ESPRESO INTERVJU: Šemso 69 o koncertu Brkova na Kalemegdanu koji će "POMERITI DOSADAŠNJE GRANICE"
Espreso intervju: Šemso 69, Brkovi, Foto: Tamara Trajković

KONCERTI U BEOGRADU

ESPRESO INTERVJU: Šemso 69 o koncertu Brkova na Kalemegdanu koji će "POMERITI DOSADAŠNJE GRANICE"

Povodom obeležavanja 20 godina postojanja koncertom 11. maja na Kalemegdanu razgovarali smo sa Šemsom 69 iz Brkova

Objavljeno:
Verica Arsić

Ove godine, jedan od najpoznatijih alternativnih bendova sa našeg prostora, Brkovi, slavi 20 godina postojanja. Obeležavajući godišnjicu postojanja, Brkovi su širom Balkana organizovali koncerte od kojih će jedan biti u Beogradu, na Kalemegdanu, 11. maja 2024. godine.

Želeći da ispratimo jubilej, intervjuisali smo Šemsu 69 (Shamso 69), frontmena Brkova, a razgovor vam prenosimo u celini u nastavku teksta.

Šemso 69
Šemso 69foto: Tamara Trajković

Intervju sa Šemsom 69 iz Brkova

Da li prenošenje emocija i stanja jednog balkanskog čoveka ne može da stane u jedan muzički žanr te je vama bilo potrebno da uskladite pank sa turbofolkom?

Šemso 69: Uklapanje žanrova je počelo iz dosade koju smo osećali prema postojećim pravcima u alternativnoj muzici. U našem bendu nije bilo akcenta na nekoj ambicioznosti da kroz muziku prikažemo nešto dublje, već je spoj dvaju žarnova došao kroz istovetnu želju više ljudi koji su hteli da naprave nešto tvrđe i brutalnije od onoga što postoji, da razbiju monotoniju scene.

Vaši albumi su besplatni za skidanje, vaša muzika se bavi čovekom iz radničke klase, vaši slušaoci su mahom alternativci, tako da ste vi u srži pankeri. Ali, "više ni pankeri ne slušaju pank". Pa, da li je upravo poteškoća da se "čistim pankom", kakav je bio Sham 69, iskaže stanje čoveka radničke klase dovela do biranja kombinacije više žanrova u vašem slučaju?

Šemso 69: Tako je, sve to stoji, ali suštinski slušaocima dosadi način i forma predstavljanja određenog problema kroz muziku, ljudima je potrebno nešto zanimljivije i uzbudljivije. Dakle, mi nismo proračunato otišli u tom pravcu, već intuitivno, osećajući zasićenost poznatim žanrovima.

1 / 6 Foto: Tomislav Sporiš

Ironija se često smatra izlečenjem od lošeg u svetu, humoristički prikaz jedne tegobe daje lek za taj problem. Kako vi posmatrate ironiju koju koristite u stvaralaštvu i kako se nosite s njom?

Šemso 69: Dakle, prvenstveno naša ironija jeste u tome da niko do nas nije narodnjake tako žestoko svirao što je dovoljno začuđujuće i tera ljude na drukčiji pristup. Potom, svakako da je ironija lek, pogotovo nama koji stvaramo jer nas usrećuje, a pretpostavljam da to radi i slušaocima.

1 / 5 Foto: Tamara Trajković

Nastavimo priču o panku na našim prostorima. U Beogradu, osim u nekim pabovima, na alternativnim mestima kada su svirke, ili u klubovima poput Dragstora, ili na koncertnim mestima, nema mnogo isključivo pank mesta, osim nekadašnje Okretnice ACAB i BIZ-a. Koja mesta u Zagrebu su isključivo pank mesta?

Šemso 69: Medika je zaista pravo pank mesto u Zagrebu. To je kompleks bivše farmaceutske firme koji danas podseća na skvot i u kome ima više klubova koji poštuju i prezentuju pank bendove. Dapače, to jeste jedno mesto, ali dovoljno vredno koje može da obuhvatu scenu, što opet govori o životu panka u Zagrebu i u ovom trenutku.

Potom u Zagrebu ima i drugih mesta koja povremeno imaju pank svirke, ali kada govorimo o isključivosti, ipak je Medika ta koja održava ovaj žanr živim.

Hajde sada da pričamo o samom koncertu. Za 20 godina postojanja, kako ste najavili, napravićete najimpresivniji koncert sa najmodernijom tehnologijom u regionu. Šta to u stvari znači?

Šemso 69: Mi ove godine slavimo 20 godina postojanja, pored pesama, dakle zvukovno i tekstualno, želimo da i produkcijski, vizuelno, upotpunimo šou i damo jedan celokupan doživljaj onima koji dođu 11. maja na Kalemegdan. Što je jako izvesno jer na našem prostoru ima sjajnih producenata koji to mogu da ostvare.

Bonus video:

00:43

Miroslav Ilic poceo koncert pesmom Ova noc

(Espreso/ Verica Arsić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.