AMERIKANCI U PANICI: Ako naletimo na Srbiju, pobediće nas! Možemo da se uzdamo samo u jednu stvar!
Srbija je već posle dve utakmice uplašila Ameriku, Foto: STARSPORT/XINHUA

Uplašeni su

AMERIKANCI U PANICI: Ako naletimo na Srbiju, pobediće nas! Možemo da se uzdamo samo u jednu stvar!

Novinar koji prati Denver i Jokića, uradio je analizu i predviđanje eventualnog meča između Srbije i Amerike

Objavljeno: 10:19h

Amerikanci su na jedvite jade, pa čak ni tako, nego zahvaljujući nesposobnosti Turaka da pogode koš sa linije slobodnih bacanja, zabeležili pobedu na Mundobasketu.

Međutim, i njihovoj javnosti je već sada postalo jasno da "drim tim" nije ni blizu tako kvalitetan kako oni prethodnih godina kada su se šetali do zlata, a da bi u sadašnjoj konstelaciji snaga teško mogao da se izbori protiv Srbije, koja je u prva dva kola demonstrirala silu protiv nedoraslih Filipina i Angole.

Novinar koji prati Denver Nagetse i našeg Nikolu Jokića, Harison Vind, ponovo je uradio analizu igre američke i srpske reprezentacije u prva dva kola na Svetskom prvenstvu i izneo neka predviđanja, a zaključak mu je jasan - Amerika nema šanse da pobedi Srbiju.

Harison Vind ističe da Orlovi imaju veće šanse za pobedu protiv SAD
Harison Vind ističe da Orlovi imaju veće šanse za pobedu protiv SADfoto: STARSPORT/XINHUA

- Ako po strani ostavimo neke neverovatne podatke, poput toga da je Jokić na dva meča imao samo jedan promašaj iz igre, a da je protiv Filipina za 19 minuta na parketu učestvovao u stvaranju čak 40 poena razlike, treba odmah istaći da je snaga Srbije u tome što ima trio visokih igrača, koji čine Raduljica, Milutinov i Marjanović, sa kojima Jokić igra. Njihov strateg voli petorke sa dva centra, nekada je Jokić deo tog tandema, nekada nije. A nekada Jokića stavi na 'peticu', a društvo mu onda pravi Nemanja Bjelica koji je, možda, treći najbolji košarkaš Srbije. On je, svakako, potcenjen, ali ne treba zaboravljati da Srbija uz Jokića ima i Bogdanovića. Po meni, Srbija bi trebala da igra sa Jokićem i Bjelicom 'napred', uz tri beka, ali srpski selektor je očigledno veliki ljubitelj centarskih tandema.

Borba za prvo mesto u Grupi D. Srbija je izraziti favorit sa kotom 1,15 na keca. Pogledajte i ostale MOZZART kvote za meč Italija – Srbija.

Vindu nije najjasnije zašto Jokić nije starter, ali je uspeo da shvati o čemu se tu radi.

- Dečko je najbolji centar NBA lige, zvanično. U sezoni za nama, bio je čak četvrti u MVP glasanju. Bio je i Ol-star igrač. A Srbija ga ne koristi kao startera -, zbunjen je pomalo bio ovaj novinar, ali se kasnije "izvukao" shvativši da je u našoj košarci poenta šta se i kako igra, a ne ko igra. Naročito nije toliko bitno kao u SAD, gde postoji statistička rubrika "da li je bio starter?", da li je neko doprineo ekipi ušavši sa klupe, ili kao član prve postave.

Harison Vind ne razume zašto Jokić nije starter
Harison Vind ne razume zašto Jokić nije starterfoto: STARSPORT/XINHUA

On je moć Srbije, interesantno, uporedio sa prvim pikom sa ovogodišnjeg drafta Zajonom Vilijamsom i njegovom dominacijom u srednjoškolskoj košarci.

- Ali, kako je samo Srbija delovala moćno protiv dva prva rivala... To vam je bilo kao da gledate Zajona Vilijamsa protiv srednjoškolske konkurencije: konstantno zakucavanje preko dečice. Meni je, lično, bilo žao Filipina, ali to je izgled, to je funkcionisanje Srbije koje ćemo videti i u nastavku turnira.

Vind je na kraju stigao i do priče oko eventualnog meča između Srbije i SAD, pa u njemu kao favorita vidi apsolutno Orlove.

Džejson Tejtum i Harison Barns teško mogu da zaustave srpske centre
Džejson Tejtum i Harison Barns teško mogu da zaustave srpske centrefoto: EPA/Wu Hong

- Sigurno će se takvom stilu pribeći i protiv Amerikanaca, koji igraju sa nižom postavom, u kojoj su Džejson Tejtjum ili Harison Barns 'četvorke'. I, kada poredim već ova dva tima, Srbija deluje kao da godinama igra zajedno, a ova američka reprezentacija nikada neće dostići taj nivo 'timske hemije'. Na ovom turniru svakako neće. A Srbija to uveliko ima. I, zato mislim da Srbi mogu da pobede ako se ove dve selekcije nađu jedna naspram druge na parketu. Srbija, pritom, ima ogroman talenat. Jokić prednjači, naravno, ali tu je i Marjanović, koji takođe ne igra kao starter, ali to Srbima nije važno, njima je važna filozofija, a ne ko je na terenu. Bogdan Bogdanović će verovatno biti najbolji košgeter te ekipe na ovom turniru, ali "iks-faktor" bi mogao da bude Nemanja Bjelica, dobar odbrambeni igrač, koji može u napadu maltene sve. Imaju oni i dobre igrače koji će da odmene ili pomognu ovim navedenim, njihovi bekovi ne gube lopte, imaju pritom dobre šutere... Tu je, recimo, Marko Simonović, najstariji član ekipe, 33-godišnjak koji kao da 20 godina igra u nekoj običnoj ligi, koji se naizgled jedva kreće po terenu, ali ne smete da ga ostavite samog, šutira nestvarno sa distance i verovatno je najveća spoljna opasnost koju Srbija ima, posle Bogdanovića.

Nemanja Bjelica se ističe kao X faktor u meču protiv SAD
Nemanja Bjelica se ističe kao X faktor u meču protiv SADfoto: EPA/Costfoto

U zaključku je naveo šta je jedina stvar u koja ga brine u vezi sa Srbijom u eventualnom okršaju protiv SAD.

- Srbija, prosto, okruži svoje glavne igrače onima koji i te kako znaju svoju ulogu. I, šta onda dobijete? Tim koji protiv Filipina postavi rekord svetskih prvenstava po preciznosti, a izgleda i po asistencijama (37), dođete dotle da ako Amerikanci imaju onoliko muka sa Turskom, kako će tek da zaustave Srbe? Ako se ta dva tima sastanu, Srbija jedino treba da brine kako će da zaustavi ofanzivne mogućnosti reprezentacije SAD, kako zaustaviti Džejsona Tejtjuma, Donovana Mičela, Kembu Vokera? Njihova (srpska) krila jesu solidna, znaju šta rade jer su košarkaški inteligentni, ali nijedno od njih nije vanserijski defanzivac koji može da 'uhapsi' bilo kog rivala. I, to je moja jedina, da je nazovem, briga oko toga šta bi moglo da muči Srbiju u eventualnom meču sa Amerikancima u Kini.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.