UMRO ČUVENI MUZIČAR: Imao je samo 45 godina! (VIDEO)
Gienek Loska, Foto: Print Screen Youtube

POTRESNO

UMRO ČUVENI MUZIČAR: Imao je samo 45 godina! (VIDEO)

Zbogom, hvala na svemu verovatno okupljate sastav tamo s druge strane

Objavljeno: 12:19h

Tužne vesti stigle su iz Belorusije - Gienek Loska, pobednik programa „Ks Factor“, preminuo je 9. septembra uveče. Od maja 2018. muzičar je bio u komi nakon krvarenja u mozgu.

Interia je informacije o smrti Gienek Loska dobila od porodičnog prijatelja. Vest se pojavila i u beloruskim medijima.

Zbogom, hvala na svemu. Verovatno okupljate sastav tamo s druge strane" - napisao je na svom privatnom Facebook profilu klavijaturista Marcin Młinarčik, muzičar grupe Gienek Loska.

Podsetimo se da je Gienek Loska pretrpeo moždani udar tokom posete 70-godišnjoj bolesnoj majci u Belorusiji.

Trebalo je da se vrati u Poljsku mnogo ranije, ali je odlučio da produži boravak. Incident se dogodio dan pre njegovog povratka. "Bukvalno dan pre polaska razgovarao je sa mnom pola sata ranije. Čak je rekao: 'Napravite mi crni puding. Vratiću se u 16 ​​sati i biću gladan" "- rekla je Agnješka Stavicka, partner muzičara u " Pitanje za doručak ".

Pola sata kasnije na trenutak je izašao iz kuće da odahne, okrenuo se - komšije su to videle - i pao.

Međutim,nije se znalo šta mu se dogodilo, medicinska pomoć je stigla vrlo kasno “- dodala je Loskina životna saputnica.

foto: Printscreen Youtube

Pobednik programa „Ks Factor“ morao je da čeka operaciju 11 sati.

"Do trenutka kada je odveden u prvu, a zatim u drugu bolnicu, nije postavljena značajna dijagnoza, što je presudno za moždani udar. Prvih 6 sati pumpali su ga glukozom, jer su mislili da je verovatno bio u dijabetičkoj komi.

Tek posle 11 sati udario ga je na 200 km dalje do Baranovice-a, gde mu je pružena pomoć, pronađen je široko rasprostranjen odliv “- izvestila je Stavicka u jesen 2018. Ona je ta koja kao dobrovoljac Poljske muzičke fondacije posećuje Gienek u Belorusiji.

Sredinom 2019. godine fondacija je organizovala kampanju „Probudi se Đenka“ čija je svrha prikupljanje novca za pomoć pevačici. Nekoliko desetina hiljada je otišlo na poseban podračun.

U jesen 2019. godine, Agnješka Stavicka je odnela Zlatnu ploču Gienek Loska u Belorusiju za njen album „Hazardista“ iz 2011. godine. U januaru 2020. muzičar je napunio 45 godina. U to vreme, PFM je pružao informacije o još uvek veoma ozbiljnom stanju Loske.

foto: Printscreen Youtube

Muzička karijera Gienek Loska započela je u beloruskom Grodnu, gde je upoznao Andreva „Makara“ Makareviča - sa kojim je osnovao bend Seven B. Kao rok zvezda u usponu u Belorusiji, devedesetih grupa je dolazila u Poljsku na nekoliko koncerata.

Kombinacija događaja značila je da je duže ostala u Poljskoj. Članovi grupe su se nastanili u Krakovu, postajući prilično brzo lokalna atrakcija (svirajući prvo na ulici, a zatim u klubovima u Maloj Poljskoj).

Takva karijera Seven B trajala je do 2006. godine, kada je Gienek odlučio da napusti tim. Makar je nekoliko meseci pokušavao da nastupa sa drugim muzičarima, ali bez uspeha. Sam je napustio igru i otišao u Škotsku. Do tada je grupa pripremala tri albuma - „Rocktales“, „Make Up Iour Mind“ i „Acoustic“.

Dok je Makar stvarao svoj život u Velikoj Britaniji, Genek je odlučio da se vrati sviranju.

Nastupao je na ulici - ovog puta solo, oprobao se u TV emisijama: „Szansa na sucku“ i „Mam talent“. Međutim, bez većeg uspeha.

Uspeh je bio učešće u poljskom izdanju „Ks Factor“.

Genek je igrajući u timu Česłava Mozila, postao pobednik programa. Uspeh je omogućio registraciju i izdavanje albuma.

Muzičar je izvukao prijatelja iz Škotske i reorganizovao bend - ovog puta pod imenom Gienek Loska Band. Njegovu postavu upotpunili su: klavijaturista Marcin Młinarčik (uključujući Blues Obsession, Soul Finger, Čarne Korki) i basista Tomek Setlak (poznat po saradnji sa, između ostalih, Jačekom Devodžkim).

Bonus video:

(Espreso.co.rs/muzyka.interia.pl)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.