenalnu poeziju.

Jedna od pesama koje su ovu grupu izdvojile od drugih bila je i "Lutka sa naslovne strane", a godinama se spekulisalo ko je zapravo "ta lutka".

Jedna od lepotica 1970-ih Latinka Meri Cakić bila je ubeđena da je upravo ona lik po kojoj je stvorena legendardna pesma.

Međutim, Bora Đorđević je to demantovao i priznao da se radi o nekoliko ličnosti.

- Nijedan odgovor nije tačan, a Meri pogotovo nije bila lutka. Radi se o više ličnosti spojenih u jednu i čije su životne priče slične. Reći ću samo toliko da je jedna od njih u Italiji snimala "soft - kor" filmove, dok se u zemlji predstavljala kao ozbiljna glumica; druga je gola svirala violinu na stolu za kojim je sedelo veselo društvo... Mnogo je takvih priča a mnoge su se i prepoznale - napisao ej Bora u svojoj autobiografiji "Šta je pesnik hteo da kaže".

Tom prilikom je priznao i otkud Merino ubeđenje da je ona "lutka sa naslovne strane".

Kada je Riblja Čorba bila u usponu, većina bendova je imala plesačicea Bora Đorđević je napravio antibaletsku grupu "Ribetine".

- Izabrali smo četiri egzemplara iz "Šumatovca". Tu su bili Meri Cakić, koja je pristala da se pojavi u providnom negližeu, Travolta, moler iz Borče koji je bio ubeđen da je veliki plesač i još dvoje. Niko od njih nije imao pojma sa đuskanjem. Dok smo svirali "Lutku", pustio sam da kao fol igraju na bini, a oni su zadatak shvatili više nego ozbiljno, na opšte zadovoljstvo prepunog stadiona. Još kad su novine objavile slike razgolićene Meri i ostalih ribetina, ona je stvarno umislila da je baš ona "lutka" - ispričao je Bora jednom prilikom i dodao:

- Kriv sam ko sam đavo za njeno pogrešno ubeđenje. Kad smo snimali šou za TV Beograd (ceo album "Mrtva priroda plus "Lutka sa naslovne strane"), pustio sam Meri da igra sa jednim čičom. Sada više niko nije mogao da je ubedi da ona nije inspiracija za ovaj veliki hit.

I možda nije do kraja razjašnjeno ko je poslužio kao inspiracija za popularnu pesmu, ali baš je "Lutka sa naslovne strane" obeležila susret Bore Čorbe i jedne od najtraženijih manekenki 1970-ih godina Biljane Nevajde Šević.

Njih dvoje su se upoznali sasvim slučajno, tokom gostovanja u jednoj emisiji.

Dok je Bora svirao jednu od najpopularnijih pesmama, "Lutka sa naslovne strane", prvi put je ugledao lepu manekenku Biljanu, pa su se već tada javile prve simpatije.

Njihova veza je trajala svega šest meseci, a kako je BIljana jednom prilikom otkrila u medijima, razlog raskida je bio što nikada nije mogla u potpunosti da veruje Bori.

Uz to, Biljana se zaljubila u drugog muškarca, pa je napustila i Boru i Beograd i preselila se u Sarajevo.

Kada su se rastali, Bora joj je posvetio tekst pesme "Ostani đubre do kraja".

Kako je jednom prilikom ispričala Biljana, kada ga ostavila, on ju je pozvao i pročitao stihove koje je napisao.

- Bilo je veče. Zvoni telefon, javlja se Bora. Moli me da se nađemo ‘Pod lipom’ da mi pročita pesmu koju mi je napisao. Spremim se i odem, kad tamo… Baš kao u pesmi Dok stoji za šankom delimično pijan, mrzeći pomalo i sebe i druge, ubija lagano konjak, cigarete. Sednemo za sto i on mi onako u dahu, iz svoje čuvene sveske, u koju je pisao stihove, pročita Nisam od onih koji cvile, više te nemam i šta tu mogu, bar se nasmeši kada me vidiš, ostani đubre do kraja! - ispričala je Biljana.

Kako kaže, na početku joj je "đubre" delovalo pomalo grubo, ali se nije potresla.

- U prvi mah mi je to ‘đubre’ zvučalo pomalo grubo, ali kad sam shvatila da je to ‘đubre’ zapravo jedna opasna, fenomenalna osoba kojom je on očaran, a ona ga nemilosrdno ostavlja, definitivno mi se dopala pesma! Međutim, to je bilo sve. U tom trenutku nije izazvala nikakav potres u meni. Sećam se da sam čak bila ravnodušna i kada su tu stvar puštali na mojoj svadbi. Uopšte me nije doticala - rekla je nekadašnja manekenka jednom prilikom za "Telegraf".

Bonus video:

05:10

ČOLA NAPRAVIO LOM U BUDVI: Espreso na licu mesta

(Espreso/Glossy/prenela:B.S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.