AKO JE IKO ZNAO DA DIRA DUŠU JUGOSLOVENA, ONA JE ZNALA: Tito joj ZABRANIO PESMU, a onda ju je Jovanka TRAŽILA NAZAD
Nada Mamula, Foto: Print Screen Youtube/RTS ZABAVA

biografija

AKO JE IKO ZNAO DA DIRA DUŠU JUGOSLOVENA, ONA JE ZNALA: Tito joj ZABRANIO PESMU, a onda ju je Jovanka TRAŽILA NAZAD

Sa dolaskom rata devedesetih, došao je kraj velike karijere Nade Mamule, a ovo je njen život...

Objavljeno: 07:30h

Pevačicu Nada Vukićević (9. januar 1927-11. октобар 2001) cela Jugoslavija znati je kao Nadu Mamulu. Imala je raskošni vokal i bila je najpopularnija izvođačica sevdalinki na našim prostorima, koja je otpevala najtužniju zabranjenu pesmu.

Još kao mala devojčica, Nada je pokazivala je talenat i ljubav prema muzici. Na Radiju Beograd pevala je pesme drugih pevača, ali kako su se njeni reoditelji protivili ideji da im ćerka bude pevačica, Nada je odustala nakon samo dve snimljene emisije.

Kada je odrasla, udala se za Nikolu Mamulu i sa njim se preselila u Sarajevo. Nakon nekog vremena prijavila se na audiciju koju je organizovao Radio Sarajevo. Posle tri pesme koje je na audiciji otpevala, primljena je.

Nada nije imala dece i to je ono za čime je celog života čeznula
Nada nije imala dece i to je ono za čime je celog života čeznulafoto: Print Screen Youtube/RTS ZABAVA

Vrlo brzo postala je najpopularnija pevačica sevdalinki širom Jugoslavije. Pretežno je pevala pesme koje su potpisivali Rade Jovanović i Dragiša Nedović, a publika ju je obožavala.

Pobeđivala je na raznim festivalima, nastupala širom sveta, a tokom karijere dobila je brojne prestižne nagrade. Pričalo se da je ona naučila Cuneta Gojkovića kako da peva.

Pobeđivala je na raznim festivalima
Pobeđivala je na raznim festivalimafoto: Print Screen Youtube/RTS ZABAVA

Gostovala je širom sveta, učestvovala na festivalima i osvajala brojne nagrade. Ipak, u duši je imala veliku prazninu - Nada nije imala dece i to je ono za čime je celog života čeznula. U trenucima najveće tuge prepuštala se slušanju pesama koje su govorile upravo o tome.

Sa dolaskom rata devedesetih, došao je kraj velike karijere Nade Mamule. U Bosni je njena karijera odmah završena jer je bila Srpkinja, a ni u Srbiji više nijedan radio ni televizijski kanal nije puštao njene pesme.

Najteži udarac doživela je kada joj je nakon 35 godina braka preminuo suprug Nikola
Najteži udarac doživela je kada joj je nakon 35 godina braka preminuo suprug Nikolafoto: Print Screen Youtube/RTS ZABAVA

Nada je to veoma teško podnela, naročito kada su se u retkim trenutcima njene pesme ponovo čule, ali u interpretaciji drugih izvođača. Pričalo se da je Nada tada bacila sve novine i fotografije vezane za blistave trenutke njene karijere, a koje je do tada brižljivo čuvala.

Sa dolaskom rata devedesetih, došao je kraj velike karijere Nade Mamule
Sa dolaskom rata devedesetih, došao je kraj velike karijere Nade Mamulefoto: Print Screen Youtube/RTS ZABAVA

Najteži udarac doživela je kada joj je nakon 35 godina braka preminuo suprug Nikola. Tada je ostala potpuno sama. Živela je tiho i povučeno i brojala svoje preostale dane. Nije želela medijsku pažnju. Preminula je 11. oktobra 2011. godine u 84. godini.

Nakon Nadine smrti, njeni prijatelji su otkrili kako im je pred smrt govorila jednu rečenicu:

Preminula je 11. oktobra 2011. godine u 84. godini
Preminula je 11. oktobra 2011. godine u 84. godinifoto: Print Screen Youtube/RTS ZABAVA

"Presrećna sam onim što sam postigla i više od toga ne tražim ništa, za moje ime se zna, za moju pesmu se zna, neka me pamte samo po pesmama mojim".

Tako je i bilo - Nada najviše ostala upamćena po izvođenju pesme "Pluća su mi bolna", koju je prvi otpevao Zaim Imamović, a koja je deset godina bila zabranjena.

Ova numera koju je napisao Dragiša Nedović kada je saznao da boluje od tuberkuloze, navodno je imala snažan uticaj na ljude.

Stihovi glase:

“Pluća su mi bolna, zdravlja više nemam

Jer su sasvim blizu, moji zadnji dani

Živeću još danas, a možda i sutra

A onda zauvek, zbogom moj živote

Nije meni žao, bednoga života

Jer ja sreće nikad, osetio nisam

Samo bol i patnja, gorke suze lio

U životu svome, srećan nisam bio.”

Navodno su Josip Broz Tito i Centralni komitet Komunističke partije procenili da pesma suviše negativno deluje na obolele od tuberkuloze, a zabrana je skunuta tek kad je, po priči, lično Jovanka Broz zatražila da joj se otpeva na jednom slavlju.

Bonus video:

49:40

USIJANJE 11.01.2024

(Espreso/Lepa i srećna/Prenela:M.S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.