NAŠA GLUMICA JE PREMINULA OD OPAKE BOLESTI: Oglasio se njen SIN, a ako imate ove SIMPTOME PRAVAC KOD DOKTORA
Mirjana Majurec, Foto: Facebook printscreen/Minja Majurec

TUGA

NAŠA GLUMICA JE PREMINULA OD OPAKE BOLESTI: Oglasio se njen SIN, a ako imate ove SIMPTOME PRAVAC KOD DOKTORA

Tu je i potresna fotografija!

Objavljeno: 12:48h

Sin glumice Mirjane Majurec, koja je preminula juče u 70. godini nakon dugogodišnje borbe s karcinomom i pokojne glumačke zvezde Ivice Vidovića, mađioničar i iluzionista Luka Vidović, oglasio se potresnom fotografijom nakon vesti o majčinoj smrti na svom Instagram profilu.

Fotografija koju je podelio Luka pokazuje njegove roditelje koji poziraju zagrljeni, a Luka je pored nje dodao i emotikon slomljenog srca.

Inače, Luka je bio jedini sin Mirjane i glumca Ivice Vidovića koji su u braku bili samo tri godine.

Nakon što je njihovoj ljubavi došao kraj, Mirjana je sreću ponovno pronašla sa fudbalerom Markom Mlinarićem sa kojim je u braku bila deset godina i dobila sina Ivana.

Mirjana i Ivica ostali su nakon razlaza u dobrim odnosima, a u isto vreme saznali da su oboje teško bolesni i jedno su drugom bili velika podrška.

Mirjanu Majurec publika najviše pamti po ulogama u serijama “Kapelski kresovi” i “Grlom u jagode” dok je Vidović koji je odigao oko 50 uloga je ostao upamćen u istoriji jugoslovenske kinematografije po filmovima “Kužiš stari moj”, “Ritam zločina”, Kako je počeo rat na mom otoku”, “Maršal”, “Fine mrtve djevojke”, “Što je muškarac bez brkova” i mnogim drugim.

1 / 5 Foto: Printscreen Instagram

EVO ŠTA KOD GASOVA UKAZUJE DA IMATE RAK JETRE

Borimo se protiv čudnog peckanja na boku, hroničnog nadimanja ili bolova u gornjem delu stomaka. Retko ozbiljno shvatamo signale koje šalje telo, koje uspevamo brzo i efikasno da blokiramo. Nažalost, ovo mogu biti simptomi ranog stadijuma razvoja raka, a nedostatak interesovanja za naše zdravlje oduzima nam dragoceno vreme.

Veoma retko razmišljamo o našoj jetri dok ona ne postane ozbiljno bolesna. Kada se pojave prvi simptomi bolesti, bez oklevanja koristimo specifične lekove za jetru i lekove protiv bolova. Tek kada tegobe postanu nepodnošljive, upućujemo se u ordinaciju. Ovo je ozbiljna greška jer je vreme ključno u razvoju svakog raka. Povoljna prognoza u slučaju neoplastične bolesti zavisi pre svega od stadijuma bolesti. Rak jetre može se razviti tiho ili sa nespecifičnim simptomima dugo vremena.

Najčešći uzrok primarnog raka jetre je zapaljenje ili ciroza jetre. Drugi faktor rizika za bolest je istorija infekcije hepatitisom B ili C i alkoholna ciroza uzrokovana prekomernom konzumacijom alkohola.

Postinflamatorna ciroza može biti uzrokovana nealkoholnom masnom jetrom zbog dijabetes melitusa, poremećenog metabolizma lipida ili stanja izazvanog određenim lekovima, kao i trovanja toksinima.

foto: Facebook printscreen/Minja Majurec

Rak jetre takođe može biti uzrokovan autoimunom bolešću ili genetskim faktorima.

Najčešći simptomi raka jetre su

:gubitak težine (bez gubitka težine, bez promene načina života),

gubitak apetita

osećaj sitosti i prejedanja čak i nakon konzumiranja skromne porcije hrane,

ponovljena mučnina ili povraćanje,

uvećana jetra, osećaj punoće ili otoka ispod rebara na desnoj strani tela

uvećana slezina, opipljiva ispod rebara na levoj strani,

uporni bol u stomaku ili bol u predelu desne lopatice,

otok ili sakupljanje tečnosti u abdomenu

svraba kože

žutilo kože i očiju (žutica),

palpabilni tumor na jetri, ispod desnog rebarnog luka.

Drugi neobični simptomi raka jetre mogu uključivati groznicu, proširene vene na stomaku vidljive kroz kožu i modrice bez razloga.

Ljudi sa hroničnom upalom ili cirozom jetre mogu se osećati gore. Takođe postoji pogoršanje testova funkcije jetre ili nivoa alfa-fetoproteina (AFP).

Bonus video:

05:06

DŽIDŽA? PA, TO JE NEKI RANG KEBINE ĆERKE... Aleksandra Stojković u rubrici ESPRESO TVITER!

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.