PRONAŠLI JE NA PODU! Pevačici se SLOŠILO, evo koji problem ima: Obratite i vi pažnju na OVO
Adel, Foto: Profimedia

MNOGI SE SIOČAVAJU SA OVIM PROBLEMOM

PRONAŠLI JE NA PODU! Pevačici se SLOŠILO, evo koji problem ima: Obratite i vi pažnju na OVO

Adel zbog problema s išijasom nije mogla ni da se pomeri sa poda.

Objavljeno: 19:27h

Slavan pevačica Adel otkrila je da je nedavno kolabirala u bekstejdžu u pauzi koncerta u Las Vegasu. Uzrok je zdravstveni problem koji je muči duže vreme i koji nažalost nije redak slučaj. "Podizali su me sa poda", požalila se muzička zvezda. O kakvom zdravstvenom problemu je reč?

Adel zbog problema s išijasom nije mogla ni da se pomeri sa poda. Ova zdravstvena smetanja odrazila se i na njen nastup "Weekends With Adele" (Vikendi sa Adel) kada je sa bine poručila": "Sešću i odmoriti svoj išijas".

Išijas predstavlja skup tegoba koje pokreće bol u donjem delu leđa, sa ovim zdravstvenim problemom bori se veliki broj ljudi i ta brojka raste zbog nedostatka fizičke aktivnosti kao odlike savremenog načina života.

Išijas nastaje usled upale nerva išijadikusa, velikog nerva (najduži u telu) koji se prostire od donjeg dela leđa do zadnjeg dela obe noge. Kada dođe do ove upale, javlja se bol koja ide od lumbalnog dela leđa, pa e može proširiti na kukove, zadnjicu i noge.

U najčešće uzročnike išijasa ubrajka se sledeće:

povrede leđa

artritis kičme

diskus hernija

hernija međupršljenskog dela kičme

suženje kanala u donjem delu kičme

stanje kad se jedan pršljen nasloni na drugi

infekcije

tumori

trudnoća.

Dijabetes, dugotrajno sedenje, gojaznost, godine mogu biti faktori rizika. Simptomi su: smanjen osećaj za dodir, slabost mišića, trnjenje, ograničena pokretljivost kičme, otežan hod, nemogućnost da se stoji na prstima i peti...

Akutna faza zbog jakih boloova zahteva hitnu terapiju, neretko se daju injekcije vitamina B1, B6 i B12. Preporuka je da se spava na ravnoj podlozi, da se izbegava podizanje tereta i da se ne prave nagli pokrete. Mogu pomoći i određene vežbe.

Ranije ove godine Adele je pričala o hroničnom bolu u leđima koji je osetila tokom još jednog nastupa u Las Vegasu dok se otežano kretala po pozornici.

- Moram da gegam ovih dana jer imam jako ozbiljan išijas - poručila je tada. Pevačica je istakla da je pola života patila od ove boli, a onda je smršala što joj je pomoglo, ali ne i rešilo problema. U razgovoru za časopis The Face 2021. istakla je da joj je pobeda nad viškom kilograma promenila život.

Otkrila je da je prve probleme sa leđima imala kao 15- godišnja devojčica, a nakon rođenja sina Anđela (9), bolovi su se intevizirali: "Ležala sam, kinula i izleteo mi je peti pršljen. U januaru sam izgubila šesti pršljen, a onda sam imala carski rez... Bol se rasplamsava, najčešće zbog stresa ili zbog glupog poziranja", rekla je Adel koja je ojačala mišiće na stomaku, što je bilo od velike koristi i pomoglo joj je da "trčkara za sinom".

- Volim da se osećam snažno, stvarno volim. Volim to. Jutros sam dizala tegove i bilo je bolje u poređenju sa onim što sam mogla pre tri nedelje - ispričala je tada, piše Daily mail.

Bonus video:

00:44

ESPRESO TIKTOK: Britni Spirs se razvodi

(Espreso/BlicŽena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.