Preminuo čuveni muzičar Leonard Koen!
Foto: Reuter

in memoriam

Preminuo čuveni muzičar Leonard Koen!

Uzrok smrti nije naveden, samo da će memorijalna služba biti održana u Los Anđelesu u narednim danima, kao i da porodica muzičara koji je umro u 82. godini, moli za privatnost
Objavljeno: 07:22h

Kanadski pevač Leonard Koen preminuo je u 82. godini, navodi se na njegovoj zvaničnoj Fejsbuk stranici, preneli su brojni svetski mediji.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

“Sa žaljenjem vas obaveštavamo da je legendarni pesnik, kantautor i umetnik Leonard Koen preminuo. Izgubili smo jednog od najcenjenijih vizionara muzike“, navodi se u saopštenju.

Uzrok smrti nije naveden, samo da će memorijalna služba biti održana u Los Anđelesu u narednim danima, kao i da porodica moli za privatnost. Leonard Koen rođen je u Montrealu, neki od njegovih najvećih hitova su „Suzanne“ i „I'm Your Man“, a prošlog meseca objavio je svoj 14. album nazvan "You Want it Darker".

U nedavnom intervjuu koji je dao za "Njujorker" Koen je izjavio: "Spreman sam da umrem. Nadam se da nije previše neprijatno. To je to od mene" "Velika je promena blizina smrti. Ja sam uredan momak i volim da dovršim stvari koje sam započeo“, rekao je tada Koen. Njegov fatalistički ton u intervjuu najverovatnije je, kako je pisao američki magazin, rezultat gubitka njegove ljubavi i muze Marijane Ilen Jensen koja je ovog leta umrla od raka.

foto: AP

Rođen je 21. septembra 1934. godine u mestu Vestmaunt u predgrađu Montreala. Išao je u Roslin osnovnu školu gde je bio deo školskog veća i gde je učio o muzici i poeziji. Kako se navodi, posebno su ga intrigirale pesme Federika Garsije Lorke. Inače, ćerki je dao ime Lorka. Kao tinejdžer naučio je da svira gitaru i osnovao kantri bend pod nazivom „Bakskin bojs“.

Na Mekgil univerzitet upisao se 1951. I tamo je osvojio nekoliko nagrada za svoju poeziju. Prvu zbirku pesama „Let Us Compare Mythologies“ objavio je 1956. godine. U njoj je poezija koju je napisao u periodu od 15 do 20 godine, a posvećana je njegovom ocu koji je preminuo kada je imao devet. Drugu zbirku pesama "The Spice-Box of Earth" objavio je pet godina kasnije i ta knjiga mu je pomogla da dobije priznanje kritike i epitet novog glasa u kanadskoj poeziji.

foto: AP

Tokom šezdesetih uglavnom je pisao poeziju i prozu i to uglavnom u kući na grčkom ostrvu Hidra sve do 1967.se seli u Njujork i počinje karijeru pevača. Te godine objavio je i prvi album - Songs of Leonard Cohen. Pesmu "Hallelujah“ objavio je 1984. i od tada nastalo je gotovo 300 njenih verzija raznih izvođača.

Tokom karijere objavio je 14. albuma i dobio je oko 40 nagrada, što za poeziju, što za muziku. Izmislio je jedan koktel, išao je na Kubu kao vojnik malo pre invazije na Zaliv svinja, a za jedinu svoju ekstravaganciju govorio je da je kavijar. U Rokenrol kuću slavnih primljen je 2008, a Gremi za životno delo dobio je 2010. godine.

(Espreso.co.rs / B92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.