KO JE ZAISTA NAPISAO KIJINU AUTOBIOGRAFIJU? Tajna o kojoj se malo govori, MI ZNAMO ODGOVOR!
Kija Kockar pozira na sajmu sa "svojom" knjigom, Foto: Marina Lopičić

sajamske misterije

KO JE ZAISTA NAPISAO KIJINU AUTOBIOGRAFIJU? Tajna o kojoj se malo govori, MI ZNAMO ODGOVOR!

Ne verujem da je ona ispisala tih stotinjak strana svojih memoara, baš kao što to nije uradila ni Suzana Mančić koja je objavila čak dve autobiografske knjige

Objavljeno: 08:58h

Kija Kockar izazvala je veliko interesovanje na Sajmu knjiga gostujući na štandu "Vulkana" gde je potpisivala autobiografiju "Moj potpis" koju je izdala za Ind Media Publishing.

Kao što to obično biva, po čaršiji je odmah počelo da se priča kako pobednica "Zadruge" nije pravi autor ove knjige, nego je to u njeno ime uradio neki ghostwriter (pisac iz senke) kojem je ona samo prepričala epizode iz svog života.

Poznavaoci prilika u ovoj specifičnoj grani književne delatnosti, koja se pokazala izuzetno unosnom za ovdašnje izdavače, tvrde da je to poslednjih godina postalo praksa, te je samim tim i na neki način legitimno, odnosno sasvim normalno, jer se tako radi i u svetu, pa se ne može govoriti o direktnom varanju čitalaca, odnosno konzumenata ovakvih sadržaja.

Sagovornik Espresa koji radi za jednu beogradsku izdavačku kuću, a koji je želeo da ostane anoniman iz poslovnih razloga, kaže da je većina autobiografija poznatih delo urednika zaposlenih u izdavačkim kućama, poznatijih i afirmisanih ovdašnjih pisaca koji tako zarađuju lepe dodatne pare i novinara bliskih slavnim osobama:

- To je postalo normalna stvar jer slavni nemaju vremena da se bakću pisanjem svojih memoara, a većina njih nema ni literarnog talenta, tako da su autori iz senke najbolje rešenje za sve - i izdavača i "autora" - kaže naš sagovornik i dodaje kako je siguran da je ista praksa primenjena i u slučaju Kijine knjige:

- Ne verujem da je ona ispisala tih stotinjak strana svojih memoara, baš kao što to nije uradila ni Suzana Mančić koja je objavila čak dve autobiografske knjige. Znam pouzdano da ni Marija Šerifović nije pisala svoje memoare, pa onda Mateja Kežman, a ni one blogerke Zorannah Jovanović, Marija Žeželj... Čuo sam da ni Mišković nije pisao svoju knjigu, a kao pravi autori pominjana su razna imena, od poznatih novinara do profesora ekonomije. A sve su te knjige bile vrlo tiražne i dobar posao za izdavače, mada su zbog specifične tematike bile kratkog daha. Mislim da više niko ne traži te knjige. Takvu sudbinu će sigurno imati i ova Kijina, jer je ona, što se kaže, osoba trenutka, baš kao i njena priča - jasan je naš sagovornik, koji dodaje da se ovakva izdanja ne mogu smatrati književnošću, te da su mu rasprave na društvenim mrežama i u medijima oko toga da li im je mesto u knjižarama ili na Sajmu knjiga deplasirane:

- To što se neki sadržaj nalazi između korica ne znači automatski da je reč o knjizi - zaključuje izvor Espresa.

Javite nam da li vi mislite da je Kija sama napisala svoju knjigu ili smatrate da je to umesto nje uradio neki pisac iz senke i koji.

(Espreso.co.rs)

BONUS VIDEO:

KIJIN POTPIS RASPAMETIO JAVNOST! Na Sajmu haos, fanovi opkolili pevačicu! (KURIR TV)

(Dejan Katalina)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.