PREMINUO ČUVENI KLOD MONTANA
Foto: Eric Feferberg / AFP / Profimedia

POTRESNO

PREMINUO ČUVENI KLOD MONTANA

Njegova biografija će vas rasturiti na komade

Objavljeno: 18:50h

Čuveni modni dizajner Klod Montana preminuo je u 76. godini.

Kako javljaju strani mediji, on je preminuo u Parizu.

On je postao ikona osamdesetih godina prošlog veka svojim ekstremnnim siluetama sa uskim strukom i ogromnim naramenicama.

Njegova karijera je bila niz uspona i padova, kako je i sam dizajner rekao. On je prepoznatljiv po večnom „Easy Rider“ izgledu (jakna, kožne pantalone i kaubojske čizme).

Nakon što je stekao ime 70-ih i postao miljenik 80-ih, proslavio se 1990. kada je prošetao kroz vrata Lanvina, koji je u to vreme slavio 100. godišnjicu. Osvojio je najveće priznanje 2 puta - Des d'or nagrade i to u veoma kratkom vremenskom periodu.

Kasnije je upao u finansijske i lične probleme i nestao iz javnosti na prelazu u novi milenijum.

Proslavio se 1990. kada je prošetao kroz vrata Lanvina
Proslavio se 1990. kada je prošetao kroz vrata Lanvinafoto: Pierre VERDY / AFP / Profimedia

Rođen u Parizu 29. juna 1947. godine, Klod Montamat, njegovo pravo ime, odrastao je u imućnoj porodici. Majka mu je bila nemačka protestantka, otac Katalonac. Učenik Liceja Kondorse, nije imao nameru da krene stopama svog vrednog starijeg brata.

Nakon mature, radio je kao honorarni posao u Pariskoj operi pre nego što je otišao u Englesku, privučen marginalnom scenom „Svinging London“.

Njegovi roditelji nisu odobravali njegove izbore i način života pa su ga se odrekli. Uspeh njihovog sina ništa nije promenio. Ipak, ostao je veoma blizak sa Žaklin, svojom mlađom sestrom, koja ga je podržavala u njegovim profesionalnim projektima i bila mu dugogodišnja pomoćnica.

U Londonu je mladi plavokosi čovek sa kovrdžavim brkovima počeo da pravi nakit od papir-mašea. Primetio ga je magazin Vog, ali nije bio baš uspešan i nije imao radnu dozvolu.

Vrativši se u Pariz, radio je kao kreator šablona za specijalistu za kožu Mak Daglasa.

„Moj posao je moda“, rekao je sebi. Njegova prva modna revija bila je 1975. Njegove blistave boje i ekstravagantna odeća sa ragbi ramenima bili su trenutni hit. Stvorio je sopstvenu etiketu 1979. Ovaj prilično diskretan čovek, redovan u "Palace", mondenom noćnom klubu, postao je jedan od dizajnerskih zvezda dizajnera u Parizu. Njegove pozorišne modne revije bile su događaji. „Sjajne predstave“, kako je govorio Kristijan Lakroa.

U privatnom životu zadesila ga je nesreća
U privatnom životu zadesila ga je nesrećafoto: Eric Feferberg / AFP / Profimedia

Nakon što je odbio Diorovu ponudu da postane njegov kreativni direktor i preuzme brigu o visokoj modi i konfekciji, pridružio se Lanvinu, koji je želeo da oživi svoje kolekcije. Veliki uspeh. Kao i Žan Pol Gotje i Teri Magler pre njega, lansirao je i sopstveni parfem, koji nije prošao baš najbolje. Njegova saradnja sa Lanvinom je okončana 1997. godine, bankrotirao je i morao je da proda svoj brend, delom i zbog privatnih prblema.

Samoubistvo njegove žene-muze

U privatnom životu zadesila ga je nesreća. Volis Franken, njegova omiljena manekenka sa kojom se oženio nekoliko godina ranije, umrla je kada je iskočila iz njihovog stana 1996.

Imao je zdravstvenih problema i 2008. godine pretukla ga je u svojoj kući bivša go-go plesačica koju je pokupio u noćnom klubu.

Napad mu je ostavio ozbiljne posledice. Takođe je morao da se suoči sa groznim suđenjem u kom ga je napadač optužio da mu je preneo hepatitis B.

Čovek koji nije voleo ništa više nego da stvara povremeno se vraćao u modu, ali nikada u prvi plan.

"Da, nedostaje mi moda... strašno", ogorčeno se poverio Gali 2016. "Sada sam veteran. Zaboravljen sam."

Bonus video:

00:15

Čuveni dizajner odlepio za hitom Jelene Karleuše

(Espreso /Kurir/Fashionetwork/ Prenela:M.S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.