POTONULA JAHTA NA KOJOJ JE PRINCEZA DAJANA PROVELA POSLEDNJE DANE ŽIVOTA
Princez Dajana, Foto: EPA-EFE/WILL OLIVER

najnovija vest!

POTONULA JAHTA NA KOJOJ JE PRINCEZA DAJANA PROVELA POSLEDNJE DANE ŽIVOTA

Potonuo je brod koji je svedočio zabranjenoj ljubavi

Objavljeno: 14:22h

Jahta na kojoj je princeza Dajana provela poslednje leto u životu, potonula je kraj francuske rivijere. Luksuzno plovilo nazvano "Cujo", koje je nekad pripadalo Dodiju Al Fajedu, egipatskom producentu i sinu milijardera Mohameda Al Fajeda, s kojim je Dajana bila u vezi, udarilo je u nepoznati objekat 35 kilometara od Beaulieu-sur-Mera u Sredozemnom moru.

Sedmoro ljudi koji su bili na brodu, piše The Times, spaseno je i svi su srećom nepovređeni. Jahta je potonula, završivši na dubini od najmanje 2.430 metara uprkos pokušajima da se to izbegne. Za kormilom je bio poslednji vlasnik jahte, Italijan koji je pokušao, ali nije uspeo da ispumpa vodu, javljaju francuski mediji. Drugi pokušaj spasavanja broda bio je tegljač koji je poslat na mesto događaja, ali i ta akcija bila je bezuspješna. Potonuo je, prema dostupnim informacijama, sa 7.000 litara goriva u tankovima, ali Le Figaro navodi da postoji mali rizik od značajnog zagađenja.

"Cujo" je dospeo na naslovnice svih svetskih medija u leto 1997, kada je Dajana fotografisana na brodu u društvu Al Fajeda. Nekoliko nedelja kasnije poginuli su u saobraćajnoj nesreći u Parizu, kada je njihov automobil s vozačem udario u stub u tunelu Alma dok su bežali od paparaca. Tog leta Dajanu su fotografi "uhvatili" i na Sokaru, jahti koja je tada bila u vlasništvu Al Fajedovog oca Mohameda.

Tragično nastradala princeza Dajana
Tragično nastradala princeza Dajana foto: Profimedia

"Cujo" je imao dugu i glamuroznu istoriju. Izgrađen je u Italiji 1972. za Džona von Neumana, poslovnog čoveka koji se obogatio prodajom Porscea i Volkswagena u SAD. Von Neuman je rekao italijanskom brodogradilištu Baglietto da želi najbržu jahtu na svetu, a proizvođači su mu izašli u susret, opremivši brod s dva 18-cilindrična motora koji su mu osigurali najveću brzinu od 40 čvorova. Von Neuman ga je čuvao nekoliko godina pre nego što ga je prodao sinu Adnana Kašogija, trgovca oružjem, za kog se 1980-ih govorilo da je najbogatiji čovek na svetu. On ga je pak prodao Al Fajedu, svom rođaku.

Bila je u zabranjenoj vezi sa miijarderom
Bila je u zabranjenoj vezi sa miijarderom foto: Profimedia

U 1990-im, Al Fajed ga je usidrio kod Sen Tropea i pozivao na brod slavne osobe poput Bruk Šilds, Klinta Istvuda, Tonija Kertisa i Brusa Vilisa. Nakon tragične pogibije Al Fajeda i Dajane 31. avgusta 1997. u Parizu, nekad najslavnija jahta na svetu prepuštena je propadanju. 2016. porodica je brod odlučila da proda, ali pre toga, Dodijev rođak Mudi Fajed krenuo je u kompletnu obnovu jahte. Renovacija je koštala čak 800 hiljada evra, a brod je prodat na aukciji 2020. godine bogatoj italijanskoj porodici. Bio je usidren u luci Beaulieu-sur-Mer, ali više nije bio u besprekornom stanju. Novine Nice Matin citirale su meštanina koji je rekao: "Imao je redovnih problema s održavanjem."

Bonus video:

04:22

Brajović otkrio razlog ZABRANE ruskim i beloruskim teniserima da igraju na Vimbldonu: UMEŠANA I KRALJEVSKA PORODICA?!

(Espreso/Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.