EVO KOLIKO ZAPRAVO GODINA IMA MILAN MARIĆ: Držaćete se za GLAVU, OVO NISTE OČEKIVALI
Milan, Foto: Nemanja Nikolić

ko bi rekao?

EVO KOLIKO ZAPRAVO GODINA IMA MILAN MARIĆ: Držaćete se za GLAVU, OVO NISTE OČEKIVALI

Nakon što je 2013. godine diplomirao glumu na Fakultetu dramskih umetnosti (FDU) u Beogradu postao je član ansambla Jugoslovenskog dramskog pozorišta (JDP)

Objavljeno:

Milan Marić je srpski pozorišni, filmski i televizijski glumac. Prepoznatljiv je po ulogama u predstavama „Zoran Đinđić“, „Mali mi je ovaj grob“ i drugima, te filmovima i serijama „Branio sam mladu Bosnu“, „Dovlatov“, „Državni službenik“ i drugima. Prve glumačke korake Marić je napravio u Omladinskom pozorištu „Dadov“. Nakon što je 2013. godine diplomirao glumu na Fakultetu dramskih umetnosti (FDU) u Beogradu postao je član ansambla Jugoslovenskog dramskog pozorišta (JDP).

Na sceni matične kuće odigrao je brojne predstave, a sarađivao je i sa drugim teatrima, poput Kruševačkog pozorišta, Ateljea 212, Beogradskog dramskog pozorišta (BDP) i drugih.

Prvu epizodnu televizijsku ulogu ostvario je 2009. godine u seriji „Bela lađa“. Usledio je angažman u kratkometražnim i dugometražnim filmovima i televizijskim serijama.

Ruski film „Dovlatov“ koji je premijerno prikazan 2018. godine mu je doneo nagradu za najboljeg mladog glumca na 40. Međunarodnom filmskom festivalu u Moskvi, a uvršten je među deset najboljih evropskih mladih glumaca koji su predstavljeni na Berlinalu 2019. godine.

Prepoznatljiv je po ulogama u filmovima i serijama „Branio sam mladu Bosnu“, „Vlažnost“, „Nemanjići – rađanje kraljevine“, „Besa“ i drugima, a posebnu popularnost mu je donela glavna uloga u veoma gledanoj kriminalističkoj seriji „Državni službenik“.

Sve je počelo u obdaništu gde je vodio i glumio u predstavama, a nastavilo se tokom osnovne škole, gde je bio član dramske sekcije na čijem je formiranju i sam učestvovao. Talenat je brusio u Omladinskom pozorištu „Dadov“, gde je provodio čak i letnje raspuste.

Milan Marić je jednu od prvih uloga na „daskama koje život znače“ ostvario 2011.
Milan Marić je jednu od prvih uloga na „daskama koje život znače“ ostvario 2011.foto: Tamara Trajković

Po vlastitom priznanju sa školskih časova nije bežao kako bi sa drugarima vreme provodio na ulici, nego kako bi bio u pozorištu, čak i onda kada tamo nije imao obaveza.

Milan Marić je jednu od prvih uloga na „daskama koje život znače“ ostvario 2011. godine u predstavi „Iza rešetaka“ Kokana Mladenovića na sceni Kruševačkog pozorišta. Predstava je premijerno izvedena 14. oktobra 2011. godine, a uloge su još tumačili Branislav Bane Trifunović, Nikola Rakić, Milija Vuković i drugi.

Krajem iste godine u Bitef teatru je premijerno izveden mjuzikl „Radnici umiru pevajući“, po drami Olge Dimitrijević, a u režiji Anđelke Nikolić. Nikolićeva je okupila ekipu mladih glumaca, među kojima se našao i Milan Marić.

U matičnom pozorištu igrao je predstavu „Mletački trgovac“, a na sceni Kulturnog centra Beograd predstavu „Glad“. Sa Mirjanom Karanović, Brankom Cvejićem i drugima igra u Ibsenovom (Henrik Johan Ibsen) komadu „Aveti“ na sceni Bitef teatra. Ovu predstavu su igrali i u Budvi, Sarajevu, te drugim gradovima.

Milan je trenutno jedan od najpopularnijih glumaca. Gledali smo ga u mngobrojnim domaćim serijama, ali ga je definitivno proslavio film "Toma" u kom igra glavnu ulogu. Majka Milana Marića kroz smeh je istakla da je njen sin od detinjstva bio i veliki zagovornik ravnopravnosti.

- Bio je drugi razred ili treći kada je u školu došla nova psihološkinja i deci kazala da mogu da joj se obrate kakav god problem da imaju, a ne mogu da rasprave sa mamom. Da jednostavno dođu kod nje i popričaju. Milan se naravno odmah javio i kazao joj:

"Hoću ja sa vama da popričam, morate da mi date savet kako da se izborim sa svoju ravnopravnost. Imam brata i sestru koji su od mene stariji 9 i 12 godina i oni stalno meni govore;"Ti si mali, ti ne možeš!", a ja znam da mogu sve što i oni i ne mogu da se pomirim sa tim da mi stalno govore da sam mali - duhovito je ispričala njegova majka Gordana za Espreso.

Odrastao je sa roditeljima, polubratom i polusestrom u rodnom gradu.

Sa Beogradskim dramskim pozorištem Milan Marić sarađuje na predstavama „Crna kutija“, „Roman o Londonu“ i drugima. Rođen je 31. jula 1990. godine u Beogradu. Živi i radi u rodnom gradu. Glumac ima 32 godine.

Bonus video:

04:59

ESPRESO MODNA POLICIJA: Angellina

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.