PREDSTAVLJAMO GRUPU F: Atraktivno, egzotično, ali Janis je Janis! Jedan podatak za Crnogorce sigurno niste znali!
Grupa F: Mundobasket, Foto: Profimedia, Ilustracija/Espreso.co.rs

ESPRESO SPECIJAL

PREDSTAVLJAMO GRUPU F: Atraktivno, egzotično, ali Janis je Janis! Jedan podatak za Crnogorce sigurno niste znali!

Vežite se, polećemo...

Objavljeno:

Mundobasket samo što nije počeo, a Espreso nastavlja sa predstavljanjem timova i grupa na ovom Svetskom prvenstvu.

Na redu je grupa F, a u njoj će se takmičiti košarkaši Grčke, Brazila, Crne Gore i Novog Zelanda.

Dve prvoplasirane selekcije će se plasirati u drugu rundu, gde će sa dve prvoplasirane ekipe iz grupe G formirati novu grupu iz koje će dve najbolje ići u četvrtfinale.

Prvo kolo (1. septembar): Novi Zeland – Brazil, Grčka – Crna Gora

Drugo kolo (3. septembar): Crna Gora – Novi Zeland, Brazil – Grčka

Treće kolo (5. septembar): Brazil – Crna Gora, Grčka – Novi Zeland Ova grupa će svoje mečeve igrati u Nankingu.

SPISAK REPREZENTACIJE GRČKE:

Nik Kalates (Panatinaikos), Kostas Slukas (Fenerbahče), Janulis Larencakis (Panatinaikos), Janis Atinau (Fos Provens), Antonis Konjaris (Olimpijakos), Kostas Papanikolau (Olimpijakos), Panajotis Vasilopulos (Peristeri). Janis Adetokunbo (Milvoki), Jorgos Printezis (Olimpijakos), Janis Papapetru (Panatinaikos), Tanasis Adetokunbo (Panatinaikos), Konstantinos Mitoglu (Panatinaikos), Janis Burusis (Žeijang), Jorgos Papajanis (Panatinaikos)

Grci su, bez sumnje, najjača reprezentacija u ovoj grupi, a FIBA i svetske kladionice ih svrstavaju i među favorite čitavog prvenstva. Prva udarna igla ove ekipe i onaj u kog će biti uprte sve oči je Janis Adetokumbo.

foto: AP

Da se malo prisetimo...

Meč selekcija, ekipa do 16 godina, 2011. godine. Jedan visoki mršavi tamnoputi klinac dolazi do lopte kod svog koša. Usledila su dva driblinga, dvokorak i zakucavanje mladog momka na čije će prezime novinari kasnije lomiti jezik.

Sada izgleda neverovatno da niko od ekipa sa drafta 2013. godine nije vidio potencijal Janisov, koji je biran tek kao 15. pik, u jednom od najlošijih draft generacija NBA lige.

Janis je danas u NBA ligi gotovo nezaustavljiv. Igrač visine centra, koji se kreće kao bek i ima viziju kao plej. To potvrđuju 27,7 poena, 12 i po skokova i 6 asistencija po meču.

Igrač čije vrieme u NBA tek slijedi, i kako sam kaže još nije ponudio najboljeg sebe najjačoj košarkaškoj ligi.

Uz njega, Grke će predvoditi i Nik Kalates, Kostas Slukas, koji je bio povređen, ali se ipak oporavio pred sam početak prvenstva, stariji brat Adetokumb, Tanasis, ali i veterani Printezis i Burusis.

Grčka na sa Janisom može mnogo na ovom prvenstvu i sve osim prvog mesta u grupi bilo bi veliko iznenađenje.

SPISAK REPREZENTACIJE BRAZILA:

Marselinjo Uertas (Tenerife), Rafa Luž (Andora), Jago Mateus (Paulistano), Didi Louzada (Nju Orleans Pelikans), Aleks Garsija, Vitor Benite (San Pablo Burgos), Leandro Barbosa (Minas Tenis), Markinjos (Flamengo), Bruno Kaboklo (Memfis Grizlis), Anderson Varežao (Flamengo), Kristijano Felisio(Čikago Buls), Augusto Lima (San Pablo Burgos)

Svi se sećamo Mundobasketa iz 2014. i ona dva luda meča sa Brazilom.

Jedan poraz, pa ubedljiva pobeda na krilima Bogdanovića...

Sada su opet na Svetskom prvenstvu i mogu da iznenade.

Zna se da su fudbal i odbojka glavni sportovi u zemlji karnevala ali i košarka je počela da se "lakta" sa njima. Brazilci i pored velikog broja igrača koji se oprobao u NBA i Evroligi nije krem svetske košarke ali ih ne treba potcenjivati.

U timu imaju dva veterana 39-godišnjeg Aleksa Garsiju i 35-godišnjeg Vieiru, a među njima u su i tri NBA igrača Felisio iz Čikaga, Neto iz Jute i Kaboklo iz Memfisa.

Sa klupe ih od 2017. godine predvodi hrvatski stručnjak Aleksandar Petrović koji je do danas ostao u senci svog velikog brata Dražena.

foto: Dado Đilas

Kao prva zvezda tima nameće se Marselo Uertas.

Iskusni plej, koji je dugo harao španskom ligom, da bi u poznim igračkim godinama oprobao se i u NBA ligi i to u timu Los Anđeles Lejkersa.

U NBA ligi je ipak završavao češće na smiješnim klipovima Šakil O'Nila, pa se nakon dvije godine vratio ponovo u Evropu.

Barbosa je možda bolji igrački, ali od Uertasa zavisi dosta toga, jer predstavlja mozak ekipe i sva organizacija napada ide preko njega.

SPISAK REPREZENTACIJE CRNE GORE:

Nikola Ivanović, Derik Nidam, Petar Popović, Sead Šehović, Suad Šehović, Aleksa Popović, Dino Radončić, Nemanja Radović, Bojan Dubljević, Nikola Vučević, Marko Todorović i Milko Bjelica.

Posle uspeha koju su na najvišim takmičenjima donosili crnogorski vaterpolisti, rukometaši, rukometašice, fudbaleri, odlazak Crne Gore na Svjetsko prvenstvo u košarci spada u najveće podvige neke nacionalne reprezentativne selekcije.

Crna Gora je najmanja država koja je ikada učestvovala na svetskim prvenstvima.

Prva "perjanica" je Nikola Vučević iz Orlanda, a osim njega, tu su još tri odlična visoka igrača: Milko Bjelica, Bojan Dubljević i Marko Todorović.

foto: EPA/Robert Ghement

Ono što bi moglo da predstavlja problem ovoj selekciji Crne Gore su prilično „tanke“ bekovske i spoljne pozicije koje su daleko od kvaliteta četvorki i petica.

Organizator igre će biti američki košarkaš Derik Nidam, koji nastupa za barski Mornar, a u Evropi je igrao još za Lijetuvos Ritas i Monako.

foto: Beta

Zanimljiva informacija je i to da su Crnogorci na turniru u Francuskoj već igrali protiv Brazila, sa kojim će se sastati i i Kini, i tu utakmicu izgubili.

Protiv Srbije su odigrali nekoliko mečeva, ali se jedan posebno izdvaja.

2012. godine Beogradu imali su „orlovi“ i 13 poena prednosti tokom meča i na kraju poen prednosti 3 sekunde pre kraja.

U beogradskoj „Areni“ pred 18.000 ljudi lopta je išla na tada 18-godišnjeg Nikolu Ivanoviža koji je sa pola terena preko Miloša Teodosića pogađa za neverovatnu pobedu.

Sa klupe će ih predvoditi Zvezdan Mitrović.

Trener koji je u Francuskoj vodio Monako od druge lige do osvaajča francuskog kupa, i finala Lige šampiona. Neko koga je legenda francuske košarke i suvlasnik Asvela, Toni Parker postavio za trenera francuske ekipe sa kojom je Mitrović odmah osvjio prvenstvo.

SPISAK REPREZENTACIJE NOVOG ZELANDA:

Tom Aberkrombi, Fin Dilejni, Isak Fotu, Šija Ilaj, Džerod Keni, Rob Lo, Džordan Ngatai, Aleks Pledžer, Itan Rusbač, Tohi Smit-Milner, Kori Vebster i Taj Vebster.

Haka ratnički ples koji je obavezan pred svaki meč, šutevi za 3 poena u skoro svakom napadu, Pero Kameron, Indijanapolis...

To su prve asocijacije na reprezentaciju Novog Zelanda, ili kako ih kod kuće popularno zovu „Tall blacks“

Svi se sećamo Mundobasketa 2002. godine gde su upravo oni napravili pravo malo čudo.

U grupi dobijaju Vencuelu i Rusiju, da bi potom dobili Kinu u odlučujućem meču nakon poraza od Argentine, SAD-a, i Nemačke.

U četvrtfinalu lome Portoriko da bi ih u polufinalu sačekala Jugoslavija.

Novozelanđani polufinale otvaraju kao u transu, iako se očekivalo da će Jugoslavija nošena pobjdom protiv SAD-a rutinski završiti posao.

Poslije prvih 10 minuta rezultat je bio 30:19 za Novi Zeland, a i na poluvremenu situacija se nije puno promjenila 48:39.

U nastavku je svoj šou imao Dejan Koturović koji je odigrao svoj najbolji meč u reprezentativnom dresu, a "plavi" su uspeli da slome žilavu ekipu Novog Zelanda, uđu u finale i osvoje zlato.

Prva petorka turnira bila je Predrag Stojaković, Manu Đinobili, Dirk Novicki, Jao Ming i Pero Kamerun, jedini košarkaš koji nije bio NBA igrač.

Nakon ove senzacije u Indijanopolisu, Novi Zeland više nije bio blizu nekog većeg uspeha.

Iako je Novi Zeland autsajder u ovoj grupi, utakmica protiv naše reprezentacije na „Ostajeger kupu“ pokazala je i da ih treba ozbiljno shvatiti.

foto: Profimedia

Prvi trener ekipe iz Okeanije je Pol Enar, nekadašnji reprezentativac Novog Zelanda, kog smo početkom dvehiljaditih gledali u dresu OKK Beograda.

Još dva igrača su prošle sezone igrala u Srbiji - Kori Vebster za Megu i Fin Dilejni za FMP Železnik.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.