PREMINUO ČUVENI DEJVID ŽOLIKER: Reper nas napustio u 55. godini, evo od čega je bolovao
Reper, Foto: EPA-EFE/JOSE SENA GOULAO

tuga

PREMINUO ČUVENI DEJVID ŽOLIKER: Reper nas napustio u 55. godini, evo od čega je bolovao

Dejvid je otvoreno razgovarao o borbi

Objavljeno: 10:25h

Dejvid Žoliker iz De La Soula, rep trija koji je bio predvodnik hip-hopa kasnih 1980-ih i ranih 90-ih, i bio prepoznatljiv po neuobičajenom humoru, preminuo je. Imao je svega 54 godine.

Njegovu smrt je u nedelju potvrdio publicista grupe Toni Ferguson, koji nije naveo uzrok, niti bilo kakve dodatne detalje o tome gde ili kada je njegov prijatelj umro.

Poslednjih godina, Dejvid je otvoreno razgovarao o borbi sa kongestivnom srčanom insuficijencijom, uključujući i muzički spot za pesmu grupe "Royalty Capes".

De La Soul je se najpre proslavio albumom „3 Feet High and Rising” 1989. godine, u vreme kada je hip-hop još uvek bio relativno nov u mejnstrimu. Grupe poput Public Enemi i N.V.A govorile su o rasizmu, policijskom nasilju i zanemarivanju sa kojima se suočavaju crnačke zajednice u Americi.

Dejvid Žoliker
foto: EPA-EFE/JOSE SENA GOULAO

Nasuprot tome, De La Soul — tri mladića iz srednje klase sa Long Ajlenda — predstavili su se sa hipi cvetnim dezenima i muzičkim spotom smeštenim u srednjoj školi za njihovu pesmu „Me, Myself and I“.

Trio je brusio svoj zvuk na školskim koncertima i zabavama, u prostoru koji je zvao „zemunica“, na Dikson aveniji u Amitivilu. Ponosno izgovarajući „Strong Island“, De La Soul je primetio da mu je blizina Njujorka omogućila da drži na oku uporište hip-hopa, dok su mu predgrađa dala prostor da raste i uči.

Biće upamćeni i po albumima Buhloone Mindstate (1993), Stakes Is High (1996), Art Official Intelligence: Mosaic Thump (2000), AOI: Bionix (2001), The Grind Date (2004), Plug 1 & Plug 2 Present, And the Anonymous Nobody... (2016).

Bonus video:

02:49

ESPRESO NA LICU MESTA! MAKEDONSKA LEPOTICA DOŠLA U BEOGRAD POSLE GODINA: Karolina Gočeva pomenula Tošeta Proeskog i RASTUŽILA SVE

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.