BOMBASTIČNA! SVI SU LUDELI ZA IVANOM I NJENOM KRATKOM KOSOM: Gde je danas naša najuspešnija MANEKENKA 90-tih?
Ivana, Foto: Antonio Ahel/ATAImages

KO SE SEĆA?

BOMBASTIČNA! SVI SU LUDELI ZA IVANOM I NJENOM KRATKOM KOSOM: Gde je danas naša najuspešnija MANEKENKA 90-tih?

Prepoznatljiva je po svojoj kratkoj kosi, a kako je jednom prilikom otkrila, italijanski modni kreator Đorđo Armani bio je taj koji ju je nagovorio da se ošiša na kratko.

Objavljeno: 10:07h

Devojka koja se pojavljuje u spotu za pesmu "Gde si bio jare moje", grupe "Biber" i pevačice Jelene Tomašević je jedna od naših najuglednijih manekenki. Lepotica Ivana Stanković šetala se ulicama Beograda, Kalemegdanom, Tašmajdanom i plovila brodićem po Savi, sve vreme sa slušalicama u ušima; ulepšala je svaki kadar i prikazala kako su izgledale mlade devojke u prestonici 2000-ih.

Teksas jakna, farmerke sa niskim strukom i kratka kosa, negovano lice bez šminke, širok osmeh i opušteni hod - ona je verodostojno predstavila u ovom spotu stil modela "van dužnosti".

Naslovnica španskog "Voga", Armani i koleginice manekenke

Ivana Stanković je rođena 12. oktobra 1973. godine u Beogradu.

Znala je da je rođena za manekenku, pa je iskoristila svoju prvu priliku i prijavila se na konkurs zagrebačkog magazina "Svijet", koji je organizovao domaći izbor za "Fordovo lice". Nije prošla nezapaženo, a iz agencije su je pozvali da im se pridruži u Njujorku i otpočne svoju karijeru. Ona je tada bila srednjoškolka, pa je dva razreda srednje škole završavala vanredno.

Ivana Stanković
foto: Damir Dervišagić

Uspeh je bio neminovan. I dalje se pamti kako je jedna Srpkinja 1994. godine osvojila naslovnicu španskog izdanja najprestižnijeg modnog magazina. Tako se vinula u zvezde modnog sveta i sarađivala na revijama i sa kampanjama sa dugačkom listom dizajnera.

Dok se pripremala za snimanja, slušala je narodnjake, od kojih je u jednom intervjuu za "Politiku" izdvojila Halida Bešlića i Draganu Mirković.

Pored SAD-a, dokazala se i u Italiji. Poznata je po tome što je uradila modnu kampanju za brend naočara za sunce "Police" zajedno sa glumcem Brusom Vilisom.

Velika imena u svetu mode i dizajna želela su Ivanu, među njima i Dona Karan, Donatela Versače za reviju na čuvenom Španskom trgu u Rimu, Roberto Kavali, Guči, Armani, Kelvin Klajn, Dolče i Gabana. Armaniju je bila zaštitno lice čitavih pet godina.

Šetala je svetskim pistama rame uz rame sa Sindi Kroford, Klaudijom Šifer, Naomi Kembel, a njeno lice je krasilo bilborde u Londonu, Milanu, Tokiju i Njujorku.

Prepoznatljiva je po svojoj kratkoj kosi, a kako je jednom prilikom otkrila, italijanski modni kreator Đorđo Armani bio je taj koji ju je nagovorio da se ošiša na kratko.

- Armani je gospodin, on je jednako stil. Na kraju su me on i njegovi saradnici nagovorili da se ošišam iako ja to nisam htela. Uvek mi je bio san da imam dužu kosu, sa njom izgledam i lepše i mlađe - prisetila se u jednoj emisiji Ivana saradnje sa velikim kreatorom kom je bila muza.

Ispričala je i da je, s druge strane, vrlo zahtevno bilo raditi sa Kelvinom Klajnom.

Ivana Stanković
foto: Antonio Ahel/ATAImages

- Ali kada sam čula koliko ću biti plaćena po satu da bi na meni probali i šili modele, kao i da će sa njima biti Kejt Mos - zamislila sam se.

Autobiografske knjige

Tokom 2011. godine Ivana je bila predmet interesovanja domaćih medija iz više razloga.

Kao neko ko je stekao dobrano iskustvo u svetu, želela je da iz perspektive svoje duše odgovori na sva pitanja koja prvenstveno sebi postavljaju mlade devojke dok maštaju o životu modela. Ivana je otvoreno i bez bilo kakve zadrške progovorila "o svetu o kome može samo da se sanja i o snovima koji se pretvaraju u moru, o detinjstvu i mladosti u zemlji koja se u tom trenutku raspadala, o tragičnim podelama, o ljubavima i uspomenama koje treba pamtiti jer su dragocene i o onima drugima", kako je navedeno u opisu njene knjige.

Knjigu "Strast" je izdala osam godina kasnije, svojevrsni nastavak bestselera. U njoj detaljno piše piše o svojim iskustvima u modelingu, o pričama koje bi se malo ko usudio da ispriča. Opisuje stvarni život bogatih i slavnih i još jednom daje upozorenje svim budućim manekenkama i manekenima da piste nisu uvek posute ružama.

Ivana Stanković
foto: Stefan Tomasevic/ATAImages

Nakon života po svetskim metropolama, ponovo se vratila životu u Beogradu.

- Moji "penzionerski" dani su lepi, ispunjeni ljubavlju, srećom, nekim stvarima za koje nisam imala vremena. Živela sam život u koferu, ali bio je to život o kome sam sanjala. Ja i sada putujem mnogo, ali turistički, tako da i u tome uživam. Ali mnogo mi znači to što i dalje imam ponude iz inostranstva za razna snimanja, editorijale… Mnogo mi znači jer znam da, ako poželim, mogu da se vratim poslu - ispričala je ona pre par godina, prenosi "Nportal".

"Top model by Ivana Stanković"

Manekenka Ivana Stanković ponovo se našla u žiži interesovanja medija zbog vrlo značajne uloge u prvom srpskom takmičenju modela. Ona je osmislila koncept i bila preki sud učesnicama.

Rijaliti program "Prvi srpski top model" emitovao se pre 12 godina. Imao je zapaženu gledanost, a devojke su okupile čitave horde fanova. Takmičile su se za naslovnicu "Gracije", putovanje u Izrael, dobile dvogodišnji ugovor sa modnom agencijom "Klik".

Pobednica je sada već poznato lice Neda Stojanović, a šou je proslavio i Dejanu Živković.

Ivana Stanković
foto: Antonio Ahel/ATAImages

Protivnica plastične hirurgije

Od mnogih modela se očekuje da imaju vrhunski savet za lepotu i da će sve uraditi kako bi očuvale mladost.

- Mislim da je starost kazna za lepu ženu. Plašim se starosti, ne volim je, ali ću se na svoj način boriti da, kada dođe, izgledam što bolje - rekla je poznata manekenka koja je protivnik rekonstruktivne hirurgije.

- Odlazak pod nož i primanje anestezije bez preke potrebe zarad fizičkog izgleda za mene je ludilo i bes. Devojke koje to rade dva-tri puta stvarno ne razumem. Ne volim egzibicije te vrste jer nisam videla nekog da posle toga izgleda fenomenalno ili mlađe već mi izgleda izobličeno, kao zombi i naduveno od silnog botoksa. Lek za lepotu su zdrava ishrana, miran san, prirodne kreme, masaže lica i mezoterapija - izjavila je svojevremeno za "Svet".

Bonus video:

00:24

ESPRESO NA LICU MESTA! ACO PEJOVIĆ DOŠAO NA MAC: Evo šta kaže o Emini Jahović

(Espreso/Ona)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.