BILA JE ZVEZDA JUGE, A ONDA SE SVE PREOKRENULO: Osvojila je sve LEPOTOM, a danas je NEPREPOZNATLJIVA
Glumica, Foto: prentscreen/youtube/OMCHO

da li je prepoznajete?

BILA JE ZVEZDA JUGE, A ONDA SE SVE PREOKRENULO: Osvojila je sve LEPOTOM, a danas je NEPREPOZNATLJIVA

Vesnu smo upoznali kada je dobila ulogu u kultnom ostvarenju Živka Nikolića „Lepota poroka“

Objavljeno: 22:10h

Život naše velike glumice Vesne Pećanac bio je ispunjen bolom, prepun tuge, nemaštine i gubitaka. Bila je udata za čuvenog crnogorskog reditelja Živka Nikolića, a nakon njegove smrti i svih životnih nedaća naša glumica je u jednom periodu i klonula psihički.

Depresija ju je stigla u vreme bombardovanja, o čemu je i sama svojevremeno govorila za domaće medije, a životne nedaće su je toliko pritisle sa svih strana da se čak i hranila u narodnoj kuhinji.

U vreme bombardovanja Živko je iščileo. Osetila sam ogroman bol, preveliku tugu. Jedan sin otišao je da se monaši. Rekao je: “Meni su svi bedemi srušeni”. Ostala sam da zurim u zid, pala u depresiju. Nekada smo bili velika, vedra, složna i mnogoradna porodica… Nisam mogla da igram, zatražila sam penziju.

Glumica Vesna Pećanac zbog teške finansijske situacije u kojoj se godinama nalazi
Glumica Vesna Pećanac zbog teške finansijske situacije u kojoj se godinama nalazifoto: prentscreen/youtube/JUK Herceg Fest

Posao komičara je da daruje radost ljudima, a ja nisam više imala radosti. Penzija – sedam hiljada dinara. Bili smo gladni. Mislila sam da sam zbog toga potpuno izgubila memoriju. Jedna milosrdna šefica u samousluzi u blizini kuće godinama nam je hranu davala na kredit, volela je Živkove filmove. Još je bio živ.

Sećam se da sam jednom dobila neki novac, i mogla da biram da li da odem na pijacu ili njoj vratim deo duga. Odem, ipak, na pijacu. Iz kese mi je virio mladi luk i ja sam kružila po celom kvartu da me ona ne bi videla. Ispričam Živku, a on mi kaže: „Odigraj to na sceni. I to je život“ – ispričala je ona svojevremeno za „Novosti“.

Život naše velike glumice Vesne Pećanac bio je ispunjen bolom, prepun tuge, nemaštine i gubitaka
Život naše velike glumice Vesne Pećanac bio je ispunjen bolom, prepun tuge, nemaštine i gubitakafoto: Damir Dervišagić

Imala sam problema, neke sam rešavala, ali nisam uspevala da rešim sve. Gladovala sam. Odlično je gladovati, to je mnogo dobra stvar. Jedeš manje, ali dugo žvaćeš – kazala je na početku glumica Vesna Pećanac, poznata po ulogama u „Otpisanima“, „Drugoj Žikinoj dinastiji“, „Smrti gospodina Goluže“.

Inače, Vesnu smo upoznali kada je dobila ulogu u kultnom ostvarenju Živka Nikolića „Lepota poroka“, premijerno prikazanog 1986. godine, a potom je glumila u filmovima „U ime naroda“, serijama „Oridinale“, „Đekna još nije umrla, a ka’ će, ne znamo“ koje je, takođe, režirao Nikolić. Bila su retka njegova ostvarenja u kojima nije glumila, a o njihovom braku i ljubavi glumica je imala samo reči hvale.

Vesnu smo upoznali kada je dobila ulogu u kultnom ostvarenju Živka Nikolića „Lepota poroka“
Vesnu smo upoznali kada je dobila ulogu u kultnom ostvarenju Živka Nikolića „Lepota poroka“foto: prentscreen/youtube/How to Laugh !!!

Na temu njenog teškog finansijskog stanja oglasio i njen sin Petar, koji već godinama govori se o teškoj sudbini koja je njegovu porodicu zadesila posle smrti oca.

Mislim da je ta tragedija počela devedesetih i da je ona bila opšta. Živko je samo jedan primer ili istureni slučaj. Ima mnogo žrtava ratova, tranzicije, odnosno dekomponovanja našeg društvenog i državnog ustrojstva. Živkova je krivica možda bila to što je bio najbolji u svome poslu. Nekima se uspeh ne prašta. Pogotovo onaj međunarodni. Ako sam šta iz očevog primera mogao da naučim, to je da postoji tamna strana ljudske prirode i da je veoma moćna i učinkovita. O tome govore i svi Živkovi filmovi, ali i naša neposredna istorija – rekao je Petar u intervjuu za Blic.

Vesna Pećanac
Vesna Pećanacfoto: Antonio Ahel/ATAImages

On je dodao da nije bio naročito “potresen” kako su neki mediji to prikazivali, jer to traje godinama.

Žena je, opet, u toj kuhinji sedela i razgovarala sa patrijarhom. Dakle, bio je to sastanak na visokom nivou. No, ona nije u zavidnoj situaciji. U dugovima je do guše. Jure je izvršitelji. Ona se snalazi kako zna i ume. Ne može sama, ali eto, ona se bori nekako.

Bonus video:

05:10

ČOLA NAPRAVIO LOM U BUDVI: Espreso na licu mesta

(Espreso/Novosti/Stil/L.V/prenela:B.S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.