JEZIVA TRAGEDIJA MU OBELEŽILA ŽIVOT: Veliki prijatelj mu je STRADAO ispred OČIJU, veoma POTRESNO
Glumac, Foto: Printscreen/Youtube/RTS Prikazuje

tuga

JEZIVA TRAGEDIJA MU OBELEŽILA ŽIVOT: Veliki prijatelj mu je STRADAO ispred OČIJU, veoma POTRESNO

Ovo je jedan detalj iz Burduševog života koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim

Objavljeno:

Jovan Janićijević Burduš stekao je veliku popularnost u bivšoj Jugoslaviji, a mnogi ne znaju mnoge stvari iz njegovog života.

Glumac je imao tri starije sestre i brata blizanca, otac mu je bio učitelj, a majka domaćica. Njegova porodica selila se po celoj Srbiji, a kada je njegov otac prešao u poštansku službu, 1934. svi su došli u Beograd.

Kada je Nemačka 6. aprila 1941. godine bombardovala Beograd Burduševoj porodici uništeno je sve osim mlina za kafu. Srećom, solidarnost očevih kolega bila je velika i porodica je smeštena u tri kancelarije i doneto im je sve što im je bilo potrebno – sto, stolice, kredence… Ipak, Jovan je imao osam godina kada mu je oca uhapsila Specijalna policija.

Njegovi nisu imali šta da jedu pa je Jovan zajedno sa ostalom gladnom poštanskom decom potkradao nemačku menzu, dok su ih italijanski vojnici hranili i družili se sa njima, a dečaci bi im pomagali u nekim sitnim poslovima. Jednog od Italijana koji im je dosta pomogao Burduš je do kraja života pamtio - Manola.

Tokom okupacije siromaštvo je nateralo Burduša da se izvešti u krađi u trku.

„Zaletimo se, maznemo cepanicu i tutanj“, pričao je on. Ipak, jednom su ga uhvatili, jer je ukrao teže parče i nije mogao da trči dovoljno brzo. Odveden je u komesarijat, dobio je batine i za kaznu je morao da opere stepenice jedne zgrade – od šestog sprata do prizemlja.

Manolo mu je mnogo pomogao ali je, nažalost, bio uhapšen 1943. kada je Italija kapitulirala.

Nemci su pohapsili italijanske komuniste i tada su deca krala iz kuhinja svojih majki i nosili Italijanima proju u zatvor. Međutim, jednog dana kada se Burduš igrao sa drugarima na poljančetu, Nemci su Izveli šestoricu Italijana i sa njima Manola. Postrojili su ih, ispred javnog toaleta, po jednog ispred svakog boksa nužnika. Deca su vikala i plakala dozivajući Manola, a on ih je pogledao, osmehnuo se i pozdravio ih klimajući glavom. Sledećeg trena pao je u izmet pogođen nemačkim mecima. Vojnici Trećeg rajha prišli su mrtvim Italijanima i još dublje ih šutnuli u toalet.

Bonus video:

00:24

ESPRESO NA LICU MESTA! ACO PEJOVIĆ DOŠAO NA MAC: Evo šta kaže o Emini Jahović

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.