FINSKI MUZIČARI TRAŽE DA SE ZABRANI IZRAELU DA NASTUPI NA EVROVIZIJI: Pravi se peticija
Evrovizija, Foto: Profimedia

detalji

FINSKI MUZIČARI TRAŽE DA SE ZABRANI IZRAELU DA NASTUPI NA EVROVIZIJI: Pravi se peticija

Naveli su da od pomenutog javnog servisa očekuju pristanak na njihove uslove

Objavljeno:

Ostalo je još nekoliko meseci do najvećeh muzičkog takmičenja "Evrovizije", a više od 1.400 finskih muzičara, producenata i autora potpisalo je peticiju kojom se traži zabrana Izraela na Evroviziji zbog navodnih "ratnih zločina" u Gazi, prenosi BBC.

Naveli su da ukoliko organizator takmičenja Evropska radiodifuzna unija (EBU) ne izbaci Izrael, oni će zahtevati od tamošnjeg javnog medijskog servisa Yle da povuče finskog predstavnika sa Eurosonga.

Jedan od inicijatora peticije, Lukas Korpelainen rekao je za finske novine Hufvudstadsbladet da bi učestvovanje Izraela na takmičenju bio "neprihvatljivi pokušaj izglađivanja vlastite reputacije".

1 / 4 Foto: Profimedia

Među onima koji su podržali peticiju našli su se i Olavi Uusivirta, Paleface i Axel Ehnström.

Takođe su naveli da od pomenutog javnog servisa očekuju pristanak na njihove uslove, jer je upravo Yle bio među prvima koji su podržali zabranu nastupa Rusiji 2022. godine zbog, naveli su, "agresije na Ukrajinu". Ističu da bi odobravanje učestvovanja Izraelu bilo licemerje.

Jedan od Yleovih direktora, Ville Villen, ipak je rekao da situacije s Izraelom i Rusijom nisu iste.

- Koliko god to ružno zvučalo, tu nije reč o agresiji jedne države na drugu, kao što je to bilo u Ukrajini - poručio je Ville za finski tabloid.

Prošlog meseca su sličan zahtev podneli islandski muzičari, a EBU je u decembru izneo da Evrovizija nije politički događaj te da je Izrael zadovoljio sva njihova pravila.

Bonus video:

01:07

EKSKLUZIVNO ZA KURIR IZ ROTERDAMA: Uraganke PRESREĆNE zbog podrške i volele bi da EVROVIZIJA dođe u SRBIJU sledeće godine!

(Espreso/Alo/Amina Jusovic/Prenela:M.Ć)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.