O NJEGOVOM DELU SE GOVORI I 23 GODINE NAKON NJEGOVE SMRTI, GENIJE I UMETNIK: U braku je bio sa čuvenom LEPOTICOM
Reditelj, Foto: prentscreen/youtube/Labud Jovanović

sećanje

O NJEGOVOM DELU SE GOVORI I 23 GODINE NAKON NJEGOVE SMRTI, GENIJE I UMETNIK: U braku je bio sa čuvenom LEPOTICOM

Za sobom je ostavio vanvremenska dela

Objavljeno: 09:52h

Jedan od najboljih reditelja i scenarista na našim prostorima, čovek koji je ostavio neizbrisiv trag u domaćoj kinematografiji svakako je Živko Nikolić.

Nikolić je rođen 1941. godine u selu Ozrinići koje se nalazi u blizini Nikšića, a Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju završio je u Beogradu.

Neki od najpoznatijih filmova i serija koje je snimio slavni reditelj jesu: "Beštije", "Jovana Lukina", "Smrt gospodina Goluže", "Čudo neviđeno", "Lepota poroka", "U ime naroda", "Đekna još nije umrla, a ka' će ne znamo", "Iskušavanje đavola", "Oriđinali"...

Karakteristično za rad Živka Nikolića jeste da se radnja njegovih filmova zbiva u ruralnim predelima Crne Gore, ali delom obuhvata i primorje.

Glavne teme kojima se bave njegova ostvarenja jesu patrijarhalni moral karakterističan za podneblje u koji je smeštena radnja i iz kojeg je poticao i sam Nikolić, bitna je tema položaja žene, kao i odnos u porodici.

Mnogima ne znaju da je rođeni brat slavnog reditelja poznati scenarista i glumac Dragan Nikolić, a koga smo bili u prilici da gledamo u serijama "Sivi dom", Vuk Karadžić, "Otvorena vrata", filmu "Iskušavanje đavola"...

Mnogima je već dobro poznato da je Živko Nikolić bio u braku sa glumicom Vesnom Pećanac.

Glumica Vesna Pećanac bila je supruga čuvenog reditelja
Glumica Vesna Pećanac bila je supruga čuvenog rediteljafoto: prentscreen/youtube/OMCHO

Nikolić je preminuo u avgustu 2001. godine u Beogradu u 59. godini života.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Bonus video:

05:10

ČOLA NAPRAVIO LOM U BUDVI: Espreso na licu mesta

(Espreso/B.S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.