ZBOG PORTORIKANACA SMO OSTALI BEZ NAJBOLJEG IGRAČA: Sa 24 godine je napustio reprezentaciju zbog doping skandala!
Ljubodrag Duci Simonović je zbog ovog skandala napustio reprezentaciju, Foto: Printscreen/Youtube/Vaso Pelagic

A bio je najveći talenat

ZBOG PORTORIKANACA SMO OSTALI BEZ NAJBOLJEG IGRAČA: Sa 24 godine je napustio reprezentaciju zbog doping skandala!

Nije mogao da istrpi nepravdu i u znak protesta je napustio ekipu u koju se više nikada nije vratio

Objavljeno:

Košarkaši Srbije igraju prvi meč druge faze Svetskog prvenstva u okviru grupe J protiv Portorika.

Selekcija iz Srednje Amerike je tradicionalno bila neugodni rival našoj reprezentaciji kroz celu istoriju i često je umela da nas iznenadi na velikim takmičenjima, čak i onda kada smo igrali u najjačim sastavima.

Jedno od tih iznenađenja se dogodilo na Olimpijskim igrama u Minhenu 1972. godine kada su se dva tima borila za polufinale, a ono je prouzrokovalo na kraju i napuštanje reprezentacije najtalentovanijeg košarkaša Jugoslavije, Ljubodraga Ducija Simonovića.

Jugoslavija je stigla na Igre kao aktuelni šampion sveta iz Ljubljane 1970. i evropski vicešampion iz Esena 1971. sa oreolom jednog od favorita za zlatnu medalju, a na kraju nije stigla ni do polufinala.

Bio je to jedan od onih dana kada ekipi sastavljenoj od vrhunskih igrača ništa ne ide, dok je na drugoj strani bio izuzetno raspoloženi protivnik. Posle mučenja u prvom poluvremenu (31-38) naša ekipa se u drugom trgla, u 35. minutu povela 67-59 ali je došlo do velikog preokreta. Iako smo u 38. minutu još uvek vodili (72-71) a u 39. bilo nerešeno (74-74) Portoriko je na kraju pobedio (79-74) i otišao u polufinale.

Ali onda tri dana kasnije se otkriva veliki skandal. Portorikanac Migel Kol, strelac 8 poena, bio je dopingovan. Ali MOK i FIBA odlučuju posle tri dana da suspenduju samo igrača, dok krajnji ishod ostaje na snazi i Jugoslavija ostaje bez polufinala.

To je izazvalo revolt kod uvek pravdoljubivog i pravičnog Ducija Simonovića koji je samo dve godine ranije, kao dvadesetdvogodišnjak, bio najbolji igrač Jugoslavije u pohodu na svetsko zlato.

Duci Simonović je povodom ovog događaja napisao knjigu 'Olimpijska podvala'
Duci Simonović je povodom ovog događaja napisao knjigu "Olimpijska podvala"foto: Printscreen/Youtube/Dokumentarne Emisije Balkan

Genijalni košarkaš Zvezde i odličan student, tada odlučuje da u znak protesta protiv te nečasne odluke, pokupi svoje stvari i napusti reprezentaciju i olimpijsko selo. Time je sa samo 24 godine završio svoju reprezentativnu karijeru, iako je važio za najboljeg igrača Evrope u svojoj generaciji.

- Odmah po povratku KSJ me je suspendovao na šest meseci. Zapravo, zauvek su me izbacili iz reprezentacije. Nije istina da nisam želeo da se vratim. Želeo sam da igram za svoju zemlju, ali poziv više nikada nije stigao - ispričao je on jednom prilikom.

Taj događaj ga je godinama kasnije, kada se posvetio književnosti i filozofiji, inspirisao da napiše knjigu pod imenom "Olimpijska podvala".

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.