DEVOJKA GA VARA DOK JE ON KRALJ U GRADU KRIMINALA: O čemu peva Gastoz u svojoj novoj pesmi? Baš smo morali da se udubimo! (VIDEO)
Foto: Printscreen Youtube

ČAS KNJIŽEVNOSTI UZ ESPRESO

DEVOJKA GA VARA DOK JE ON KRALJ U GRADU KRIMINALA: O čemu peva Gastoz u svojoj novoj pesmi? Baš smo morali da se udubimo! (VIDEO)

Morali smo da se pozabavimo time šta je ono što publiku "dira" u ovoj pesmi, pa smo se bacili na analizu

Objavljeno:
Lidija Stoisavljević

Nastavljamo da primenjujemo znanja iz analize književnih dela na bisere turbo folka.

Stanje na muzičkoj sceni se menja iz dana u dan. Gotovo svakog dana neko objavi pesmu, a mnoge završe u samom vrhu na "trendingu" na Jutjubu.

Nenad Marinković Gastoz, dvostruki pobednik rijalitija Parovi, objavio je svoju treću pesmu pod nazivom "Daj mi", koja se munjevitom brzinom našla na samom vrhu liste najslušanijih pesama.

Logično, morali smo da se pozabavimo time šta je ono što publiku "dira" u ovoj pesmi, pa smo se bacili na analizu.

Nenad Marinković Gastoz, scena iz spota za pesmu 'Daj mi
Nenad Marinković Gastoz, scena iz spota za pesmu "Daj mi" foto: Printscreen Youtube

Koncentrišite se, počinje još jedan čas književnosti uz Espreso.

Zašto tražiš ključeve od stana Kad u našem krevetu ni sinoć nisi bila Prestani da glumiš huligana Da me praviš glupim, to ti nije jača strana Ma daj, ma daj, ja znam da bi mi dala

Već u prvoj strofi shvatamo da ćemo do kraja pesme pratiti razvoj situacije u jednoj destruktivnoj vezi, u kojoj devojka vara svog momka. U strofu, a i u pesmu, ulazimo retoričkim pitanjem. Dakle, oni su u toliko ozbiljnoj vezi da ona polaže pravo na to poseduje ključ od njegovog stana, ali on rezignirano između redova pita "Dokle bre više?!". Ona pokušava da ga napravi glupim, ali ipak je njegov intelekt dovoljno razvijen da joj to ne polazi za rukom.

Ma sve mi tvoje daj mi Ti opasno bezobrazno me radiš Đavo me tera ponovo U srce me rani slobodno

Sada dolazimo do neočekivanog obrta. Nema veze što ga vara i što ga pravi glupim, strast koju oseća prema njoj nadjačava njegov razum, jer ga ona "bezobrazno radi". Tu strast on naziva đavolom, koji ga navodi na to da je moli da nastavi da mu ranjava srce, koje je već načeto na osnovu onog što znamo.

Nenad Marinković Gastoz, scena iz spota za pesmu 'Daj mi
Nenad Marinković Gastoz, scena iz spota za pesmu "Daj mi" foto: Printscreen Youtube

Ma molim te ne drami, ne Vidiš da nije nam isto kô pre I opet kad se napijem flašu Poručim, pa je razbijem

Upoznajemo se s novom karakternom osobinom devojke lirskog subjekta. Dakle, ona je neko ko voli da drami, čak i kada je kriva. To je očito njen odbrambeni mehanizam. Sve ovo lirskog subjekta odvodi u dekadenciju - fizičko i moralno posrnuće. Kao da je ukleti pesnik iz epohe moderne.

A sve si znala u gradu kriminala Da niko si bez kralja što dušu dao ti A ja budala, ja prava sam budala Ti nikad rekla hvala, a sve to znala si

I evo, u refrenu dolazimo do čuvenog motiva kriminala, koji je sveprisutan u modernim pesmama. Dakle, ovde se radi o "žestokom momku", s obzirom na to da je on kralj u gradu kriminala. Ipak, i on kao takav uspeo je da ispadne budala jer se zaljubio i dozvoljava svojoj devojci da ga voza, a ona ga čak nije udostojila ni zahvalnosti zbog toga što joj je proširio horizonte.

Nenad Marinković Gastoz, scena iz spota za pesmu 'Daj mi
Nenad Marinković Gastoz, scena iz spota za pesmu "Daj mi" foto: Printscreen Youtube

Nek lete čaše gore kô da su od papira Da ponovo se rodim, opet bi mi žena bila Mene ništa više ne boli kada vidim tvoju sliku s njim Kad završiš, zovi me laži da voliš me Ja ne mogu da odbijem te tvoje usne otrovne

I u ovoj strofi nastavljamo s posrnućem. Bacaju se čaše kao da su od papira. Ipak, uprkos svim posledicama koje mu je veza s njom ostavila, on se ne kaje. Sve bi opet ponovo. Iako više nije tajna da ga vara, on želi da ga ona laže, ne može da joj odoli. Dakle, "žestok momak" je dočekao da njega neko maltretira samo zato što je zaljubljen.

Bonus video

ESPRESO TVITER: Nadežda Biljić


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.