Kriminolozi besni: Pravosuđe u slučaju Kristijana žmuri na oba oka!

da nije tužno bilo bi smešno

Kriminolozi besni: Pravosuđe u slučaju Kristijana žmuri na oba oka!

Kristijan Golubović se ni juče se nije javio u zatvor “Zabela” na odsluženje četvorogodišnje kazne zbog dilovanja droge, već je od suda tražio ponovno odlaganje
Objavljeno: 23:07h

Nakon što je Kristijan Golubović robiju odlagao zbog rođenja ćerke Vere, boravka u rijalitiju i zdravstvenog problema, sada u obrazloženju stoji da mora da brine o majci Milanki, koja ima rak. Kriminolozi Zlatko Nikolić i Dobrivoje Radovanović kažu da Golubović manipuliše sudstvom, koje iz moralnih razloga, ako mu već zakon ne dozvoljava, treba da ga pošalje u ćorku. Ponovo izbegao zatvor: Kristijan opet odložio robiju! - Znate li koliko ima zatvorenika kojima su bolesni roditelji, a koji izdržavaju kaznu?! Više od 50 odsto, a Kristijan se sada setio da brine o majci. Da li je o njoj razmišljao dok je bio u rijalitiju?! Ovo je čista njegova manipulacija, a on je osetio da mu se može i zato to koristi - rekao je kriminolog Nikolić. - Ukoliko njegov novi zahtev za odlaganje bude odobren, to bi bio strašan moralni prestup sudije koji bi doneo to rešenje. Ovo je sramno jer se radi o zloupotrebi suda i suđenja. Pravosuđe nam žmuri na oba oka. Ministar pravde Nikola Selaković bi trebalo da se zacrveni i stidi svog resora, a da sam na njegovom mestu, poslao bih sve sudije iz Prvog osnovnog suda koji odlučuju o Kristijanu tamo gde im je mesto jer blate svoju funkciju. Golubović može u nedogled da izmišlja razloge, ali sud je taj koji treba da stavi tačku - kaže kriminolog Zlatko Nikolić.

- Sve je stvar sudske politike i njihove procene. Ja u priče Kristijana Golubovića ne verujem odavno niti mi je jasno zbog čega su mu kada je bio bolestan odložili kaznu, jer svaki zatvor ima bolnicu. Ranije, kada smo mi pravili zakon o odsluženju zatvorske kazne, bilo je ograničeno koliko puta neko može da odloži odsluženje, to mora i sada da se ograniči, jer u suprotonom može da se izbegne kazna. Nenormalno je da neko učini krivično delo, a onda toliko puta odlaže robiju - ističe Radovanović. Pamti sve detalje: Evo gde, kada i sa kim je Kristijan izgubio nevinost (VIDEO) Advokat Krstijana Golubovića tvrdi da je njegovom klijentu potrebno još vremena na slobodi zbog njegove majke, koja ima tumor štitaste žlezde. - To je molba po novom osnovu, jer će Kristijanova majka Milanka doći u Srbiju i ovde će biti hospitalizovana. Pošto nema ko da brine o njoj, Kristijan će preuzeti odgovornost da joj bude pružena adekvatna zdravstvena nega. Milankina ćerka, Kristijanova sestra, nije u mogućnosti da se stara o majci. O toj molbi će odlučivati predsednik Osnovnog suda, koji će doneti rešenje po kojem će mu dozvoliti ili ne odlaganje zatvorske kazne - rekao je advokat Gvozden Grgur.
Ivana Ramić, portparol Osnovnog suda, objašnjava da Golubović po zakonu može u nedogled da podnosi molbe za odlaganje. - Zakon ne govori eksplicitno koliko puta osuđeno lice može da odloži izdržavanje kazne. Suština je da se svaki put kada se podnese molba ocenjuje opravdanost razloga koji se navode u njoj i na osnovu toga se donosi odluka o prihvatanju ili odbacivanju molbe. Molba se može odbaciti i ukoliko sud proceni da osuđena strana zloupotrebljava tu mogućnost - kaže Ramićeva. Iako je već četiri puta odlagao robiju, kako upućeni tvrde, to mu ovog puta neće poći za rukom, pa će se uskoro naći iza rešetaka.
U Ministarstvu pravde su rekli da oni nisu zaduženi za slučaj Kristijana Golubovića. - Načini i mogućnosti odlaganja kazne bilo kog lica definisani su Zakonom o izvršenju krivičnih sankcija. Sam zakon dužan je da sprovodi sud, koji je u ovakvim slučajevima nadležan da procenjuje okolnosti i da donese odluku da li će se nekom licu odložiti kazna zatvora ili ne. S druge strane, sud je dužan i da u svakom ovakvom slučaju obrati posebnu pažnju i ne dozvoli zloupotrebu prava od strane lica koje je podnelo molbu za odlaganje kazne zatvora - rekli su iz službe za informisanje Ministarstva pravde. - Kada se radi o izjavama kriminologa, Ministarstvo pravde ukazuje na to da je potrebno da se oni prvo upoznaju sa nadležnostima i radom kako ministra pravde, tako i pravosudnih organa, pa tek onda da javno komentarisu. Naime, bez obzira na to kakva je odluka, u ovom slučaju je donosi sud (konkretno predsednik nadležnog suda), a ne ministar pravde. Ministar pravde, kao predstavnik izvršne vlasti, nema pravo ni po zakonu ni po Ustavu Republike Srbije da utiče na rad suda, donošenje sudskih odluka ili da ih komentariše - rekli su iz Ministarstva na komentare kriminologa.
Milanka Golubović je o svojoj bolesti rekla: - Bolesna sam i mnogo mi je loše. Čekam konačne rezultate radiologa ovde u Nemačkoj, pa dolazim u Srbiju jer imam tumor štitaste žlezde. Tamo ću da se lečim i idem na operaciju jer moraju da mi je izvade potpuno. Očajna sam jer ne znam šta će biti. Nedavno sam imala infarkt, a osim toga već godinama bolujem od dijabetesa. Sve mi je to zbog zatvora u koji su me nedužnu strpali na pravdi boga kao dilera droge, a tamo žestoki dileri šetaju slobodno. Dobila sam odštetu od milion dinara, a od toga ni lekove sebi nisam mogla da priuštim. Visoka sam 175 centimetara, a imam 48 kilograma, pa vi zamislite na šta ličim - kaže Milanka. - Ne mogu ni da jedem danima, a dočekala sam da nema ko da brine o meni. Ovde sam sama kao neka slepica, a tamo jedino mogu da se oslonim na Kristijana. Sada i njega teraju u zatvor, ma da, samo im on fali u toj “Zabeli”. Koga da tužim sada za svu nepravdu koja mi je naneta i za bolesti koje sam zaradila u ćeliji - ističe Milanka. Milanka se nada da će njen sin dobiti odlaganje kazne kako bi se brinuo o njoj. - Trebalo bi do nedelje da dođem tamo, pa da se smestim u bolnicu. Iako su ovde u Nemačkoj bolji radiolozi i terapija, tamo imam zdravstvenu knjižicu na osnovu penzije koju mi je ostavio suprug. Kristijan mi je jedina šansa jer je ćerka otišla u inostranstvo da radi, ipak ona ima troje dece - ističe Golubovićeva. Na podsećanje da i unuk Lazar može da brine o njoj, Milanka je rekla: - Ma to je muško dete, nema on toliko osećaja da zna šta mi je potrebno i da se prihvati obaveze da brine o meni. (Espreso.co.rs/ Alo.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.