ŽELJKO MITROVIĆ USVOJIO BEBU, UBACIĆE JE U RIJALITI: Otkrili smo PRAVU ISTINU koja stoji iza ove informacije!
Foto: Dragan Kadić, Profimedia, Promo

imate li granice?

ŽELJKO MITROVIĆ USVOJIO BEBU, UBACIĆE JE U RIJALITI: Otkrili smo PRAVU ISTINU koja stoji iza ove informacije!

Pogodak veka, patka ili najveća srpska bruka?

Objavljeno: 09:11h

Do početka rijaliti šoua "Zadruga" ostalo je nekoliko dana, a televizija na kojoj će se ovaj rijaliti emitovati ne bira sredstva da se izreklamira i "navuče" što veći broj gledalaca.

DA LI SMO IZGUBILI I OVO MALO MOZGA? Roditelji prodali bebu Željku Mitroviću: Gledaćemo stvaranje STARLETE 24h narednih godina u Zadruzi

Informacija koja se poslednjih dana pojavila u medijima jeste ta da su se ljudi koji rade na ovom projektu navodno dosetili da urade nešto totalno nesvakidašnje - da u "Zadrugu" ubace majmuna i bebu iz Doma za nezbrinutu decu!

foto: Promo

- Željko i Milica Mitrović su pre nekoliko dana usvojili bebu iz Doma za nezbrinutu decu i ta beba će biti deo rijalitija sve do punoletstva! Učesnici će morati da brinu o bebi koja će imati najbolje uslove boravka u šouu i biće zaštićena od kamera i dešavanja iako će svi znati da je tu. Ovo će biti svakako pogodak veka, a ne znam da vam kažem da li je u pitanju dečak ili devojčica - napisao je izvor jednog beogradskog lista.

foto: Pixabay.com

Kako saznaje Espreso iz izvora bliskog produkciji "Zadruge", reč je o dobro osmišljenom propagandnom triku, kojem je cilj samo da se po svaku cenu u medije plasira šokantan sadržaj i predstojeći rijaliti napravi temom broj jedan u javnosti.

- Naravno da neće biti nikakve bebe. Naravno da Željko Mitrović nije usvojio bebu. Sve je smišljeno da bi se digla frka u javnosti. "Beba" će biti uneta pred kamerama, i biće stavljena u kolevku, ukućani će zaista sve vreme brinuti o njoj, ali "bebu" nikad neće snimiti kamera. To je zato što beba ne postoji, umesto nje će biti ubačena lutka, a ukućani će imati zadatak da se ponašaju prema njoj kao da je pravo dete.To je cela priča - rekao nam je izvor iz produkcije.

foto: Zorana Jevtić

A šta na to kažu iz Doma za nezbrinutu decu u Zvečanskoj?

Direktor ove ustanove Zoran Milačić za naš portal kaže da je verovatno u pitanju "novinarska patka" i to iz više razloga...

foto: Aleksandar Jovanovic Cile

- Ne znam da je sličan postupak pokrenut, pa nije isključeno da je u pitanju marketinška priča. Ne znam o čemu bi drugo moglo biti reč jer postupak usvajanja traje, ne može neko da dobije dete odmah danas, na osnovu današnjeg zahteva.

Čoveku koji je na čelu ove ustanove postavili smo logično pitanje - da li je ovako nešto zakonski moguće?

- Zakonski, da se uđe u rijaliti sa detetom koje je u zaštiti - to je nemoguće.

Ali, ukoliko neki bračni par usvoji dete, on samim tim stiče sva prava kao i svaki roditelj, i da sa njime radi ono što bi radio sa svojim detetom.

foto: Pixabay.com

Ako vi sada odobrite da vaše dete učestvuje u nekom rijalitiju, ono će učestvovati - to je vaša odgovornost. Dete koje bude usvojeno stiče sva prava kao dete koje je rođeno u porodici, i to s onim trenutkom kada bude usvojeno.

A u čijoj je nadležnosti usvajanje dece, i kroz koje peripetije bi neka porodica, na primer Mitrovići, morali da prođu da bi usvojili dete?

- Ono što se tiče usvojenja i cele procedure vezane oko toga u nadležnosti je Centra za socijalni rad. Sam Dom za nezbrinutu decu ne daje mališane na usvajanje, mi ne učestvujemo u tom postupku. Mi samo brinemo o zaštiti dece dokle god su u okviru ustanova i dok Centar za socijalni rad ne odredi neki drugi vid zaštite za dete.

- Mi u samom Domu nemamo informaciju da će neko dete biti usvojeno. U tom procesu postoji i faza koja podrazumeva adaptaciju para, a to je takođe proces koji traje. Potrebno je da dođe do približavanja deteta porodici, njegovih navika, itd. To ne može da se uradi za jedan dan. Inače, taj postupak usvojenja prema Zakonu o upravnom postupku gde se gleda opšta podobnost, traje negde oko tri meseca, a posle toga se u odnosu na to gleda koja deca mogu otići na usvojenje. Postoji listing i baza podataka u ministarstvu i na osnovu toga se Centar i ministarstvo određuje kom paru će ići.

Da vest da će beba biti u rijalitiju nije tačna može se naslutiti iz samo jednod detalja - beba.

- Prvo, pominje se ustanova koja prema Zakonu o socijalnoj zaštiti u kojoj ne mogu biti deca mlađa od tri godine starosti!

foto: Pixabay.com

- Dakle, u Domu za nezbrinutu decu ne mogu biti bebe! Samo jedan način na koji se beba može naći ovde je taj kratkotrajni smeštaj, gde se dete premešta iz Prihvatilišta, da se dete akutno zbrine, dok Centar hitno ne utvrdi koje su dalje mere zaštite.

Znači, zbog razvojnih potreba deteta, doneto kroz zadnji zakon o socijalnoj zaštiti donet je član koji kaže da deca do tri godine starosti ne mogu boraviti u ustanovi, i da mogu ići samo u hraniteljstvo, zbog njihovih razvojnih potreba. Zato je jedini način da dete bude kod nas i to iz Prihvatilišta, i to pod uslovom da se nešto hitno desi - da bude nađeno na ulici ili da bude žrtva teškog zlostavljanja pa se hitno izdvoji iz porodice.

Kako se iz reči našeg sagovornika i može zaključiti, šanse za to da Mitrovići usvoje malu bebu iz Doma za nezbrinutu decu su minimalne, jer i one bebe koje ovde završe odatle brzo i odu.

Pitanja o tome da li je porodica Mitrović zaista predala zahtev za usvajanje deteta čija je namena da detinjstvo provede u rijalitiju, postavili smo i Centru za socijalni rad. Ipak, do objavljivanja ovog teksta od Centra nismo dobili odgovor.

Svakako ovo je jedna od informacija o kojoj će se pričati, bez obzira na to što ona diskredituje ustanove, nadležne organe, sudstvo, ali i celokupno društvo.

Ako ništa drugo, rejting još neemitovanog rijalitija skočio je zbog - "patke".

(Suzana Trajković)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.