DOBRO POGLEDAJTE LICE OVE ŽENE! IMA PARA DA KUPI BUKVALNO SVE, A KOD KUĆE JE OČAJNA I NESREĆNA: Džabe joj SVE
Fransoaz Betankur Majers, Foto: Ian LANGSDON / AFP / Profimedia

I BOGATI PLAČU!

DOBRO POGLEDAJTE LICE OVE ŽENE! IMA PARA DA KUPI BUKVALNO SVE, A KOD KUĆE JE OČAJNA I NESREĆNA: Džabe joj SVE

Život Fransoaz Betankur Majers uopšte nije onakav kakav izgeda da jeste

Objavljeno: 14:44h

Fransoaz Betankur Majers, 70-godišnja unuka osnivača L’Oreala, Ežena Šulera, najbogatija je žena na svetu, prema Blumbergovom indeksu milijardera. Oni navode da njena vrednost iznosi skoro 95 milijardi dolara, uglavnom zbog udela u L’Oreal kompaniji, koja je najveći svetski proizvođač kozmetike.

Treću godinu za redom Fransoaz je prva među najbogatijim ženama sveta. Njeno bogatstvo je samo ove godine poraslo za 24 milijarde dolara, ali da i bogati plaču tvrde i podaci iz njenog života i iskustva koja verovatno ne biste poželeli ni neprijatelju.

Ko je Fransoaz Betankur Majers?
Ko je Fransoaz Betankur Majers?foto: JEAN-PIERRE MULLER / AFP / Profimedia

Ko je Fransoaz?

Francuska biznismenka, filantrop, spisateljica, naslednica i najbogatija žena na svetu, sa procenjenom neto vrednošću od 86,4 milijarde dolara od 6. novembra 2023.

Rođena je 10. jula 1953. u Francuskoj u veoma uglednoj porodici. Njen otac, Andres Betankur, bio je cenjen francuski političar, dok je njena majka, Lilian Betankur, bila većinski deoničar L’Oreala.

Fransoaz je odrastala u otmenom predgrađu Pariza, kao stroga katolkinja. Iako su njeni roditelji bili poznati po glamuroznim zabavama koje su priređivali, Fransoaz je radije birala da ostane kod kuće i svira klavir – što i dan-danas praktikuje bar 3 do 4 sata svakodnevno.

Brak

Brak najbogatije naslednice je izazvao kontroverzu zbog suđenja njenom dedi Eženu Šuleru za saradnju sa nacističkom vladom.

Naime, Fransoaz se udala za Žan-Pjera Majersa, izvršnog direktora kompanije i unuka rabina ubijenog u Aušvicu. Ona je prešla u judaizam, a decu, Žana Viktora i Nikolasa odgajali su kao Jevreje.

Par je i dalje zajedno, a njihov sin Nikolas takođe zauzuma mesto jednog od glavnih članova odbora u L’Orealu.

Nije sve kao što izgleda...
Nije sve kao što izgleda...foto: MEHDI FEDOUACH / AFP / Profimedia

Bogatstvo

Fransoaz ima 33% udela u L’Orealu i mesto u odboru. Ona je takođe predsednica fondacije Bettencourt Schueller, čija vrednost se procenjuje na 700 miliona dolara i koja ima za cilj da doprinese napretku francuskog društva i poveća francuski uticaj na međunarodnoj sceni.

Kompaniju je pokrenula njena pokojna baka, kasnije je prenela na njenu majku, a nakon njene smrti, 2017. godine, Fransoaz je nasledila 39.5 miliona dolara, sve akcije i velelepna imanja.

Međutim, iako veliki deo bogatstva u životu Fransoaz Betankur Majer dolazi od njene porodice, a najveće je nasledila od majke, ona je za poslednjih nekoliko godina uspela skoro da utrostruči svoje nasledstvo.

Sem L’Oreal kompanije i fondacija, ona i kao spisateljica zarađuje značajne sume novca. Njena knjiga iz 2008. godine, „Regard sur la Bible“, na Amazonu košta oko 70 evra.

1 / 3 Foto: Ugo Amez / Sipa Press / Profimedia

Porodični skandal

Fransoaz je postala veoma poznata nakon što je podigla tužbu protiv fotografa Fransoa-Mari Banijea, dugogodišnjeg porodičnog prijatelja, zbog čega je zaratila s majkom. Optužila ga je da je iskoristio svoje prijateljstvo sa Lilian Betankur i izmanipulisao je da mu da oko 1,3 milijarde evra u gotovini, umetnička dela i životno osiguranje, kako navodi Njujork tajms.

Lilian, kojoj je dijagnostikovana demencija, osporila je tvrdnju svoje ćerke, rekavši da je slobodno delila svoju imovinu sa Banijerom. U pismu Banijeu iz 2008. godine, ona je opisala njihov odnos na sledeći način: „Sa tobom sam kao majka, ljubavnica, sva osećanja prolaze kroz mene. To me tera da drhtim“,

Fransoaz je 2009. godine rekla jednom francuskom magazinu da je „cilj gospodina Banijea jasan“. „Odvojiti moju majku od naše porodice da bi profitirao od nje. Neću dozvoliti da se to desi“, istakla je.

Suđenje je započelo 2015. godine, a Banije je osuđen za „zloupotrebu slabosti“ na dve i po godine zatvora i 158 miliona evra odštete. Ipak, zatvorska i novčana kazna kasnije su poništeni.

Bonus video:

00:13

ESPRESO OTKRIVA! SLADJA ALEGRO ZAPEVALA PROLAZNICIMA NA ULICI: Klub KRCAT, ljudi stajali u redovima ISPRED

(Espreso/Nova/Kristina Marković/Prenela:M.Ć)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.