EVO KO OD UMETNIKA MOŽE DA OČEKUJE NACIONALNU PENZIJU, TU JE I NAŠA POZNATA PEVAČICA: Evo koliki IZNOS je u pitanju
Glumac, Foto: Antonio Ahel/ATAImages

mnoge interesuje

EVO KO OD UMETNIKA MOŽE DA OČEKUJE NACIONALNU PENZIJU, TU JE I NAŠA POZNATA PEVAČICA: Evo koliki IZNOS je u pitanju

Do komisije su stigli predlozi, a uskoro se očekuje i odluka

Objavljeno: 16:20h

Priznanje za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi poznato kao "nacionalna penzija" ponovo će biti dodeljeno najzaslužnijim imenima domaće kulture i umetnosti, a na listi predloga su se našli i Vida Ognjenović, Dragan Velikić, Svetozar Cvetković, Gorica Popović i Zorica Brunclik, pišu Novosti.

Do komisije su stigli predlozi, a uskoro se očekuje i odluka. Ovaj treći konkurs, posle osam godina pauze, kada priznanje nije dodeljivano, raspisan je 26. decembra.

Reprezentativna udruženja iz 22 oblasti stvaralaštva i pregalaštva u kulturi, dobili su zadatak da među mnoštvom zaslužnih penzionera iz svojih oblasti (predlaže ih članstvo), naprave gusto sito, i komisiji dostave samo tri obrazložena predloga.

Kandidature prate kratka biografija, ocena vrednosti doprinosa u svakoj oblasti, kao lista nagrada i priznanja. Sve to uskoro stiže na članovima komisije, u kojoj su upravnik Narodnog pozorišta Svetislav Goncić, direktor Etnografskog muzeja Marko Krstić, direktorka Narodnog muzeja Bojana Borić Brešković, direktorka Muzeja na otvorenom "Staro selo" Sirogojno Svetlana Ćaldović Šijaković, operski pevač Nikola Kitanovski i glumica Vjera Mujović.

Zajedničke predloge i ove godine imaju Savez estradnih muzičkih umetnika Srbije i Udruženje scenskih umetnika Srbije. Muzičari umetnici kandidovali su harmonikaša Branimira Đokića i pevačicu Zoricu Brunclik. Dok se USUS odlučio da njihov favorit bude novinar i pesnik Dragan Babić.

Glumci

Dramski umetnici po pravilu ne vole da unapred otkrivaju karte. Ipak, nezvanično smo saznali da je ove godine Udruženje dramskih umetnika Srbije istaklo - rediteljku Vidu Ognjenović i glumce Radmilu Živković i Svetozara Cvetkovića. Udruženje Filmskih umetnika Srbije je spisak kandidata pravno i predavao sa udruženjem filmskih glumaca, te se na njemu uz dve filmske glumice - Ljiljanu Blagojević i Goricu Popović, kao treći predloženi našao poznati montažer i reditelj dokumentarnog filma Branislav Milošević

Udruženje kompozitora Srbije Predloge je usaglasilo Udruženjem iz Vojvodine, te je UKS predložio dva kandidata muzikologa prof. Mirjanu Veselinović i kompozitora Dragoljuba Ilića. Predlog UKV je kompozitor Stevan Divjaković.

Slikari i vajari

Kada su u pitanju odluke ULUS a i SULUV-a, njihove odluke su potpuno transparentne i još od 30. decembra su mogle da se pročitaju na sajtu Udruženja likovnih umetnika Srbije. Na pozive ovih udruženja odazvalo se ukupno 14 umetnika. Komisija, u kojoj su ispred ULUS a bili Marija Šavija, Slobodan Stojanović, Isidora Fićović, a ispred SULUV-a -Bosilka Zirojević, Bojan Novaković Ilić, kao i spoljni član, Slavica Žarković, istoričarka umetnosti, jednoglasno je donela odluku da uslove propisane u javnom pozivu ministarstva najbolje ispunjavaju likovni umetnici Aleksandar Cvetković, Nevenka Stojsavljević i Dobri Stojanović, saznaju Novosti.

Književnici

Udruženje književnika Srbije kao svoje favorite predložilo je Baju Lukovića i Luna Levajca, a Srpsko-kniževno društvo Dragana Velikića, koji je bio predložen i ranijih godina.

Nacionalne penzije za umetnike

Nacionalna penzija dodeljuje se na već postojeću penziju koju je umetnik ostvario.

Dodeljuje se u visini jedne prosečne zarade bez poreza i doprinosa u Srbiji za mesec jul prethodne godine. Nacionalna penzija dodeljena 2023. godine, prema tom proseku, iznosi 73.114 dinara.

Nacionalne penzije počele su da se dodeljuju 2006. godine, na predlog tadašnjeg ministra kulture Vojislava Brajovića. Broj kandidata koji su tada mogli da budu predloženi nije bio ograničen.

Dodela je obustavljena 2013. godine, u vreme kada je na čelu Ministarstva kulture bio Ivan Tasovac i penzije nisu dodeljivane osam godina.

Ponovo su aktivirane 2021. na predlog ministarke kulture Maje Gojković, ali sa izmenom – Vlada Srbije donela je akt da priznanje za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi i kulturi nacionalnih manjina može da dobije samo 20 umetnika godišnje.

Reprezentativna udruženja u kulturi dostavljaju Ministarstvu obrazložene predloge za dodelu priznanja.

Bonus video:

08:43

ESPRESO NA NASTUPU EMINE JAHOVIĆ: Pevačica progovorila o PORODICI, evo šta kaže

(Espreso/Kurir/Ljubomir Radanov/prenela:B.S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.