SALETOVA TALIJA STEFAN BIRČEVIĆ: Svi ga otpisuju, ali on je opet tu!
Stefan Birčević, Foto: Starsport©, Ilustracija/Espreso.co.rs

ESPRESO SPECIJAL

SALETOVA TALIJA STEFAN BIRČEVIĆ: Svi ga otpisuju, ali on je opet tu!

Veliki gospodin srpske košarke!

Objavljeno:

Stefan Birčević je rođen 1989. godine u Lazarevcu. Sa desetak godina otac ga je odveo na plivanje i košarku. Naredne dve godine trenirao je oba ta sporta, a onda izabrao rukomet (ova priča podseća na priču Dražena Dalipagića, koji takođe nije trenirao samo košarku od malih nogu, već se bavio fudbalom kako bi ojačao noge, pa onda i rukometom).

Na nagovor trenera Dušana Stevanovića ponovo se vratio košarci. Jednom prilikom istakao je da od detinjstva navija za Partizan, baš kao i njegov otac i sestra, a otkrio je i da je majka počela da bodri crno-bele kada je on prvi put obukao taj dres.

Inače, klupsku karijeru počeo je u valjevskom Metalcu, odakle je otišao u kragujevački Radnički. Odatle se obreo u Španiji, tačnije u Estudijantesu iz Madrida, da bi u sezoni 2016/17 prvi put zaigrao za Partizan. Iz Partizana otišao je u Bujukšehir, pa onda i u nemački Bon.

Ovog leta, tik pred odlazak u Kinu, popularni Birča ponovo je zadužio Partizanovu opremu, postavši jedini trenutni reprezentativac koji igra za klub iz Humske.

Birčević je 2009. godine postao član mlađih timova reprezentacije Srbije. Sa U-20 reprezentacijom je iste godine učestvovao na Mediteranskim igrama, Evropskom prvenstvu i Univerzijadi.

Prvi veći uspeh ostvarili su na Univerzijadi koja je 2011. godine održana u Šenženu. „Orlići“ su se okitili zlatnom medaljom.

U seniorskom dresu reprezentacije Srbije debitovao je 2014. godine tokom Svetskog prvenstva. Srbija se u grupnoj fazi sastala sa reprezentacijama Francuske, Brazila, Egipta, Irana i domaćina Španije. Pobedila je Egipat i Iran, a izgubila od svih ostalih, te se jedva plasirala u naredni krug takmičenja, gde ju je čekala Grčka (imala skor 5:0 do tog momenta).

Orlovi su tada Grke razbili sa 18 poena razlike, a potom su se osvetili Brazilu u četvrtfinalu rezultatom 84:56. U polufinalu ih je dočekala Francuska od koje su takođe pretrpeli poraz u grupi. Ipak, ovog puta Srbija je slavila rezultatom 85:90. Dva dana kasnije su se u finalu sastali sa Sjedinjenim Američkim Državama, čiji je „drim tim“ pokazao nadmoć i slavio rezultatom 129:92.

Posle tog uspeha, Birčević je bio deo bukvalno svake ekspedicije Aleksandra Đorđevića, koji ga je uprkos nekim kritikama u javnosti uvrstio i na spisak igrača za Olimpijske igre koje su 2016. godine održane u Rio de Žaneiru. Srbija je bez većih problema prošla grupnu fazu, pa je u četvrtfinalu savladala reprezentaciju Hrvatske rezultatom 83:86. Usledio je polufinalni duel s Australijom, na kom su „Orlovi“ slavili rezultatom 87:61. Istorija se ponovila u finalu gde su ih ponovo dočekali Amerikanci.

Stefan se tokom svih tih takmičenja pokazao kao vrlo koristan igrač na poziciji krilnog centra, zato ga je Đorđević i 2017. godine uvrstio na svoj spisak igrača za Evropsko prvenstvo, kada se Srbija opet okitila srebrnom medaljom, i to posle onog poraza od Slovenije.

SVI GA OTPISUJU, A ON JE OPET TU

Kao što smo već naglasili, na svakom od tih takmičenja gotovo niko u javnosti nije očekivao da se Birčević nađe na konačnom spisku putnika, ali je on sva tri puta, a evo sad pred Kinu i četvrti, nametnuo fantastičnim zalaganjem, magičnom igrom u odbrani, ali i sasvim solidnim poenterskim učinkom.

- Birča je jedan uporan čovek koji nikad ne odustaje. Uvek se bori i daje sve od sebe do poslednjeg trenutka. Sve najbolje o njemu stvarno - rekao je Štimac u serijalu koji je snimio za "Espreso".

Zbog svega toga, Birčo, hvala ti, želimo ti da svaki put do kraja karijere nastupiš za Orlove i da budeš talija selektora Aleksandra Đorđevića. Za sada si to zaista i bio!

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.