MANJE ULOŽE, A VIŠE ZARADE: Zašto pevači sve više snimaju cover-e, a ne originalne pesme?
Pevači, Foto: Espreso

otkrivamo

MANJE ULOŽE, A VIŠE ZARADE: Zašto pevači sve više snimaju cover-e, a ne originalne pesme?

Nije razlog samo što fali kreativnost kod autora novih pesama, već i što se izvođačima više isplati da obrade stare pesme.

Objavljeno: 21:15h

Pevačice i pevači sve češće umesto novih originalnih autorskih pesama odlučuju se da snime cover, odnosno da prepevaju pesmu koju je pre njih pevao neko drugi.

I za to nije razlog samo što fali kreativnost kod autora novih pesama, već i što se izvođačima više isplati da obrade stare pesmu.

Naime, kako Espreso saznaje, za autorska prava za obradu starih pesama pevači plaćaju od 400 do 2.000 evra. I plus na taj iznos treba dodati troškove i za snimanje spota, koji je obično snimljen u nekom studiju i pored pevača se vide i muzičari, koji sviraju tu pesmu za "cover".

To su daleko skromniji iznosi nego što pevači plaćaju nove pesme. Naime, za nove pesme pevači za tekst, kompoziciju i aranžman plaćaju više od 3.000 evra, a neke pesme koštaju čak i 10.000 evra. Uz nove pesme idu i daleko veći troškovi za snimanje spotova. Od 4.000 evra do čak 40.000 evra, koliko je npr. koštao spot za pesmu "Zvuk tišine" Aleksandre Prijović.

U slučaju Aleksandre Prijović, njoj se višestruko isplatilo to što je ogroman novac u nove spotove i pesme jer je ona posle od nastupa, ali i od zarada od digitalne distribucije svojih pesama zaradila daleko više od ulaganja u nove pesme.

Međutim, mnogi su ogromne iznose uložili u nove pesme, a na kraju im se taj novac nije vratio, jer im pesme ili nisu postale hitovi ili nisu uspeli sebi da podignu cenu od nastupa. Baš zato pevači sve više obrađuju stare hitove. Ne zarađuju svi pevači oko 15.000 evra za nastup kao što je to slučaj sa Aleksandrom Prijović, pa zato i ne mogu veliki novac da ulažu u nove pesme i spotove. A osim toga, sve češće pevačima baš to što obrade donesu više "tezgi" nego nove pesme, pa zato sve češće na takav način investiraju u svoju karijeru.

Bonus video:

00:26

JEDNA JE SEKULIĆ GOGA: Pevačica pravo iz Dubaija došla na MAC, evo šta je poručila za Espreso!

(Espreso/M.V.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.