PREMINUO SVETSKI POZNATI OSKAROVAC: Nije voleo Holivud, a njegova dela su ušla u istoriju
Vilijam Goldman umro je u petak u Njujorku u 88. godini, Foto: Printscreen Youtube

U 88. GODINI

PREMINUO SVETSKI POZNATI OSKAROVAC: Nije voleo Holivud, a njegova dela su ušla u istoriju

On je kritikovao loš status scenarista u Holivudu

Objavljeno:

Poznati američki scenarista, dobitnik dva Oskara, Vilijam Goldman preminuo je u 88. godini, saopštila je njegova porodica, prenosi "Independent.co.uk".

Vilijam Goldman je dobitnik Oskara za originalni scenario za film "Buč Kasidi i Sandens Kid" i za adaptirani scenario za "Sve predsednikove ljude". U scenarije za film pretočio je i svoje romane "Maratonac", "Magic" i "The Princeš Bride", a poznat je i po tome što su replike iz filmova koje je on smislio ušle u svakodnevni govor.

foto: Printscreen Youtube

Vilijam je bio poznat po tome što nije želeo da radi u Holivudu i tamo je odlazio samo na kratke razgovore s rediteljima i producentima. On je kritikovao loš status scenarista u Holivudu.

"Što se tiče autoriteta, scenaristi su negde između čoveka koji čuva vrata studija i čoveka koji upravlja studiom", pisao je Goldman. Među njegovim poznatijim filmovima su i "Harper", "Veliki Valdo Peper", "Žene iz Stepforda", "Mizeri", "Nepristojna ponuda" i mnogi durgi... Sebe je smatrao romanopiscem, a scenarija nije smatrao velikim umetničkim dostignućima.

"Scenario je komad drvenarije. Osim u slučaju Ingmara Bergmana, to nije umetnost, to je zanat", rekao je jednom prilikom.

Bonus video

EMINA JAHOVIĆ OTKINULA JE NA 18 GODINA STARIJEG MILIJARDERA (54): Sad se bogati TURČIN skinuo u šestoj deceniji i uskočio u bazen

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.