SVE O IVINOM TAJKUNU! POSEDUJE POLA HRVATSKE, A ĆERKA MU JE POZNATA PEVAČICA: Otkrivamo njegovu IMOVINSKU KARTU!
Iva je u Zadruzi rekla kako je ona bila žrtva dobrog tajkuna iz Hrvatske, Foto: Facebook

PAMET DA TI STANE

SVE O IVINOM TAJKUNU! POSEDUJE POLA HRVATSKE, A ĆERKA MU JE POZNATA PEVAČICA: Otkrivamo njegovu IMOVINSKU KARTU!

Marijan Šarić je rođen 1955. u selu Grabovica kod Tomislavgrada, u siromašnoj radničkoj porodici sa šestoro dece

Objavljeno:

Marijana Šarića (64) već godinama zovu dobrim tajkunom iz Sesveta, a manje je poznato da ga život u zadnjih 25 godina nimalo nije mazio. Uprkos mnogim ostvarenim poslovima na raznim područjima i zarađenim milionima, Marijan Šarić i na privatnom i na poslovnom planu doživeo je niz teških udaraca. Najteži je bio kada je pre gotovo 25 godina u jednoj noći oboleo od progresivne multiple skleroze i veoma brzo ostao nepokretan na donjim ekstremitetima. Zatim je kao najveći pojedinačni deoničar Karlovačke banke izgubio oko 50 miliona kuna, a u aferi oko te banke optuženi su njegova sestra Marija Šola i njen sin Sandi Šola. Nakon 20 godina saradnje korejska multinacionalna kompanija Samsung, koju je u Hrvatskoj zastupao 20 godina, 2013. prekinula je s njegovom firmom svaki poslovni odnos…

foto: Facebook

Marijan Šarić je rođen 1955. u selu Grabovica kod Tomislavgrada, u siromašnoj radničkoj porodici sa šestoro dece, koja se 1969. preselila u Sesvete, gde je otac kupio stan. Otac ge je 1970., kada mu je bilo 15 godina, poveo sa sobom u Nemačku, gde je deset godina živeo u gradiću Rozenhajm, 60 kilometara od Minhena. Tamo je završio zanat i postao mehaničar. Radio je i kao montažer klima-uređaja, varilac, u fabrici BMW-a. S novcem ušteđenim u Nemačkoj, 1979. na Trnovčici u Zagrebu sagradio je kuću u kojoj je s bratom Matom otvorio noćni klub Flamingo, koji je radio do 1993. Često je od ponedeljka do petka radio u Nemačkoj, a preko vikenda u Flamingu, gde je posao tako dobro išao da su po večeri prodavali 30-ak flaša viskija. Nakon deset godina provedenih u Rozenhajmu, 1980. preselio se u Minhen, gde je 1982. u Gete Štrase, kod Glavnoe železničke stanice, otvorio prodavnicu bele tehnike i elektroničke opreme. Tokom 80-ih kod njih je vikendima dolazila “cela bivša Jugoslavija” po videorekordere, televizore, kasetofone, satove… Tada su u modi bile marke Grundig i Saba.

- Uvek sam nastojao da pomažem ljudima, da budem dobar prema svima. Danas kada vidim kako mi se to vraća, razmišljam da to možda ipak nije najbolji način, ali takav sam - izjavio je Marijan Šarić, koji o svim tim stvarima do prošle godine nije voleo da priča u javnosti, ali je odlučio da istupi medijski kako bi zaštitio svoju ćerku Luciju (25), koja je pokušavala da ostvari pevačku karijeru, a bila je i učesnica rijalitija “Život na vagi”.

Marijan Šarić je vlasnik verovatno jedne od najvećih i najluksuznijih zagrebačkih vila, na 2,2 hiljade kvadratnih metara stambene površine s devet spavaćih soba, 13 kupatila, liftom, kuglanom, bazenom… a u garažama su parkirani porše 911, mercedes S klase…

foto: Printscreen

- Ja ceo život radim dan-noć, život sam proveo na bauštelu, u trgovini i u biznisu, a uz sve to već 24 godine borim se s teškom bolešću. Do danas sam platio više od 100 miliona kuna poreza na dobit, teško sam radio jer sam želeo da svojoj porodici omogućim da živi kraljevski, da moja deca imaju sve ono što ja u detinjstvu nisam imao.

Posao u Minhenu išao mu je sjajno, ali pravi biznis tek je usledio u Hrvatskoj. S Josipom Godićem i profesorom s Pravnog fakulteta Antom Pulićem 1989. osnovao je firmu u Zagrebu i u Ilici kod Britanskog trga, u prostoru firme Elektron Zagreb, otvorili su prvi djuti fri šop u bivšoj Jugoslaviji.

- Na uvezeni kamion robe trebalo je platiti samo pet odsto od zarade, odnosno od razlike u ceni. To je stvarno bila ludnica, nešto neshvatljivo, dnevno smo imali po oko milion nemačkih maraka prometa. Drugi djuti fri otvorili smo u Gotovčevoj ulici i taj Eldorado trajao je godinu dana, od decembra 1989. do decembra 1990. - priseća se Marijan Šarić, koji je 1991. osnovao svoju firmu Europatrade i kupio zemljište kod benzinske pumpe u Sesvetama, na kojem je, prema projektu arhitekte 1993. sagradio prvu privatnu robnu kuću u Hrvatskoj.

foto: Sonja Spasić

- U djuti fri šopovima držali smo i Samsungovu robu, a krajem 90-ih svaki dan dolazila su nam dva Južnokorejca, Samsungovi menadžeri gospodin Šin i gospodin Li, koji su me nagovarali da s njima potpišem ekskluzivan ugovor. Odmah sam uvideo da je Samsung marka budućnosti i da ću se posvetiti samo tom poslu, te smo početkom 1991. potpisali ugovor – govori Šarić koga su Južnokorejci godinama izuzetno cenili jer je u svetu do velikog trenda rasta marke Samsung došlo od 2000, a u Hrvatskoj se to dogodilo pet godina ranije. Europatrade je bio jedan od pet najboljih partnera Samsunga u svetu i godišnje je prodavao 40-60 hiljada televizora i oko 400 hiljada mobilnih telefona. No bez obzira na sjajnu saradnju, Samsung ju je 2013, kako kaže bez prethodne najave, prekinuo.

U međuvremenu, krajem 2006. s bivšim teniserom Goranom Ivaniševićem, bivšim fudbalerom Dariom Šimićem, bivšim košarkašem Ivicom Žurićem i tadašnjim suvlasnikom City Expressa Borisom Vidićem dokapitalizovao je Karlovačku banku i postao njen najveći pojedinačni deoničar. U tom poslu Šarić je izgubio 50 miliona kuna. Svoje deonice prodao je za znatno manje novca vlasnicima HS produkta Marku Vukoviću i Ivanu Žabčiću krajem 2013, no kaže kako karlovački proizvođači oružja nisu ispali korektni prema njemu.

foto: Facebook

Danas, kada je na neki način u preduzetničkoj penziji, Marijan Šarić radi i više nego što će većina uspeti za ceo radni vek. 2018. godine je proširio svoj Centar Marijan, iznad plaže Zlatni rat u Bolu na Braču koji posluje od 2001, u hotel sa 60 soba i u još više poslovnog prostora. Na auto-putu na Slavonskoj aveniji kod nekadašnje benzinske pumpe Rox u Sesvetama takođe gradi hotel sa 60-ak soba. U Slavoniji nekoliko godina ima polja s voćem i povrćem, u Gorskom kotaru ima ranč za seoski turizam, kod Senja veliku kuću za turizam, robna kuća u Sesvetama i danas radi, iznajmljuje 30-ak poslovnih prostora i nekretnina po Zagrebu…

Marijan Šarić u prvom braku s Marom Šarić, s kojom se oženio 1978, ima četvoro dece, ćerke Ivonu, Anu, Marijetu i Anetu, koje su rođene u Nemačkoj. Svakoj od ćerki kupio je luksuzan stan i automobile, a najstarijoj ćerki i kuću u Dupcu.

foto: Printscreen Instagram

Životnu sreću našao je 1991. s medicinskom sestrom Ljerkom, koja je te godine na Orbisovu lokalnom izboru lepote proglašena za Miss fotogeničnosti. Iako su 1991. dobili prvog sina Matea, 1994. ćerku Luciju, a 1995. drugog sina Antonija, venčali su se tek 2000. Stariji sin danas vodi zagrebačku diskoteku, mlađi sin kafić, a Lucija je iznad tog kafića pre dve godine od mame nasledila kozmetički salon s prvom privatnom barokomorom u Hrvatskoj. Barokomoru je Šarić kupio zbog svoje bolesti, no takvi tretmani za njega nisu pokazali dugoročne učinke. Lucija je od početka 2016. uspela da udvostruči posao u svom salonu, znatno ga je modernizovala u svim segmentima, te ga, naravno uz očevu pomoć, proširuje za 150 kvadrata na ukupno 320 kvadratnih metara. Sledeće godine planira da otvori još jedan bjuti centar u Bolu u očevom Centru Marijan, a salon koji je nasledila od majke želi da pretvori u prvu polikliniku za mršavljenje.

- Smešno mi je kada za mog tatu kažu da je tajkun jer on je najvredniji i najskromniji čovek kojeg poznajem. On se i danas, iako je u kolicima, ujutru prvi diže, a zadnji dolazi kući. On je veliki radnik, svaki dan je u kancelariji od deset, jedanaest ujutru do devet, deset uveče. Tata je svima nama omogućio početni kapital, a ja i braća radimo svaki svoj posao tako da je tata ponosan na nas. Ja sam svesna da malo ko ima takvog oca i zato sam strašno ponosna na njega. Svesna sam i da je on blagoslov za mene i moju braću – rekla je Lucija, koja je pre pet godina započela pevačku karijeru uz veliku pomoć očevog prijatelja Mate Bulića, s kojim je nastupala na nekoliko koncerata pred 20, 30 hiljada ljudi. Zatim je Marijan Šarić darovao mercedes S klase tekstopiscu i hitmejkeru Nenadu Ninčeviću, a on je Luciji trebao da napiše pesme za prvi album, no objašnjavaju kako od te saradnje nije bilo ništa.

Bonus video

JEDVA JU JE RAZUMEO KOLIKO JE KUKALA! Svi detalji Miljaninog prvog razgovora sa Zolom otkako je saznala da nosi njegovo dete: I onaj mi je svašta pričao, a onda DETETU NI ROĐENDAN NIJE ČESTITAO!

(Espreso.co.rs/ Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.