UMRLA JE OD SLOMLJENOG SRCA: Muž se obesio, sin poginuo... Sudbina ove GLUMICE je potresnija od SVAKOG FILMA
Princeza filma: Romi Šnajder, Foto: Printscreen

tužna priča

UMRLA JE OD SLOMLJENOG SRCA: Muž se obesio, sin poginuo... Sudbina ove GLUMICE je potresnija od SVAKOG FILMA

Da, bila sam princeza, i ne samo ispred kamere

Objavljeno:

Danas joj se filmofili dive zbog neverovatne moći transformacije - od nevine i naivne princeze Sisi i imidža kojeg je imala u Nemačkoj i Austriji, pa do zavodnice u filmovima sa svojom velikom ljubavi, Alenom Delonom do ikone avangarde sedamdesetih. Sve je to, uključujući i buran privatni život, u svoje 43 godine života strpala glumica Romi Šnajder.

Pravog imena Rozmari Magdalena Albak, rođena je 1938. godine u Beču, u porodici gde su se svi tradicionalno bavili glumom. Otac, Volf Albak-Reti bio je Austrijanac, a majka Magda Šnajder - Nemica. Pozorišna glumica je bila čak i baka Roza Albak-Reti. Imala je brata Volf-Ditera, a karijeru je kasnije nadgledao njen poočim (nakon razvoda roditelja), Hans Herbert Blachajm, koji je - dala je Šnajder kasnije naslutiti - pokazivao previše interesa za Romi i njeno telo nego što je ona smatrala primerenim i prirodnim.

foto: Printscreen

Svoj je prvi film snimila kada je imala 15 godina, a ubrzo se profilisala kao glumica koja utelovljuje princeze - od Viktorije u filmu "Mädchenjahre einer Königin", do uloge koja ju je globalno proslavila, ona princeze Sisi kada je imala 18 godina. Taj film je imao i dva nastavka.

foto: Printscreen

Na setu filma "Christine", kao 20-godišnjakinja, fatalno se zaljubila u kolegu kojeg je upravo ona odabrala da glumi u filmu - mladog i relativno nepoznatog Francuza Alena Delona.

On, i danas poznat po burnom temperamentu, i Romi su se, na setu mrzeli i stalno svađali, ali nisu mogli sakriti hemiju. Nakon završetka snimanja Romi, stvarna princeza nemačko-austrijskog filma, čuvana "pod staklenim zvonom", odselila se u Pariz kod ljubavnika.

foto: Printscreen

"Da, bila sam princeza, i ne samo ispred kamere. Uvek sam bila princeza, i to mi je dosadilo. Pokušala sam pobeći iz te ludačke košulje, iz tog malog sveta, u slobodu Pariza i novog života", rekla je.

Ona i tri godine stariji Delon postali su evropski "zlatni par". U isto su se vreme obožavali, ali i tako svađali da bi on svako toliko otišao na nekoliko nedelja ili meseci, a onda se pokunjeno vratio Romi koja bi ga uvek primila nazad.

foto: Printscreen

Stvar se do kraja raspala kada je Romi shvatila da je glumac imao aferu s pevačicom i glumicom Niko koja mu je rodila sina Kristijana, kojeg je Delon ostavio roditeljima. Par je tada napokon raskinuo veridbu na kojima je insistirala konzervativna Romina porodica, šokirana time da godinama žive u vanbračnoj zajednici.

foto: Printscreen

Nakon više od pet godina s Delonom Šnajder je bila luda od tuge i očaja. Po kuloarima se pričalo da je glumica razmišljala o samoubistvu, te da su je prijatelji vodili psihijatrima. Onda je upoznala nemačkog filmskog i pozorišnog glumca Harija Mejena koji se zbog nje čak razveo od supruge s kojom je bio 13 godina. Romina karijera je i dalje cvetala, a 1966. se i udala za Mejena. Iste godine su postali i roditelji sina Dejvida Kristofera koji je Romi, kažu njeni prijatelji i poznanici, postao centar sveta na način da joj je čak zbog toga počeo patiti brak.

foto: Printscreen

Kad je 1969. godine zazvonio telefon i Delon Romi ponudio da zajedno rade na filmu "Swimming Pool" ona je, na užas svog supruga, odmah rekla da. Oni koji su imali priliku da budu na setu tvrde da nije bilo afere, i da su osećaji na ekranu samo senke sećanja, ali mediji su bili prepuni članaka o tome kako se ljubavni par prepustio sudbini i osećajima. Objavili su i fotografije njihovog rastanka na aerodromu u Nici.

foto: Printscreen

Njen suprug Hari se u međuvremenu ubijao od alkohola, nespreman da prihvati njenu verziju priče da ga nije varala. Godine 1973. su se razveli, a tada je i Romi počela da pije. Paradoksalno je da je sedamdesetih ostvarila neke od svojih najboljih i najkvalitetnijih uloga, a u isto vreme je stalno bila pripita i nadutog lica od plakanja, kažu šminkeri koji su s njom radili.

Dve godine posle razvoda udala se za svog sekretara Danijela Bjasinija, koji je, teško je ne primetiti, bio slika i prilika Alana Delona.

"Kao da je našla klona", komentarisali su neki.

Dobili su ćerku Saru Magdalenu, a razišli se nakon šest godina veze, 1981.

foto: Printscreen

Ali, dve godine pre razvoda, 1979. njen prvi suprug i Davidov otac Hari počinio je samoubistvo. Obesio se u svom stanu u Hamburgu, a Romi je neprekidno proganjala griža savjesti. Delon, koji je Romi navodno uvek pisao pisma, imao je tri supruge, nebrojene ljubavnice i partnerke i četvoro dece.

Tačno tokom drugog razvoda, kada Danijel još nije bio siguran hoće li otići ili ne, Romi je zadesila najveća tragedija života.

Njen 15-godišnji sin David bio je u poseti roditeljima svog očuha, u mestu Sen Žermen. Zaboravio je ključeve i odlučio je da se popne preko staromodne "špicaste" ograde. Okliznuo se i jedan mu je šiljak probio femoralnu arteriju. Pao je preko ograde i masivno krvareći puzio do ulaznih vrata gdj je kucao i zapomagao.

Njegov očuh u jednom intervjuu se prisetio kako je dečak već počeo gubiti svest u njegovim rukama nakon što je otvorio vrata.

"Šest meseci zbog tog događaja nisam izašao iz stana", rekao je.

David je preminuo nekoliko sati kasnije na operaciji gde su mu pokušavali zakrpiti creva. U bolnicu su u gotovo isto vreme stigli unezverena Romi i Alen Delon, koji se bojao šta bi mogla da uradi sebi u slučaju da joj sin umre.

foto: Printscreen

Kao da je dobro pogodio razvoj događaja jer je Romi sina nadživela za jedva godinu dana. Tih se meseci uništavala od alkohola koji joj je nagrizao srce, pa je 43-godišnjakinja 29. maja u svom domu u Parizu preminula od srčanog udara, a neki kažu doslovno i od slomljenog srca.

Delon se pobrinuo da nakon sprovoda i Davidovi ostaci budu preseljeni u isti grob gde leži Romi, a na spomenik je položio identičan buket grimiznih ruža kakav joj je doneo na prvi dan snimanja filma "Christine", kada su se i upoznali.

Dvostrukoj dobitnici nagrade Cezar, i zvezdi više od 45 filmova Francuska je odala počast tako što je ustanovila filmsku nagradu Pri Romi Šnajder koja se dodeljuje mladim nadama filma.

BONUS VIDEO:

PRAZAN GRAD NA VELIKI PETAK (KURIR TV)

(Espreso.co.rs/Express)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.