PREMINUO NEMANJA PETROVIĆ: Ostavio je neizbrisiv trag u JUGOSLOVENSKOJ I SRPSKOJ KINEMATOGRAFIJI
Smrt, Foto: Profimedia

tuga

PREMINUO NEMANJA PETROVIĆ: Ostavio je neizbrisiv trag u JUGOSLOVENSKOJ I SRPSKOJ KINEMATOGRAFIJI

Preminuo je u 76. godini

Objavljeno:

Arhitekta Nemanja Petrović, jedan od najvažnijih scenografa i art dizajnera ovdašnje kinematografije, član Akademije filmske umetnosti i nauke Srbije, preminuo je u 76. godini.

Petrović je rođen 26. oktobra 1948. u Kragujevcu, i tokom višedecenijske karijere radio je scenografije brojnih filmova, TV serija i drama, među kojima su i antologijska ostvarenja naše filmske umetnosti.

Sarađivao je sa rediteljem Milošem Mišom Radivojevićem na gotovo svim njegovim filmovima – “Živeti kao sav normalan svet“ (1982), “Una“(1984),“Čavka“ (1988), „Happy End“ (1989), „Ni na nebu ni na zemlji“ (1994), “Buđenje iz mrtvih“ (2004), „Odbačen“ (2005).

Bio je art direktor remek delaKo to tamo peva“ (1980) Slobodana Šijana, „Balkan ekspres (1983) Branka Baletića, s kojim je radio i „Uvek spremne žene“ (1987), „Srećna nova ’49.“ (1986) Stoleta Popova.

Film 'Ko to tamo peva'
Film "Ko to tamo peva"foto: Printscreen Youtube/Centar film

Tu su i scenografije za filmove “Do koske“ (1997) Slobodana Skerlića, “Ivkova slava“(2005) Zdravka Šotre, “Montevideo, Bog te video!“ (2010), „Montevideo, vidimo seDragana Bjelogrlića, „Srpski film“ (2010) Srđana Spasojevića

Petrović je sarađivao i sa Želimirom Žilnikom na njegovom TV filmu „Beograde, dobro jutro“, sa Milošem Mišom Radovićem u TV filmovima „Brod plovi za Šangaj“, „Medeni mesec“, „Rode u magli“, „Zagreb-Beograd preko Sarajeva“, sa Goranom Gajićem u „Video jela, zelen bor“ i u seriji „Vratiće se rode“…

Njegove scenografije gledali smo i u serijama “Naša mala redakcija“, “Pozorište u kući“, “Otvorena vrata 2“…, a tokom višedecenijske uspešne karijere sarađivao je i na brojnim britanskim, kanadskim i američkim produkcijama.

Bonus video:

05:10

ČOLA NAPRAVIO LOM U BUDVI: Espreso na licu mesta

(Espreso/Danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.