NJENA NUMERA IMA VAŽNO ZNAČENJE ZA NAŠ NAROD, CVET O KOM PEVA JE IZ JEDNOG RAZLOGA ZAŠTIĆEN: Evo kako je dobio IME
Teya Dora, Foto: Antonio Ahel/ATAImages

SVE ZANIMA

NJENA NUMERA IMA VAŽNO ZNAČENJE ZA NAŠ NAROD, CVET O KOM PEVA JE IZ JEDNOG RAZLOGA ZAŠTIĆEN: Evo kako je dobio IME

Pesma kojom se Teya Dora bori za odlazak u Malme ima posebnu simboliku za Srbiju i srpski narod

Objavljeno: 00:27h

Pevačica Teya Dora nalazi se u užem krugu favorita na Pesmi za Evroviziju 2024, a svojom pesmom „Ramonda“ plasirala se u finale ovog muzičkog takmičenja.

Pesma kojom se Teya Dora bori za odlazak u Malme ima posebnu simboliku za Srbiju i srpski narod.

Prepoznatljivi cvet ljubičastih latica, Natalijina ramonda, simbol je Dana primirja u Prvom svetskom ratu koji se obeležava 11. novembra.

Upravo tog dana je 1918. godine u Francuskoj potpisano primirje koje je bilo na snazi do zaključenja konačnog mirovnog sporazuma u Versaju 28. juna 1919. godine kada je formalno okončan Prvi svetski rat.

Ramonda raste na istoku Srbije i na planini Kajmačalan gde je srpska vojska pod komandom vojvode Živojina Mišića vodila žestoke borbe protiv bugarskih snaga tokom pripreme proboja Solunskog fronta, uvoda u oslobađanje Srbije u Prvom svetskom ratu.

Natalijina ramonda je zapravo treća otkrivena vrsta iz reda ramondi.

Prethodne dve otrkivene su „Srpska ramonda“ koju je na Rtnju našao Josif Pančić, i „Ramonda myconi“ - endemska vrsta na Pirinejskom poluostrvu.

Zavod za zaštitu prirode Srbije pominje da je Natalijinu ramondu 1882. godine, u Jelašničkoj klisuri nadomak Niša, otkrio lekar i botaničar Sava Petrović, dvorski lekar kralja Milana Obrenovića.

Zbog dela Srbije u kom je otkrio taj cvet želeo da ga nazove „Niška ramonda“, ali je ipak odlučio da ga nazove po kraljici Nataliji Obrenović.

Ramonda je u Srbiji zaštićena zakonom klasifikovana je kao „strogo zaštićena vrsta“, što znači da je strogo zabranjeno i kažnjivo njeno sakupljanje i narušavanje staništa.

Opstanak te vrste ugrožavaju mikroklimatske promene u njenom staništu, infrastruktura, urbanizacija, izgradnja brana u klisurama i kanjonima, sakupljanje tih cvetnih biljki radi gajenja na drugom mestu.

Zaštićena područja Natalijine ramonde su Park prirode „Sićevačka klisura“, Specijalni rezervat prirode „Jelašnička klisura“, Specijalni rezervat prirode „Suva planina“, Nacionalni park „Šar planina“.

Ovu biljku nazivaju i cvet-feniks jer se tokom sušnog perioda osuši, da bi sa prvom kišom ona ponovo „oživela“ i procvetala u punom sjaju.

Prognoze na kladionicama

Sudeći po društvenim mrežama publika je odabrala svoje favorite, a prognoze na kladionicama uveliko stoje.

Ipak, Anđela Ignjatović Breskvica i njena pesma "Gnezo orlovo" još uvek se nalaze na prvom mestu za pobedu, iza nje je Teya Dora, koja se predstavila pesmom "Ramonda", zatim i Konstrakta sa numerom "Novo, bolje".

Bonus video:

05:10

ČOLA NAPRAVIO LOM U BUDVI: Espreso na licu mesta

(Espreso/Blic/Olgica Kosovac/prenela:B.S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.