HANA JE USPEŠNA UČENICA KOJA JE DIGLA RUKU NA SEBE: Nova tinejdž HIT SERIJA uticala na PORAST SAMOUBISTAVA?
Porast samoubistava je primećen među mladima uzrasta od 10 do 19 godina - sasvim slučajno, uzrast koji je ciljna grupa ove serije, Foto: Profimedia

uticajna serija

HANA JE USPEŠNA UČENICA KOJA JE DIGLA RUKU NA SEBE: Nova tinejdž HIT SERIJA uticala na PORAST SAMOUBISTAVA?

U poslednje dve godine, to jest od početka emitovanja serije, dosta se polemisalo o uticaju koji se na ovaj način vrši na tinejdžere

Objavljeno: 08.06.2019. 11:49h
  • 5

Kako studije pokazuju, nakon emitovanja serije "13 razloga zašto" na Netfliksu, primećen je porast u broju tinejdžerskih samoubistava.

U poslednje dve godine, to jest od početka emitovanja serije, dosta se polemisalo o uticaju koji se na ovaj način vrši na tinejdžere. Kreatori serije su nedavno objavili članak u kome su opovrgnuli studije i ističu pozitivan uticaj koji serija ima, a koji je zanemaren.

Smatraju da "ohrabruje razgovor između roditelja, dece i psihologa o epidemiji tinejdžerskih samoubistava izazvanih depresijom i vršnjačkim nasiljem".

foto: Profimedia

Sutradan nakon toga, jedan od svetskih vodećih medicinskih časopisa, dodao je još jedan dokaz na gomilu: istraživanja u Austriji pokazala su da su u 21% slučajeva samoubistava devojaka i 12% mladića upotrebljavani oštri predmeti, u periodu od tri meseca nakon što je ova serija emitovana.

Porast samoubistava je primećen među mladima uzrasta od 10 do 19 godina - sasvim slučajno, uzrast koji je ciljna grupa ove serije.

foto: Profimedia

Nije bilo porasta u broju samoubistava dvadesetogodišnjaka, niti tridesetogodišnjaka.

Serija portretiše probleme tinejdžera, kao što su nasilje u školi, a Hana, glavna junakinja, seče vene u kadi nakon niza demoralizovanih poduhvata koje je doživela od strane svojih vršnjaka. Kutija kaseta koje je snimila, objašnjavaju zašto je to učinila, a njen prijatelj Klej preslušava kasete i saznaje Hanine razloge zbog kojih se odlučila na takav čin.

 

Bonus video 

(Espreso.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media