VELIKA TRAGEDIJA! PREMINUO MIHAILO ILIĆ - ILKE par dana nakon što je dobio NAGRADU za ŽIVOTNO DELO
Ilke, Foto: Print Screen Youtube/Mihailo Ilic-Ilke

tuga

VELIKA TRAGEDIJA! PREMINUO MIHAILO ILIĆ - ILKE par dana nakon što je dobio NAGRADU za ŽIVOTNO DELO

Stigle potresne vesti

Objavljeno:

Filmski montažer, reditelj, producent i filmolog, Mihailo Ilić Ilke, preminuo je 4. aprila u Beogradu u 84. godini, saopšila je Jugoslovenska kinoteka.

Rođen je 28. marta 1939. godine u Bijelom Polju, gde je završio gimnaziju, odakle se seli u Beograd na studije elektrotehnike. Po dolasku u Beograd postaje član "Kino kluba Beograd" u kome će se upoznati sa osnovama filma i sa mnogobrojnim, kasnije istaknutim figurama srpskog i jugoslovenskog filma.

Radio je kao asistent režije na nekoliko filmova, ali montaža je ono u čemu će ostaviti najveći trag. Od preko 40 naslova, u koje spadaju i kratkometražni, dugometražni, kao i televizijski filmovi, najpoznatija ostvarenja koja će Ilić montirati su "Delije" (1968) i "Burduš" (1970) u režiji Miće Popovića, "Zazidani" (1969) Kokana Rakonjca i "Majstor i Margarita" (1972) Aleksandra Saše Petrovića.

Samostalno je režirao dugometražni igrani film "Prirodna granica", kao i veliki broj kratkih i dokumentarnih filmova, za koje je dobijao najvažnije nagrade na Martovskom festivalu (Gran pri za najbolji film festivala - "Markale" 1999, nagradu za najbolji dokumentarni film - "Presuda" 1999) i na drugim festivalima širom sveta.

Početkom devedesetih godina prošlog veka formirao je producentsku kuću u kojoj je više desetina mladih ljudi dobilo priliku da napravi samostalne kratkometražne filmove na 35 milimetarskoj traci. Istovremeno se bavio filmskom teorijom, a njegova najpoznatija knjiga "Serbian Cutting" objavljena je u izdanju Filmskog centra Srbije.

Radio je kao asistent režije na nekoliko filmova, ali montaža je ono u čemu će ostaviti najveći trag.
Radio je kao asistent režije na nekoliko filmova, ali montaža je ono u čemu će ostaviti najveći trag.foto: Print Screen Youtube/Mihailo Ilic-Ilke

U rukopisu mu je obimna knjiga o Kino klubu Beograd, odakle su potekli neki od naših najznačajnijih "crnotalasnih" reditelja. Značaj Ilićevog rada kao dokumentariste nije samo u estetskom kvalitetu njegovih filmskih ostvarenja, već i u angažovanoj analizi montažnih postupaka.

Pre nekoliko dana, na upravo završenom, jubilarnom 70. Martovskom festivalu dobio je nagradu za životno delo, koju je u njegovo ime preuzeo njegov sin Petar Ilić Ćirilo.

Bonus video:

00:26

JEDNA JE SEKULIĆ GOGA: Pevačica pravo iz Dubaija došla na MAC, evo šta je poručila za Espreso!

(Espreso/Srbija danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.