SALETOVI ORLOVI RASPAMETILI HRVATE: I kapiten Vatrenih veruje da Srbija ide na svetski tron!
Košarkaši Srbije oduševljavaju čitav region, Foto: STARSPORT/XINHUA

Oduševljen srpskim igračima

SALETOVI ORLOVI RASPAMETILI HRVATE: I kapiten Vatrenih veruje da Srbija ide na svetski tron!

Roko Leni Ukić je u svojoj kolumni povodom Mundobasketa istakao nas kao glavne favorite

Objavljeno:

Srpski košarkaši su odigrali samo 3 utakmice i to protiv ne baš adekvatnih protivnika na Svetskom prvenstvu u Kini i već su izazvali oduševljenje celog sveta, a posebno u regionu.

S obzirom na to da od svih zemalja sa Balkana jedino naši "Orlovi" su u konkurenciji za najviši plasman nije ni čudo što imaju brojne simpatije, jer svi priželjkuju da neko skine konačno Amerikance s trona, a i zašto da to ne bude neko od "naših".

Tako i u Hrvatskoj s pažnjom prate igre izabranika Saše Đorđevića i izražavaju divljenje prema moći koju poseduje srpska selekcija.

Roko Leni Ukić vidi Srbiju kao glavnog favorita na SP
Roko Leni Ukić vidi Srbiju kao glavnog favorita na SPfoto: EPA/Robert Ghement

Rok Stipčević je već rekao da je Srbija najbolji tim koji je postojao u evropi u poslednjih 20 godina, a sada se na to nadovezao dugogodišnji hrvatski reprezentativac i kapiten "vatrenih", Roko Leni Ukić.

- Srbija je izgledala fantastično u pripremnom periodu. Nisu izgubili nijednu utakmicu, imaju fantastičan roster i odličnog selektora. Atmosfera je vrlo dobra i verujem da oni mogu doći do kraja. Otvorili su prvenstvo protiv slabašnih Filipina, ali i protiv prvog ozbiljnog protivnika Italije su pokazali koliko su ozbiljni. Po meni je Litvanija vrlo kvalitetna, ne smemo nikad potceniti Špance bez obzira što su u nešto slabijem sastavu došli na prvenstvo. Kada u ekipi imate Rubija i Marka Gasola, automatski ste opasni. Australija bi takođe mogla napraviti dobar rezultat, predvođeni Inglesom i Milsom izgledaju vrlo dobro - naveo je u svojoj kolumni za "Sport klub".

A evo još nekih njegovih zanimljivih opažanja pre svega o MVP-ju NBA lige Janisu Adetokumbu i reprezentaciji Amerike:

Janis Adetokumbo nije impresionirao Ukića
Janis Adetokumbo nije impresionirao Ukićafoto: AP/Yorgos Karahalis

- Gledao sam utakmicu Brazila i Grčke i neverovatno je kako Aco uvek pronađe skriveni recept za čuvanje najboljih igrača protivničke ekipe. MVP-ja NBA lige Janisa Adetokumba zaustavio je tako što je na njega stavio 40-godišnjeg Aleksa Garsiju i limitirao Janisa na samo 13 poena. Slično je napravio i sa glavnim razigravačem Grčke Nikom Kalatesom i tu je dobio utakmicu. Aco voli da riskira, nekad se to ne isplati, setimo se samo utakmice Rusije i Hrvatske kada se kleo u Marka Tomasa i njegove obrambene sposobnosti i da može zaustaviti Alekseja Shveda. Kako je utakmica završila? Izgubili smo i Šved nam je dao 27 koševa i podelio 12 asistencija. Ali, to je tako. Rizik ne prođe uvek, ali sada je. Dva najbolja igrača Brazila su Barbosa i Varežao koji pred smiraj karijere igraju praktički rekreativno u Brazilu, ali na ovakvim takmičenjima gde se igra maksimalno dve nedelje oni još uvek mogu da naprave razliku svojim kvalitetom. Grčka je uz malo sreće mogla i slaviti protiv Brazila, ali ni to me ne bi uverilo da oni mogu napraviti ozbiljan rezultat na ovom prvenstvu. Janis Adetokumbo je neverovatan igrač, ali čini mi se kao da za reprezentaciju ne igra s ni približno velikom motivacijom i željom kao u NBA ligi. Grčka i Brazil se ukrštaju sa Turskom i SAD-om i trebaju im dve pobede kako bi prošli u finalne faze, a mislim da za to u ovom trenutku nisu sposobni bez obzira na najboljeg igrača na ovom prvenstvu kojeg imaju u svojim redovima.

Ukić ne veruje da će Amerikanci osvojiti Svetsko prvenstvo
Ukić ne veruje da će Amerikanci osvojiti Svetsko prvenstvofoto: EPA/Wu Hong

Utakmica Turske i SAD-a mi je puno toga rekla o prvim favoritima prvenstva. Amerikanci su jako ranjivi na postavljenu odbranu jer osim Midltona i možda Herisa nemaju klasične šutere. Njihovu reprezentaciju predvode Voker i Mičel koji su još uvek mladi igrači bez iskustva na ovakvim takmičenjima i protiv ovakvih ekipa. Selektor Popović od njih traži da budu radnička ekipa, ali većina igrača u ekipi to jednostavno nije. Da se igra jedna sezona, umesto turnira rekao bih da bi Amerikanci sigurno bili prvi jer bi imali dovoljno vremena da upiju Popovićeve savete, ali ovako mislim da oni neće osvojiti Svetsko prvenstvo.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.