PREMINUO ČUVENI MUZIČAR: Odlazak velike LEGENDE pogodio je sve
Smrt, Foto: Profimedia

smrt

PREMINUO ČUVENI MUZIČAR: Odlazak velike LEGENDE pogodio je sve

Ostavio je neizbrisiv trag u umetnosti

Objavljeno: 09:41h

Robi Robertson, gitarista i osnivač grupe „The Band“, za koju je napisao većinu pesama, a čiji je poslednji koncert ovekovečen u dokumentarcu „The Last Waltz“ Martina Skorsezea, preminuo je juče u Los Anđelesu u 80. godini.

Robertson je napisao i izvodio hitove grupe koja je uključena u Rokenrol kuću slavnih kao što su “The Weight,” “Up on Cripple Creek” i “The Night They Drove Old Dixie Down”.

Godine 1969, grupa „The Band“ svirala je na Vudstoku i završila na naslovnoj strani „Tajm“ magazina.

Roberts je sa 16 godina započeo karijeru u bendu „The Hawks“ Ronija Hokinsa, još jednog muzičara iz Kanade. Sredinom 1960-ih je bio gitarista u grupi Boba Dilana na prvoj turneji na kojoj je popularni američki kantautor predstavio svoj novi zvuk, koji je više naginjao roku i bluzu nego folku, koji ga je proslavio. Članovi grupe „The Band“ su svirali i na nekim njegovim albumima, a Dilan je za njih napisao nekoliko pesama.

Mnogi rok kritičari smatraju da je njihova saradnja označila početak amerikana žanra.

Roberts je 1970-ih počeo prijateljstvo i saradnju sa Martinom Skorsezeom. Slavni reditelj je snimio dokumentarac „The Last Waltz“ o grupi „The Band“, u kome je prikazan i njihov poslednji nastup. Robertson, s druge strane, komponovao je i birao muziku za mnoge Skorsezeove filmove, uključujući i poslednji „Killers of the Flower Moon“, koji je imao premijeru u Kanu ove godine.

Robi Robertson je preminuo 9. avgusta od posledica raka prostate u 81. godini. Iza sebe je ostavio ženu Dženet, ćerke Aleksandru i Delfin, sina Sebastijana i petoro unučadi.

Bonus video:

05:11

ĐUS ZA ESPRESO POSLE 100 GODINA: Reper o ESTRADI, evo kako komentariše SKANDALE

(Espreso/Nova)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.