DOK SE SVI ŽALE NA FIBINE PROZORE: Iz krovne košarkaške kuće stižu skandalozne reči!
FIBA logo/Ilustracija, Foto: FIBA

BRANE SVOJE ČEDO

DOK SE SVI ŽALE NA FIBINE PROZORE: Iz krovne košarkaške kuće stižu skandalozne reči!

Po završetku Svetskog prvenstva, generalni sekretar FIBA Andreas Zagklis se obratio javnosti

Objavljeno:

Mundobasket u Kini je završen, titulu je osvojila Španija i sada je došao red da se svode računi.

Po završetku Svetskog prvenstva, generalni sekretar FIBA Andreas Zagklis se obratio javnosti, a glavna tema je bio sistem kvalifikacionih prozora za takmičenje na koje je više puta ukazivao i dosadašnji selektor Srbije Aleksandar Đorđević.

- Dizajnirali smo novi sistem za četvorogodišnji krug. Testirali smo prvu polovinu i zadovoljni smo. Uticaj kvalifikacija na zemlje koje su ih igrale je veoma pozitivan. Glavna poruka je da su nam potrebne domaće utakmice za nacionalne timove. Prilagođavanja, naravno, mogu da se dogode pošto napravimo evaluaciju prvog ciklusa. Već ste videli da smo prebacili kontinentalne kvalifikacije u februar, a ne u novembar. To je prilagođavanje koje je napravljeno posle konsultacija sa savezima i ligama - izjavio je Zagklis.

Ovogodišnji Mundobasket obeležili su i otkazi selektorima SAD i Kanade, ali čelnik FIBA vruć krompir uvaljuje nacionalnim savezima.

- To je problem koji svaki savez mora sam da reši, naročito američki i kanadski. Naša uloga je prilično delikatna, naš posao nije da sklapamo ekipe timova. Mi moramo da postavimo binu, da napravimo jednake uslove za sve timove, a svaki savez ima svoj način za odnos za igračima. Bilo je mnogo diskusije oko američkog tima. Mislim da bi američka košarka trebalo da analizira tu situaciju, a potom da razgovaramo, u vezi sa nekim uslovima koje smo postavili za ovaj turnir. Moram da kažem ovo, kada igrači na startu odluče da igraju, onda se sve zna. Mi verujemo da se ovde radi o nečemu što nema veze sa turnirom. Naravno, svaki igrač ima svoje razloge, ali je važno reći da smo se mi trudili da poboljšamo uslove za igrače. Da, putovanja između gradova su bila izazov, ali sam ja lično posetio hotele i mesta na kojima igrači borave. Dakle, individualna je stvar da li je neka ekipa imala nekog igrača ili nije. Ne zaboravimo da je gotovo svaki tim, osim SAD i Kanade, imao gotovo sve svoje NBA igrače - dodao je.

SAD su u Kini imali tim bez najvećih NBA zvezda
SAD su u Kini imali tim bez najvećih NBA zvezda foto: EPA/Wu Hong

Dodao je i da je tokom takmičenja u Kini izazov bio putovanje timova iz jednog grada u drugi i da će se o tome razgovarati, a takođe smatra da je širenje Svetskog prvenstva na 32 selekcije prirodna evolucija i da se mora dati i ostatku sveta da uhvati priključak.

Reagujući na reči bivšeg selektora Litvanije Jonasa Kazlauskasa da FIBA pravi sistem pogodan za Filipine koji uništava evropsku košarku, Zagklis je naveo primer Poljske i Češke koje su igrale u četvrtfinalu Svetskog prvenstva i dodao da su te ekipe pokazale kako se košarka širi na nova tržišta. Prema Zagklisovim rečima, FIBA namerava da izgradi još bolji Mundobasket, ali bez namere da ošteti Olimpijske igre.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.