SMRT KOJA ĆE ZAUVEK LEDITI KRV U ŽILAMA! Smrskana glava, polomljen grudi koš...A ove reči je POSLEDNJE IZGOVORILA
Foto: Printscreen

jezivo

SMRT KOJA ĆE ZAUVEK LEDITI KRV U ŽILAMA! Smrskana glava, polomljen grudi koš...A ove reči je POSLEDNJE IZGOVORILA

Preko novinara oko 3:30 sati princ i kraljica saznali su kako je Dajana preminula na operaconom stolu. Usledio je haos. Elizabeta je Čarlsa nagovorila da ne budi prinčeve, nego da im tužne vesti objavi tek ujutru

Objavljeno: 11:15h

Na današnji dan se navršava 23 godine otkako je poginula princeza Dajana, prva supruga Čarlsa, princa od Velsa i najstarijeg sina i naslednika kraljice Elizabete Druge. Iako je nema više od dve decenije, i dalje je jedna od najvažnijih kraljevskih figura u modernoj istoriji u vezi se koje se vrti mnoštvo spekulacija - od toga da je njena smrt bila tragična nesreća, do toga da je sve bilo isplanirano i namešteno.

Prema zvaničnim informacijama, Dajanin auto u kome su bili ona, njen tadašnji partner Dodi Al-Fajed i vozač Henri Paul, zakucao se u jedan od stubova tunela u kome su prolazili tokom svog odmora u Parizu 31. avgusta oko ponoći. Vozač i Dodi su poginuli na licu mesta. Sa njima je bio i telohranitelj Trevor Rese-Džons, koji je jedini preživeo nesreću, dok je Dajana preminula četiri sata kasnije u bolnici.

foto: Printscreen Youtube

U minutima nakon nesreće, u polusvesti na zadnjem sedištu, smrskane glave i grudnog koša, Dajana je, kaže Džons, tiho dozivala Dodija. Na samrti su je takvu snimili i paparaci koji su ih uhodili preko celog Pariza. Oko jedan ujutru, informacija o nesreći je preko ambasadora dospela i do palate u Škotskoj, gde su bili Dajanin bivši suprug Čarls i njegova majka, kraljica Elizabeta II. Čarlsu je javljeno da je Dajana bila u saobraćajnoj nezgodi, ali da je samo slomila ruku.

Preko novinara oko 3:30 sati princ i kraljica saznali su kako je Dajana preminula na operaconom stolu. Usledio je haos. Elizabeta je Čarlsa nagovorila da ne budi prinčeve, nego da im tužne vesti objavi tek ujutru.

Čarls je bio van sebe. Znao je da će javnost za sve kriviti njega i bojao se da je ugrožen i sam opstanak monarhije. Dodatno se užasavao medijske pažnje koja će odjednom zaposeti njegovu ljubavnicu Kamilu, koja ga je još te noći telefonski tešila. Kad su ujutru Vilijamu i Hariju rekli da im je poginula majka, odveli su ih na misu dok je u Londonu vladao opšti haos.

Čarls je s Dajaninim sestrama privatnim avionom otišao po telo, a Elizabeta i Filip su odbili da se vrate u London. Tvrdili su da žele da zaštite dečake pre suočavanja s javnošću na sahrani.

foto: Profimedia

Javnost je ludovala, kraljicu su prozivali, a neki su čak implicirali da je ona odgovorna za ubistvo princeze Dajane.

Sahrana, koja je od početka do kraja trajala više od pet sati, održana je 6. septembra. Čak tri miliona ljudi bilo je na ulicama Londona, a prenos je pratilo gotovo tri milijarde ljudi.

Kraljica je na kraju, na dan sahrane, prošetala među silnim cvećem i buketima ispred palate, naklonila se ispred Dajaninog kovčega i spustila, prvi put u istoriji, zastavu iznad Bakingemske palate na pola koplja. Vilijam i Hari u crkvi su sedeli pored oca i bake. Niko od njih nije održao govor, ali je zabeleženo da se kraljica nekoliko puta suptilno naklonila Dajaninom kovčegu. Dajana je sahranjena na očevom imanju, na ostrvu usred jezera. Međutim, teorije zavere o njenoj smrti i dan danas ne prestaju. U nastavku možete pročitati samo neke od njih.

Plan Tajne obaveštajne službe

Jedan od svedoka u finalnoj fazi istrage 2008. godine bio je bivši vojnik Ričard Tomlinson. On je tvrdio da je Tajna obaveštajna služba skovala plan za ubistvo Dajane po uzoru na plan atentata na Slobodana Miloševića, koji je smišljen 1992. godine, ali nikada nije sproveden. Tomlinson je rekao da je princezin šofer Henri Pol bio u dogovoru sa tajnom službom i da je namerno izazvao nesreću. Sud je ispitao njegove navode i proglasio ih lažnim. Ipak, tvrdnje o umešanosti tajne obaveštajne službe u pogibiju princeze ponovo su aktuelne ovih dana. "Skaj njuz" je preneo da je policija došla u posed pisma, potpisanog samo sa "Vojnik N", u kome jedan bivši vojnik takođe govori da je ubistvo naručila britanska vojska, a zatim zataškala ceo slučaj.

Javnost su takođe uzburkale glasine o Dajaninom dnevniku, u kome je navodno napisala da je "jure i žele da je ubiju". Kraljevska porodica se nije oglasila tim povodom, a policija je istakla da će ispitati kako priču o dnevniku, tako i o pismu vojnika, ali da istragu neće ponovo otvarati.

Trudnoća

Jedna od najpopularnijih teorija zavere glasi da je Dajana nastradala jer je nosila dete tadašnjeg dečka Dodija Fajeda, sa kojim je započela vezu i planirala veridbu posle razvoda od princa Čarlsa. Kraljevska porodica navodno nije mogla da podnese sramotu, pa je princ Filip, suprug kraljice Elizabete, lično naredio da se princeza "ukloni". Dodatno im je smetalo što je Fajed bio Egipćanin.

Fantomski "fijat"

Analizom olupine "mercedesa" kojim se Dajana vozila, utvrđeno je da je automobil pre nesreće u pariskom tunelu imao kontakt sa belim "fijatom uno", ostavljajući tragove farbe. Muhamed Fajed, Dodijev otac, tvrdio je da je "fijat" namerno postavljen kako bi blokirao put "mercedesu", ali beli auto nikada nije pronađen.

Isključene kamere

U svedočenju iz 2003. godine, Muhamed Fajed je istakao da je tunel Pont de l' Alma, u kom se dogodila nesreća, bio opremljen sa najmanje 10 sigurnosnih kamera. Sumnjivo je to što nijedna kamera nije snimila trenutak kada je "mercedes" udario u stub, zbog čega je Fajed tvrdio da su namerno bile isključene.

foto: AP

Pokvareni pojasevi

Ni Dajana ni Dodi u trenutku nesreće nisu bili vezani sigurnosnim pojasevima. Francuski istražitelji su 1998. objavili da su svi pojasevi bili u funkciji, ali da par nije želeo da se veže. Britanci su 2005. ponovo analizirali olupinu automobila i utvrdili da jedino Dajanin pojas nije radio, mada se veruje da se pokvario posle udarca "mercedesa" u stub.

Šofer kao tajni agent

Ričard Tomlinson nije jedini koji je govorio da je šofer Anri Pol zapravo bio u dogovoru sa tajnom obaveštajnom službom. U ovu verziju priče veruju mnogi Britanci. U prilog tome govori i podatak da je vozač u trenutku nesreće kod sebe imao veliku količinu novca, pa se pretpostavlja da je planirao da pobegne.

PROMENILA JE ŽIVOTE MNOGIMA

Princeza Dajana važila je za jednu od najplemenitijih žena tadašnje Velike Britanije. Bavila se dobročinstvima i uvek je bila prizemna i ljubazna. Javnost ju je obožavala, a modni kritičari i stilisti su se oduševljavali njenim odevnim kombinacijama i nazivali je muzom. Ostala je upamćena i kao prva žena koja je na nacionalnoj televiziji zagrlila čoveka koji boluje od HIV-a, u vreme kada su ovakve teme još uvek bile tabu.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.