RADOŠ BAJIĆ JE TADA IMAO RAZGOVOR SA BIKOVIĆEM: Sasuo mu SVE U LICE, o ovom potezu i DAN DANAS RAZMIŠLJA
Foto: Dragana Udovičić

DA LI JE REALNO OVO?

RADOŠ BAJIĆ JE TADA IMAO RAZGOVOR SA BIKOVIĆEM: Sasuo mu SVE U LICE, o ovom potezu i DAN DANAS RAZMIŠLJA

Njegove reči ćete zapamtiti

Objavljeno: 07:46h

Pre više od decenije prikazana je serija "Ravna gora". Deo ekipe bio je i glumac Miloš Biković.

Radoš Bajić prisetio s ove saradnje s tada kolegom na početku karijere.

- U svom višedecenijskom autorskom i rediteljsko-producentskom radu s mlađim kolegom Milošem Bikovićem sarađivao sam samo jednom. Pre više od deset godina u TV seriji "Ravna gora", koja je iz politikantskih i ideoloških razloga bahato napadnuta, prekinuta i zabranjena 2013. godine - briljantno je odigrao ulogu poručnika Kraljevske jugoslovenske vojske koji posle aprilskog sloma 1941. godine dolazi na zgarište svog doma, a zatim se, vođen rodoljubljem i patriotizmom, priključuje antifašističkom otporu koji su na tlu Srbije prvi u porobljenoj Evropi započeli pukovnik Draža Mihailović i sin vojvode Živojina Mišića - major Aca Mišić - kaže Radoš Bajić za Kurir i nastavlja:

Radoš Bajić o Milošu Bikoviću i saradnji
Radoš Bajić o Milošu Bikoviću i saradnjifoto: Antonio Ahel/ATAImages

- Nakon tog prvog kreativnog susreta, putevi su nam se razdvojili. U godinama koje su dolazile, s velikom naklonošću pratio sam njegov siloviti put i planetarni profesionalni uspeh, primarno u širini i dužini monumentalnog kulturnog i civilizacijskog prostora najveće države na svetu. I bez obzira na to što njegovom ogromnom uspehu u Rusiji ničim nisam doprineo - bio sam ponosan na Miloša. Koga nisam ni video ni sreo skoro deceniju, od beogradske premijere izuzetnog filma "Sunčanica" Nikite Mihalkova, u kojem je napravio odličnu ulogu - na koju me ljubazno pozvao...

Radoš Bajić među prvima je osudio napad na kolegu.

Radoš Bajić
foto: Milan Maricic/ATAImages

- U kontekstu gnusnog licemernog čina kojim je HBO produkcijski konglomerat Milošu prvo dodelio, pa oduzeo ulogu u prestižnoj seriji "Beli lotos", koju na moju bruku nisam gledao, a na koju vidim da svi odlepljuju - zašto sam pomenuo moju prvu i jedinu saradnju? Zbog jednog gesta Miloša Bikovića kojim je pokazao jedinstvenost, izuzetnost i duboku moralnu dimenziju svoje ličnosti - koja se retko sreće. Nakon prokazanosti i orkestrirane užasne negativne kampanje, i napokon zabrane i skidanja "Ravne gore" s repertoara RTS - naša produkcija "Kontrast studios" našla se na belom lebu. S blokadama, sa svim zavrnutim slavinama, sa neisplaćenim honorarima i velikim finansijskim teškoćama s kojima smo morali da se hvatamo ukoštac - bili smo na ivici ambisa.

I tada, sećam se, jedne večeri pozvao me je telefonom Miloš i rekao:

- Gospodine Bajiću, ostajem uz vas bezuslovno i koliko god bude potrebno, molim vas, recite vašem Nedeljku da ja želim da budem poslednji čovek u ekipi "Ravne gore" kome će biti isplaćen honorar....

Ne sećam se precizno, ali čini mi se da smo mu tek tri godine kasnije isplatili zarađenu zaradu.. Šta da kažem? Duboko moralno, časno i veličanstveno...

Javno ga podržao
Javno ga podržaofoto: A.H./ATAImages

Nisam očaran svim ulogama koje je u međuvremenu ostvario, ali je nesporno da je dosegnuo nestvarni i zadivljujući uspeh. Koji, koliko vidim, hrabro i viteški nosi. Jer, nažalost, u poslu kojim se bavimo često je mnogo teže izboriti se i nositi sa uspehom - nego s neuspehom. Svojim saopštenjem i reagovanjem na otimačinu uloge koja mu je prethodno dodeljena od prestižne svetske HBO produkcije, a onda mu bahato oduzeta - Miloš ponovo pokazuje i potvrđuje da je veliki. Da je kao umetnik, kao čovek i pravoslavac - dostojan. Gnušam se jada i čemera svih onih koji su mu to spakovali. Muka mi je da komentarišem licemerje, hipokriziju i kvazimoralisanje prestižne HBO produkcije u slučaju Bikovića, jer odražavaju svu mimikriju i duple standarde koji su po pitanju ljudskih sloboda patent prozapadne, u ovom slučaju tipično američke nadmenosti.

1 / 6 Foto: A.H./ATAImages

U strahotama klanice i užasnog sukoba dva pravoslavna naroda, kome se nijedna zdrava pamet ne može radovati, koji je aranžiran, nacrtan, provociran i nahuškan s nekih drugih adresa, koji je najstrašniji ogled globalne geopolitičke strategije za ekonomsku, političku, vojnu i svaku drugu nadmoć - što se tiče braće Ukrajinaca, slobodan sam da kažem sledeće: Da gospodin Zelenski Volodimir, predsednik Ukrajine, nije Bikovićev i moj kolega, da nije glumac i naše gore list, verujem da se niko u toj napaćenoj zemlji, usred rata kome se ne vidi kraj, ne bi bavio pitanjem gde će i u kojoj filmskoj produkciji bilo koji glumac snimati svoju ulogu. Pa ni Biković. Sa sve medaljom koja mu je stavljena oko vrata mnogo pre užasnog rata - naveo je Bajić u autorskom tekstu za Kurir.

"Ravna gora" imala je samo jednu sezonu.Osim Nebojše Glogovca, koji u seriji igra pukovnika Dragoljuba Mihailovića i Dragana Bjelogrlića koji tumači lik Josipa Broza Tita, glavne i velike uloge u ovoj svojevrsnoj filmskoj epopeji igraju: Mirko Babić, Rale Milenković, Olga Odanović, Jelena Mila, Marko Baćović, Radko Polič, Lazar Ristovski, Petre Arsovski, Ljiljana Stjepanović, Milorad Mandić, Nenad Jezdić, Nenad Okanović, Nedeljko Bajić, Bane Tomašević, Ljubiša Ristović, Igor Đorđević, Miloš Đorđević, Miloš Timotijević, Feđa Stojanović, Boda Ninković, Nela Mihailović, Nebojša Kundačina, Dušan Premović, Branko Jerenić, Irfan Mensur, Aleksandar Srećković i drugi, kao i velika ekipa mladih i izuzetno talentovanih glumaca među kojima su Stojan Đorđević, Nikola Ranđelović, Aleksandar Filimonović, Nina Mrđa, Maša Lazarević, Milena Jakšić, Helena Petrović i mnogi drugi.

Bonus video:

05:42

BIKOVIĆ JE IZBAČEN IZ SERIJE IZ OVA DVA RAZLOGA! Glumac iz Njujorka: Čudi me da je uopšte i dobio ulogu u takvom projektu!

(Espreso / Kurir / Ljubomir Radanov / Prenela:M.S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.