BIO NAJBOLJI FRAJER U JUGI, SVE ŽENE BILE ZALJUBLJENE U NJEGA: Čuveni ZAVODNIK ovako IZGLEDA posle mnogo DECENIJA
Muzičar, Foto: prentscreen/youtube/StudioMMI Mile Kitic i Juzni Vetar

svi ga dobro pamte

BIO NAJBOLJI FRAJER U JUGI, SVE ŽENE BILE ZALJUBLJENE U NJEGA: Čuveni ZAVODNIK ovako IZGLEDA posle mnogo DECENIJA

Ostavio je neizbrisiv trag u muzici

Objavljeno: 09:01h

Sava Bojić rođen je u Čačaku 1953. godine, srpski je gitarista, aranžer, producent, kompozitor, prateći vokal i tekstopisac.

Prvih 18 godina živeo je u rodnom gradu gde je napravio svoje prve ljudske i muzičke korake i gde je završio osnovnu školu i Gimnaziju, a prva grupa u kojoj je svirao zvala se “Question Mark” (R&R band).

Uzori su mu bili mnogi inostrani rok muzičari tog doba, a jedan od njih bio je i Džimi Hendriks. Prve akorde mu je pokazao stariji kolega, komšija, a kasnije i bliski saradnik Predrag Vuković Vukas. Pošto je potekao iz čačanske rok generacije (Radomir Mihajlović Točak, Bora Đorđević…), Bojić se tada opredeljuje isključivo za rok muziku, pa je prve svirke i snimke ostvario sa pionirima roka u grupama Tako i Pop mašina.

Krajem šezdesetih godina, preselio se u Beograd i završio Filološki fakultet, a kao i mnogi muzičari tog doba, svirao je u mnogim renomiranim hotelima na moru.

Iako po vokaciji roker, Sava je ipak ostavio najdublji trag u srpskoj narodnoj muzici, pre svega kao član legendarne grupe "Južni vetar".

Prekretnica u životu i karijeri desila se krajem 1977. godine,kada je zajedno sa basistom Miodragom M.Ilićem, poznatijim kao Mile Bas, ostvario saradnju sa tada veoma aktivnim i aktuelnim narodnim orkestrom pod upravom harmonikaša Aleksandra Ace Stepića. Pored stalnog angažmana u orkestru Aleksandra Ace Stepića, Sava u to vreme svira i na mnogim albumima na kojima je bio član studijskih orkestara Branimira Đokića, Tomice Miljića, Dragana Kneževića i drugi.

Zajedno sa Miodragom M. Ilićem, snimao je sa orkestrom Aleksandra Ace Stepića i Miletove prve autorske hitove (Dušan Kostić Ne idi od mene, Hoću, babo itd), pa se 1978. godina smatra kao preteča kasnije velikog estradnog buma zvanog Južni vetar.

Nakon prvih hitova, 1979. godine, Miodrag M. Ilić, zajedno sa Savom, osniva studijski ansambl „Košutnjak”, sastavljen većinom od muzičara ansambla Ace Stepića, pod čijim potpisom izlaze tri singla, a sredinom 1980. godine menjaju ime i zvanično počinje da se piše muzička istorija pod imenom Južni vetar.

Ovako čuveni muzičar izgleda danas
Ovako čuveni muzičar izgleda danasfoto: prentscreen/youtube/Armin JV

Bojić je do danas nastavio uspešno da se bavi muzikom, a svojim radom ostavio je neizbrisiv trag u domaćoj muzici.

Bonus video:

05:11

ĐUS ZA ESPRESO POSLE 100 GODINA: Reper o ESTRADI, evo kako komentariše SKANDALE

(Espreso/Vikipedija)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.