PREDSTAVLJAMO GRUPU A: Domaćinu baš sve domaćinski, američka Poljska i štrajkački timovi!
Mundobasket, Grupa A, Foto: Youtube / Printscreen

Odbrojavanje do Mundobasketa

PREDSTAVLJAMO GRUPU A: Domaćinu baš sve domaćinski, američka Poljska i štrajkački timovi!

Ovo je priča o grupi A na Svetskom prvenstvu koju smo rešili da predstavimo poslednju

Objavljeno:

Znamo da deluje malo čudno što kao poslednju grupu u našem predstavljanju timova koji učestvuju na ovogodišnjem Mundobasketu, predstavljamo onu koja je prva - grupa A, ali za to smo imali određeni razlog. On se krije u tome da je do dva dana do početka šampionata bilo nemoguće pronaći sastav domaćina, Kine, pa smo onda rešili da je preskočimo i da je predstavimo na samom kraju ovog serijala koji prethodi Svetskom prvenstvu. Ali sada smo došli i do tih informacija, pa je red da ih predstavimo.

Možemo se složiti da je ovo najslabija grupa na takmičenju (nećemo se baviti teorijama zavere o "ustupcima" domaćinu), jer je uz Kinu čine još Poljska, Venecuela i Obala Slonovače. Sve zemlje bez neke košarkaške tradicije i još manje uspeha. Mečevi ove grupe igraće se u glavnom gradu, Pekingu (21.148.000 stanovnika prema popisu iz 2014.), a mečevi će se igrati u dvorani "Vukasong arena" kapaciteta 19.000 mesta koja je originalno bila izgrađena za Olimpijske igre 2008. godine. No, krenimo redom sa predstavljanjem. KINA Sastav: Ailun Guo (Liaoning), Fang Šuo (Peking), Dživeji Žao (Liaoning), Minghui Sun (Žeđang), Mekan Kelenbejk (Šinđang), Abudureksiti Abudušalamu (Šinđang), Rui Žao (Gvangdong), Đianlian Ji (Gvangdong), Šaočuan Žai (Peking), Đunfei Ren (Gvangdong), Ki Žu (Šinđang), Želin Vang (Fuđian). Selektor je Li Nan. Domaćini su na žrebu odmah određeni za nosioca prve grupe, čime su izbegli neke od najtežih mogućih protivnika, a kuglice na žrebu su im itekako bile naklonjene. Kina je država sa najvećom košarkaškom tradicijom u Aziji o čemu svedoči čak 15 osvojenih zlatnih medalja na Azijskim šampionatima. Uz to su i redovni učesnici Svetskih šampionata, jer su od 1978. godine propustili samo jednu planetarnu smotru i to onu prethodnu u Španiji 2014. godine.

Ipak, bez obzira na tradiciju i redovno učešće na Mundobasketima, ne mogu se pohvaliti nekim značajnijim uspesima, čak ni kada je dres reprezentacije nosio najbolji azijski košarkaš svih vremena Jao Ming, legenda NBA lige, koji je sada predsednik Kineskog košarkaškog saveza. Najbolji plasman im je 8. mesto na prvenstvu sveta 1994. godine, a sa Jao Mingom su jednom stigli do 9. pozicije. Ambicije su im sada daleko veće jer su pripreme počeli još 15. maja sa sve ciljem da konačno kao domaćini ostvare neki značajniji rezultat, pogotovo s obzirom na ekspanziju košarke u toj zemlji poslednjih godina i dovođenje brojnih NBA i evropskih superstarova kojima su dati ogromni milionski ugovori da igraju u tamošnjoj ligi. Od penzionisanja Jao Minga ulogu prve zvezde reprezentacije preuzeo je Ji Đianlijan, igrač koji je odmah posle Minga otišao u NBA, ali se nije proslavio, međutim, ima najbolju reputaciju od svih igrača u aktuelnom sastavu i kapiten je tima. Ali selektor Li Nan će igru graditi pre svega na dvojici igrača - Žu Ki, koji je donedavno bio član Hjustona i Vang Želin koji je bio izabran na NBA draftu kao 57. pik od strane Bruklina, ali nikada nije zaigrao u NBA. Ambicije su im sigurno ne samo da prođu u drugu rundu, već i da se domognu četvrtfinala, iako će to biti teško učiniti preko Argentine i Rusije. POLJSKA Sastav: Ej Džej Sloter (Real Betis), Lukaš Košarek (Stelmet), Kamil Lačinski (Anvil), Mateuš Ponitka (Zenit), Karol Grušecki (Torun), Adam Vačinski (Unikaha), Mihal Sokolovski (Anvil), Damjan Kulig (Istanbul), Aron Cel (Torun), Aleksander Balcerovski (Gran Kanarija), Adam Hrcanjuk (Gdinja), Dominik Olejničak (Florida Stejt). Selektor je Majk Tejlor. Poljaci su iskoristili promene u pravilima FIBA oko plasiranja na Svetsko prvenstvo i to što u kvalifikacijama nisu mogli da igraju najbolji igrači drugih selekcija, pa su se na taj način domogli svog tek drugog učešća na Mundobasketu (jedini put učestvovali 1967. i bili su peti).

Ipak, bez obzira na to, daju im se u ovoj grupi najveće šanse da zajedno sa Kinezima prođu u narednu fazu. Ono što je veliki hendikep za njih jeste da za njih neće igrati verovatno najbolji poljski igrač svih vremena Marcin Gortat koji se penzionisao iz nacionalnog tima. Bez njega se kao prve zvezde tima kristališu naturalizovani Amerikanac Ej Džej Sloter, igrač bogate karijere u Evropi i trenutno član Asvela, kao i Mateuš Ponitka, igrač sa zavidnim pedigreom koji je ovog leta prešao u Zenit, a odlikuje ga vrlo dobar šut sa distance. Njihova snaga biće i selektor Majk Tejlor koji sedi već pet godina na kormilu tima, i godinama selektira ekipu. VENECUELA Sastav: Gregori Vargas (Makabi Haifa), Hesler Giljen (Guaros De Lara), Pedro Čurio (Trotamundos), Majkl Karera (Obras), Đornan Zamora (Evre Basket), Dvajt Luis (Trotamundos), Hose Vargas (Guaros De Lara), Nestor Kolmenares (Guaros De Lara), Luis Betelmi (Guaros De Lara), Migel Ruiz (Trotamundos), Vindi Graterol (Brazilija), Toni Perez (Trotamundos). Selektor je Fernando Duro. Venecuelanci se vraćaju na najveću smotru posle čak 13 godina pauze, a ovo će im biti tek četvrto učešće na Svetskim prvenstvima u istoriji (1990, 2002, 2006 i 2019). Ipak, bez obzira na značajni uspeh plasiranjem na Mundobasket, ova južnoamerička selekcija stiže ophrvana unutrašnjim problemima usled loših odnosa između igrača i selektora sa Košarkaškim savezom, što je sve kulminiralo štrajkom u koji su stupili.

Savez je odbio da plati pripreme, dugovalo se za hotelske račune, medicinsku opremu i na sve se nadovezala svađa sa selektorom Fernandom Durom. Kada stvari tako stoje, onda teško da se možde išta očekivati od jednog tima obuzetog tako negativnom energijom. Na to treba dodati i odsustvo najboljeg igrača i prve zvezde tima Grejvisa Vaskeza, bivšeg plejmejkera Milvokija i Bruklina, jasno je da od njih ne treba očekivati ništa osim pokušaja "časnih" poraza. Umesto njega će glavni igrač biti Gregori Vargas koji je ovog leta stigao u Evropu u redove Makabija iz Haife, a skoro kompletan ostatak tima čine igrači iz domaćeg prvenstva uz par igrača koji nastupaju u Argentini. Takođe, njihov najveći problem je visina, odnosno, niska postava, pa će imati silnih problema da zaustave protivnike koji imaju snažne i visoke igrače pod koševima. OBALA SLONOVAČE Sastav: Sulejman Diabate (Nansi), Brajan Pamba (Roan), Abraham Si (Abidžan), Gaj Edi (Kataja), Šarl Abu (ADA Blua), Vafesa Fofana (Nant), Tigbe Bamba (Grindavik), Dion Tompson (Unikaha), Bali Kulibali (La Rošel), Ađei Baru (Korunja), Frežu Zerbo (JL Burž), Mohamed Kone (Etoal Šarlevil-Mezje). Selektor je Paolo Povia. Ista priča o štrajku kao i sa Venecuelom. Uoči petog učešća na Svetskim prvenstvima, "slonovi" su se suočili sa štrajkom igrača izazvanim katastrofalnim stanjem u Savezu i odnosu prema reprezentativcima.

Savez je odbio da isplati bonuse i premije igračima za plasman na Svetski kup i nije želeo da pokrije troškove lečenja povređenim reprezentativcima, što je izazvalo nezadovoljstvo i pripreme su počele sa zakašnjenjem tek 13. avgusta. Kada je reč o sastavu tima, ljubiteljima košarke u Evropi je sigurno najzvučnije ime Dion Tompson, bivši igrač Crvene zvezde koji je u prethodnom periodu dobio pasoš ove afričke zemlje, pošto su mu odatle preci i odlučio da igra za nju na Svetskom prvenstvu. Tompson će naredne sezone nositi dres Unikahe, a uz njega bi bilo dobro obratiti pažnju Sulejmana Diabatea koji je član Nansija i Vafesa Fofanu iz Nanta.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.