PREDSTAVLJAMO GRUPU E: Kada američki san postane košmar! Turska viđena kao druga, Česi i Japanci teško do podviga!
Grupa E - Mundobasket 2019, Foto: AP, Ilustracija/Espreso.co.rs

espreso specijal

PREDSTAVLJAMO GRUPU E: Kada američki san postane košmar! Turska viđena kao druga, Česi i Japanci teško do podviga!

Amerikancima neće biti težak zadatak da preskoče ove tri prepreke

Objavljeno:

Mundobasket samo što nije počeo, a Espreso nastavlja sa predstavljanjem timova i grupa na ovom planetarnom šampionatu.

Grupa E je došla na red, a u njoj će se takmičiti košarkaši SAD, Turske, Japana i Češke.

Dve prvoplasirane selekcije će se plasirati u drugu rundu, gde će sa dve prvoplasirane ekipe iz grupe F formirati novu grupu iz koje će dve najbolje ići u četvrtfinale.

Prvo kolo (1. septembar): Turska – Japan, Češka – SAD

Drugo kolo (3. septembar): Japan – Češka, SAD – Turska

Treće kolo (5. septembar): Turska – Češka, SAD – Japan Ova grupa će svoje mečeve igrati u Šangaju.

SPISAK REPREZENTACIJE SAD:

Harison Barns (Sakramento), Kris Midlton (Milvoki), Bruk Lopez (Milvoki), Džejlen Braun (Boston), Markus Smart (Boston), Džejson Tejtum (Boston), Kemba Voker (Boston), Donovan Mičel (Juta), Mejson Plamli (Denver), Majls Tarner (Indijana), Džo Heris (Bruklin) i Derik Vajt (San Antonio).

Srbi ne bi bili Srbi kada ne bi gledali u tuđe dvorište, pa će nas posle rezultata naše reprezentacije najviše interesovati učinak selekcije SAD.

Istina, silni otkazi su im poremetili planove i zadali Gregu Popoviću pregršt problema pred početak Mundobasketa, ali i dalje treba imati na umu da je i ova selekcija itekako jaka, pa samim tim ima oreol prvog favorita za osvajanje svetske titule.

Greg Popovič
Greg Popovič foto: AP

Iako nema najvećih zvezda, ne treba zanemariti Midltona, Plamlija, Mičela i Vokera i drugih vrhunskih igrača koji će u Kini izbiti u prvi plan i sasvim sigurno će imati ogroman motiv da svojoj državi donesu novo zlato.

Bilo kako bilo, mi se nadamo upravo finalu protiv Amerikanaca, pa neka bude kako bude.

SPISAK REPREZENTACIJE TURSKE:

Ege Arar (Galatasaraj), Jigit Arslan (Tofaš), Doguš Balbay (Efes), Džejms Birsen (Efes), Berkan Durmaz (Tofaš), Semih Erden (Istanbul), Ersan Iljasova (Milvoki), Furkan Korkmaz (Filadelfija), Melih Mahmutoglu (Fenerbahče), Čedi Osman (Klivlend), Sertak Sanli (Efes), Burgahan Tunčer (Efes), Berk Ugurlu (Karšijaka), Skot Vilbekin (Makabi)

Reprezentacija Turske nije imala tu sreću da izbegne SAD na žrebu za grupe, ali, ako ništa drugo, ne bi trebalo da ima većih problema da dođe do drugog mesta u grupi pored Češke i Japana.

Asocijacija na tursku košarku su nam sigurno Hidajet Turkoglu ili Mirsad Jahović, ali od 2010. godine i čuvenog polufinala u Istanbulu, navijačima u Srbiji pada mrak na oči kada se u istoj rečenici pomenu košarka i Turska.

Tada je viđena jedna od najvećih krađa u svetskoj košarci, kada su sudije izmasakrirale izabranike Dude Ivkovića i ukrale pobedu našoj reprezentaciji.

To je ujedno bio i najveći uspeh turske reprezentativne košarke, pošto je na tom Svetskom šampionatu osvojeno drugo mesto.

SPISAK REPREZENTACIJE ČEŠKE:

Patrik Auda (Pistoja), Ondrej Balvin (Gran Kanarija), Jaromir Bohačik (Nimburk), Petr Herman (Lojola), Vojteh Hruban (Nimburk), Vit Krejči (Saragosa), Martin Križ (Nimburk), Mihal Mareš (Prag), Lukaš Paliza (Olomocko), Martin Peterka (Nimburk), Viktor Pulpan (Pardubice), Petr Šafarčik (Vašington), Tomas Satoranski (Čikago Buls), Blejk Šilb (Šalon).

Ako je Češka po nečemu poznata, onda sigurno nije po košarci.

Pivo, hokej, Škoda, ali košarka - ne.

Iako su česti učesnici velikih takmičenja, ova košarkaška selekcija ne može da se shvati ozbiljno, kao ni da bude u nekom većem krugu reprezentacija koje bi mogle da iznenade.

U svojim redovima imaju nama dva poznata košarkaša,Satoranskog i Šilba.

Satoranski je nosio dres Barselone, a sada je u Čikagu i nosioc je reprezentacije a treći je kratko vreme nosio dres Crvene zvezde 2013. godine, ali je veoma brzo napustio Mali Kalemegdan i van Srbije nastavio svoju košarkašku karijeru.

Roster Čeha se uglavnom zasniva na igračima iz Nimburka i domaćih klubova, pa ne treba očekivati neku veću rolu ove reprezentacije na ovom planetarnom šampionatu.

foto: AP

SPISAK REPREZENTACIJE JAPANA:

Seija Ando (Alvark), Makoto Hiejima (Tohigi), Rusei Šijonama (Kavasaki), Rui Hačimura (Vašington), Kozuke Takeuši (Tohigi), Juta Vatanabe (Memfis), Šuto Ando (Nagoja), Joji Takeuši (Alvark), Judai Baba (Alvark), Nik Fazekas (Kavasaki), Daiki Tanaka (Alvark), Avi Koki Šafer (Alvark).

Košarkaši iz zemlje izlazećeg sunca nisu preterano poznati svetu, ali posle senzacionalne pobede nad Nemačkom u pripremnoj utakmici, ne može se reći da ne znaju "lopte".

Kao lider tima se ističe Hačimura koji je nedavno potpisao ugovor sa Vašingtonom, dok na klupi Japanaca sedi Hulio Ljamas iz Argentine, dok ostatak ekipe čine igrači iz japanskog prvenstva, pogoto iz ekipe Alvark Tokija.

Ovo im je tek peto učešće na Svetskim prvenstvima, a 1998. godine su se u grupi sastali sa selekcijom Jugoslavije i pretrpeli pravu katastrofu izgubivši sa 99:54.

Najveći uspeh im je 11. mesto davne 1967. godine u Urugvaju.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.