Plenila je LEPOTOM I ŠARMOM, a obožavao ju je ceo svet: Zbog jednog događaja, umrla je SAMA I BOLESNA (VIDEO)
Foto: Printscreen/Youtube

TUŽNA SUDBINA

Plenila je LEPOTOM I ŠARMOM, a obožavao ju je ceo svet: Zbog jednog događaja, umrla je SAMA I BOLESNA (VIDEO)

Džija je bila jedini model koji je naslovnicu Cosma ukrasio čak dvaput u istoj godini, a regularno se pojavljivala i u američkom, britanskom i pariškom Vogueu

Objavljeno:

Džija je bila prvi supermodel na svetu, a njena pojava kasnih sedamdesetih i ranih osamdesetih godina promenila je modni svet. Poreklom Italijanka, u čijoj lepoti su se ogledali i irski i velški geni, Džija Karandži je bila toliko popularna da su, onda tek početnicu, Sindi Kraford nazivali "mala Džija".

Preselivši se 1977. godine iz rodne Filadelfije u Njujork, Džiji je trebalo tek godinu dana da stasa u profesionalnog modela, a želeli su da je angažuju apsolutno svi urednici i dizajneri, a s njom su najradije sarađivali fotografi Frančesko Skavulo, Artur Elgort, Ričard Avedon, Denis Piel i još cela plejada uglednih likova iz umetničkih krugova. 1979. i 1980.

Džija je bila jedini model koji je naslovnicu Cosma ukrasio čak dvaput u istoj godini, a regularno se pojavljivala i u američkom, britanskom i pariškom Vogueu, i to s one najbitnije, prednje strane. Do 1978, Džija je postala najveći svetski model svoje ere.

Slava joj je donela status pravog silebritija i ulazak u njujoršku elitu, pa je tako postala redovan gost kultnog kluba Studio 54, gde je počela da koristi drogu. Počela je s marihuanom, a onda su usledili kokain i heroin.

U oktobru 1978. Džija je imala prvo veliko snimanje s fotografom Kris Von Vangehejnom. Na snimanju, je upoznala kozmetičarku Sendi Linter, u koju se i zaljubila. Naime, puno se pričalo o njnoj "agresivnoj" seksualnosti. Mnogo se pisalo o tome da ako je bila u sobi s nekom devojkom na snimanju, pokušala bi da je zavede; ipak, drugi su govorili da je njena seksualna taktika bila više dečija nego predatorska. Iako joj je bilo lako privući pažnju žena, Džija je žudela za ljubavlju i sigurnošću stabilne veze.

No, kako su sve njene veze bile nestabilne i divlje, tako je i Džija sve više padala u pakao droge. Postala je nepouzdana, fotografi su mogli da očekuju da se uopšte ne pojavi na snimanju ili da nakon snimanja, u dizajnerskoj odeći ode negde da potraži drogu.

Njena zavisnost nije bila tajna, ali se neko vreme to tolerisalo. Napokon, droga nije bila ništa novo u njihovom svetu žestokih žurki, ali je Džija prekoračila granice prihvatljivog. Osim svog nepouzdanog ponašanja, uskoro je imala tragove igala i upaljene rane na rukama na mestima gde je stalno ubrizgavala drogu.

"Jednom nije mogla da pronađe drogu u torbi i počela je da plače. Doslovno sam morao da je stavim na krevet dok nije zaspala", priseća se poznati fotograf Frančesko Skavula jednog slikanja na Karibima.

Do 1980. godine, njena zavisnost je postala potpuno jasna.

Često se ne bi pojavila na fotografisanju, a kada bi se pojavila, zaspala bi dok su je fotografisali. Šta više, na naslovnici izdanja časopisa Vogue iz novembra 1980. godine na njenom licu su se jasno videli tragovi zlouparaba droga, ispijenjo i umorno lice slavnog modela pokazivalo je koliko je Džija potonula.

1981. Džija se vratila u Filadelfiju kako bi pobedila svoju zavisnost. Pokušaj odvikavanja od droge prekinuće se kada je njen dobar prijatelj i fotograf Kris Von Vangehejn poginuo u saobraćajnoj nesreći. Zaključala se u kupatilo i satima uzimala heroin.

Dok joj je karijera išlo nizbrdo, Skavula joj je dao poslednju priliku da se vrati na velika vrata i dao joj naslovnicu časopisa Cosmopolitan. Bio je to i njen posljednji pokušaj. Kada je 1983. godine uhvaćena s drogom na snimanju, to je bio kraj njene karijere. Niko više nije želeo da sarađuje ​​s njom i pala je u zaborav.

Krenula je opet na rehabilitaciju, vratila se u rodnu Filadelfiju i upisala kurs fotografije i počela da živi smirenijim životom. Samo tri meseca kasnije, odlazi u Atlantik Siti i opet počinje da konzumira heroin. Kako bi zaradila za drogu, Džija upada u pakao prostitucije, a sumnja se da je silovana više puta.

Nije prošlo puno vremena i Džija se vratila kući. Tokom zime 1985., Džija je počela da sumnja da ima AIDS. Kad joj je nekoliko meseci kasnije bolest i dijagnostikovana, to je nije iznenadilo. Iako je bila jedna od prvih žena u Americi za koju se zna da je umrla od AIDS-a, bolest je već prodrla u svet mode i morala je dobro da zna šta je čeka.

Pretpostavlja se da se virusom HIV-a zarazila preko igle kojom je ubrizgavala heroin.

Kako se situacija pogoršala, njena majka nije dopuštala posete i boravila je u njenoj blizini sve do Džijine smrti 18. novembra 1986. godine.

Niko nije znao za Džijinu smrt pa se niko nije pojavio na sahranu.

Tek nakon nekoliko nedelja bila je vest koja je izazvala šok kad je izašla u javnost.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Express.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.