SRAMOTA NA SVETSKOM PRVENSTVU: FIBA priznala da su Litvanci pokradeni i donela odluku od koje nemaju ništa!
Foto: AP

mundbasket

SRAMOTA NA SVETSKOM PRVENSTVU: FIBA priznala da su Litvanci pokradeni i donela odluku od koje nemaju ništa!

- Arbitri sa ovog meča neće više deliti pravdu u preostalim utakmicama Svetskog prvenstva - saopštila je FIBA.

Objavljeno:

Reprezentacija Litvanije je porazom od Francuske (78:75) izgubila sve šanse da se plasira u četvrtfinale Svetskog prvenstva, a pitanje je kako bi se meč završio da sudije nisu napravile ogroman propust kod izvođenja slobodnog bacanja Jonasa Valančijunasa, kada je Rudi Gober rukom udario obruč, ali arbitri nisu reagovali.

Usledila je burna reakcija Litvanaca i njihovg selektora Dainijusa Adomaitisa, a Litvanci su uložili žalbu Međunarodnoj košarkaškoj federaciji.

- Sudije su odlučile drugi meč zaredom. Australijancima su pustili da igraju ragbi, a sada se desi ovo! Ovo je je**na šala, a ne košarka. Zaustavite igru, pogledajte snimak. Ti ljudi provode dva meseca bez porodica i žrtvuju se, poštujte ih! Zbog čega se ulaže novac u video sistem? Samo ga pogledajte i biće fer. Došli smo ovde sa svojim ciljevima i jasnom idejom šta želimo. Igraju dva evropska tima, dajte trojici evropskih sudija da sude - rekao je Adomaitis posle eliminacije naše selekcije.

Odluka FIBA ih nije mnogo obradovala, pošo su iz Međunarodne košarkaške federacije priznali grešku, ali su odbili predlog o odbijanju u ponavljanja utakmice.

-Posle video analize utakmice Litvanija - Francuska, FIBA je utvrdila da je prilikom poslednjeg slobodnog bacanja litvanskog igrača sa brojem 17 (Valančijunas), 30,8 sekundi pre kraja četvrte četvrtine francuski košarkaš sa brojem 27 (Gober) dotakao obruč dok je lopta još uvek bila na njemu. Pravilna odluka bi bila da se dosudi 'remećenje' (kretnje lopte) i da se dodeli poen Litvaniji. Arbitri sa ovog meča neće više deliti pravdu u preostalim utakmicama Svetskog prvenstva - saopštila je FIBA.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.