DŽUDŽAVA PEVALJKO, NE MAFIJAJ, NE DOŽIVLJAVAM TE: Pitali ste se ŠTA MOŽEMO DA NAUČIMO iz rijalitija?! Evo odgovora!
Ilustracija, Foto: Printscreen

RIJALITI REČNIK

DŽUDŽAVA PEVALJKO, NE MAFIJAJ, NE DOŽIVLJAVAM TE: Pitali ste se ŠTA MOŽEMO DA NAUČIMO iz rijalitija?! Evo odgovora!

Teško je izdvojiti one najupečatljivije

Objavljeno:

Rijaliti formati koji se već više od deceniju emituju u Srbiji iznedrili su mnogo toga - upoznali smo drugu stranu poznatih ličnosti (uglavnom onu mračniju), rasturene brakove i veze, pucanje i stvaranje prijateljstava, seks (bez zaštite, razume se), vokabular kakav dosad nismo mogli da čujemo u svakodnevnom govoru, ali su ga mnogi vremenom usvojili i uvrstili u svoju aktivnu leksiku.

foto: Printscreen Youtube

Teško je izdvojiti one najupečatljivije, a i kad bismo se potrudili da popišemo sve fraze, glagole i uvrede iz rijalitija, taj rečnik bi po obimu bezmalo bio kao šestotomni rečnik Matice srpske, a njegovo stvaranje bi sigurno trajalo godinama, jer veliki je to korpus reči.

Zato nećemo preterivati i rijaliti rečniku pristupati s naučnog stanovišta, čak nećemo poređati reči po azbučnom redu.

Sledi rečnik rijaliti reči i izraza koje nikada pre nismo čuli niti ih tako metaforički koristili.

Džudžava pevaljko - Ovaj izraz upotrebio je Miki Đuričić tokom jedne od svojih mnogobrojnih svađa sa Saškom Karan, a njegovo značenje je svakako pogrdno. Značenje reči "džudža" u urbanom rečniku predstavlja nekog ko je toliki seljak (ne prema mestu stanovanja) da je bilo potrebno izmisliti novi izraz za nekog ko je primitivan, prizeman i duhovno siromašan. Izraz "pevaljka" je u Srba pogrdan naziv za žensku osobu koja se bavi pevanjem. Pod izrazom "pevaljka" se uglavnom smatraju pevačice koje pevaju po kafanama na magistrali, vašarskim šatorima itd.

foto: Damir Dervišagić

Seven days rijaliti igrač - Ako ne znate šta to znači i na šta se odnosi, objasnićemo vam mi. Autor ove fraze je Miljana Kulić, rijaliti klasa, kako sebe naziva (o tome ćemo malo kasnije). Naime, ako ste u rijaliti ušli kao totalno nezanimljivi gledaocima koji neće ni toliko da se iscimaju za vas da pošalju koju poruku za vaš duži opstanak, pa zbog toga ispadnete nedelju do dve nakon ulaska u rijaliti, onda znači da ste Seven days rijaliti igrač ili po srpski, rijaliti igrač s rokom trajanja od sedam dana.

foto: Printscreen

Mafijati - Autor glagola "mafijati" nije poznat, ali je poznato da je nastao tokom prve sezone Zadruge, a odnosi se na nečije ponašanje. Mafijati znači ponašati se bahato poput mafijaša, pretiti, vikati i biti agresivan. Ovaj izraz je najčešće koristio Sloba Radanović, a za njim i Luna i ostali zadrugari, te je možda upravo on i uneo ovaj glagol među zadrugare.

foto: Printscreen Youtube

(U)kanaliti - Evo još jedne reči koja označava radnju koja očito može biti i svršena i nesvršena. Koren ovog glagola je reč "kanal", a jedno od njenih značenja je "veštačka reka, propust, prokop; vodovod, oluk; moreuz; cev, čunak; fig. sredstvo, put i način za postignuće nekog cilja". Kada se sufiksacijom izvede glagol "kanaliti", to znači da je neko u problemu, zaglavljen u kanalu (pored puta) i to uglavnom nečijim posredstvom. Npr.: Ako neko nekog kanali, on o njemu iznosi loše stvari, "gura ga u kanal". Takođe nije poznato ko ga je izmislio, ali se zna da je prvi put javno upotrebljen u Zadruzi 1.

Smrdopi*ka - Ova imenica nastala je prostim slaganjem, a skovao ju je Branislav Radonić Brendon i to tokom jedne od svađa s Doroteom Jovanović. Ovaj izraz verovatno nema ni potrebe dodatno pojašnjavati - sve se samo kaže.

foto: Printscreen Youtube

Ne doživljavati nekoga - Još jedna fraza čiji je tvorac Branislav Radonić Brendon, a koja se ustalila u svakodnevnom govoru. Naime, iako u ovom izrazu nema nijedne ružne reči, on predstavlja prilično tešku uvredu. Ne doživljavati nekoga znači ne biti svestan njegovog postojanja, on je za tebe vazduh, nevidljiv, ravnodušan si prema njemu.

Rijaliti klasa - Gore pomenuti izraz koji je stvorila Miljana Kulić predstavlja rijaliti igrača iznad rijaliti igrača, jer koliko god svi oni imali isti posao, i među njima postoje razlike. Rijaliti klasa znači da si toliko dobar rijaliti igrač da si plaćeniji od ostalih. Znači da se mnogo dobro svađaš i da izazivaš skandale da si zbog toga plaćen više od onoga ko sedi i biva fin (na primer, seven days rijaliti igrač).

U*maraga - Ovako je Maca Diskrecija oslovljavala Milana Miloševića tokom prve sezone Zadruge. U pitanju je očito vulgarizam koji aludira na nečije seksualno opredeljenje, uglavnom osobe muškog pola i njegov seksualni život.

Magistrala od žene - Ovo se već može nazvati klasikom. Sintagma "magistrala od žene" nastala je tokom svađe Goce Božinovske i Vesne Rivas na Farmi 4, koja se emitovala 2013. godine. Ova epohalna svađa od 12 minuta u kojoj koleginice "čašćavaju" jedna drugu sočnim i kreativnim uvredama kulminirala je i tučom. Ali da se mi vratimo na značenje izraza "magistrala od žene". Magistrala je, prema definiciji, svaka linija (ili pruga) u odnosu na sve drugostepene i sporedne linije koje iz nje izlaze (npr. glavni drum, glavna železnička pruga, glavna vodovodna cev, glavni električni vod i dr.). Dakle, magistrala od žene je žena preko koje nema ko nije prešao. Čak ima pogrdnije značenje od reči kurva, jer Vesna u jednom trenutku kaže Goci "Ma kurve su bre za tebe male bebe, magistralo od žene".

Ljudski odron - Prema rečničkim odrednicama, odron je obrušavanje dela brda, odronjavanje. Dakle, ono što je odronjeno i obrušeno, to ne valja, na to se ne možeš osloniti, a kad za nekoga kažemo da je ljudski odron, to znači da je on neupotrebljiv, nepouzdan i nemoralan.

Ukoliko vam na pamet padne neka rijaliti uvreda, a želeli biste da je objasnimo širokim narodnim masama, pišite nam u komentarima. Valja se spremiti za Zadrugu 3 i Parove 8.

Bonus video

MAJA MARINKOVIĆ VAN SEBE! Stisla zube samo da suze ne poteku: Do sad se nisam USUDILA da uradim ovo!

(Espreso.co.rs/ L.S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.