PREDSTAVLJAMO GRUPU B: Neuništivi Skola, švorc NBA Tigrovi, trostruki šampion i topovsko meso iz Azije! (SASTAVI)
Predstavljamo reprezentacije grupe B na Mundobasketu, Foto: AP/Printscreen/Youtube/FIBA

ODBROJAVANJE PRED MUNDOBASKET

PREDSTAVLJAMO GRUPU B: Neuništivi Skola, švorc NBA Tigrovi, trostruki šampion i topovsko meso iz Azije! (SASTAVI)

Grupa u kojoj bi moglo da bude dosta drame, posebno treba obratiti pažnju na Nigeriju, koja svima može da pomrsi račune ukoliko prevaziđe ekonomske probleme koji su se nadvili nad njenim košarkaškim savezom

Objavljeno: 20:18h
Aleksa Radosavljević

Vreme je da počnemo da vam predstavljamo sve grupe sa Mundobasketa. Prva na redu je Grupa B (znamo da zvuči čudno, ali za to postoji razlog) u kojoj nastupaju Argentina, Rusija, Južna Koreja i Nigerija. Ona će se igrati u Vuhanu, glavnom gradu provincije Hubei, koji broji "svega" 10.000.000 stanovnika. Nalazi se na ušću reke Han u daleko poznatiju Jangce reku. Klima u ovom gradu je vlažna suptropska, a grad je jako industrijski razvijen. Pređimo na ono što vas daleko više zanima od geografije - košarku. Predstavljamo vam četiri reprezentacije koje će igrati u grupi B. ARGENTINA Sastav: Nikolas Brusino (Saragosa), Agustin Kafaro (San Lorenco), Fakundo Kampaco (Real Madrid), Gabrijel Dek (Real Madrid), Markos Delija (Huventud), Maksimo Fjelerup (San Lorenco), Tajavek Galici (Regatas), Patrisio Garino (Baskonija), Nikolas Laprovitola (Real Madrid), Lusio Redivo (Breogan), Luis Skola (Šangaj Šarks) i Luka Vildoza (Kilmes). Selektor je Serhio Ernandez. Najveći deo nacionalnog tima Argentine dolazi iz ACB lige, ali ekipa je kvalitetom daleko od one koju smo gledali početkom milenijuma.

Ono što karakteriše njihov spisak je ponovno pojavljivanje veterana i legende Luisa Skole, koji je prvi put nastupao 1999. godine, dok je za Jugoslaviju i dalje igrao Aleksandar Đorđević. Takođe, moramo da podsetimo na neka imena koja su Gaučosima donela večnu košarkašku slavu, na Manua Đinobilija, Fabricija Oberta, Andresa Noćionija, Karlosa Delfina, Huga Skonokinija. Utakmica koju će Argentinci večno pamtiti, i žaliti se da su ih grčki i dominikanski sudija pokrali je definitivno ona u finalu Indijanapolisa 2002. godine, kada je Jugoslavija slavila u završnici za infarkt, i to posle produžetka.

Međutim, nedugo potom, Argentina se okitila zlatnom medaljom u Atini, na Olimpijskim igrama. Tada su pobedili SAD predvođene Alenom Ajversonom, Timom Dankanom, Stefonom Marberijem i tada mladim igračima Lebronom Džejmsom, Karmelom Entonijem i Dvejnom Vejdom. Glavni igrači, pored Luisa Skole biće Fakundo Kampaco iz Reala i Nikolas Laprovitola iz Huventuda, koji će naredne sezone takođe nastupati za "kraljevski klub" iz Madrida.

RUSIJA

Sastav (čekaju poslednji čas za uži spisak): Semen Antonov (CSKA), Jevgenij Baburin (Nižni), Vitali Fridzon (Lokomovita Kubanj), Vladimir Ivlev (Lokomotiva Kubanj), Sergej Karasjov (Zenit), Mihail Kulagin (CSKA), Nikita Kurbanov (CSKA), Grigori Motovilov (Spartak Primorje), Aleksandar Platunov (Parma), Andrej Sopin (Temp-SUMZ), Jevgenij Valijev (Zenit), Andrej Voroncevič (CSKA), Artjom Zabelin (Parma), Andrej Zubkov (Himki). Selektor je Sergej Bazarevič. *Učešće zbog povreda otkazali Šved, Kulagin, Kvostov i Mozgov i Džoel Bolomboj.

Od kada ne postoji SSSR, Rusi su doneli dekret po kojem medalje osvojene pod imenom SSSR ostaju u vlasništvu SSSR. "Zbornaja" je pod legendarnim strategom Sergejem Belovim uspela na dva vezana Svetska prvenstva (1994. u Kanadi i 1998. u Grčkoj) da osvoji srebrne medalje, ali osim zlata na Evropskom prvenstvu 2007. nisu uspeli da ostvare nikakav zapaženiji rezultat. Ono što će Ruse radovati, pored velikog broja iskusnih igrača od kojih može dosta da se očekuje, definitivno je lagana grupa, gde ne bi trebalo da imaju puno problema, osim u duelu sa Argentincima, ali i ukrštanje sa još lakšom grupom A, u kojoj će verovatno dalje da prođu domaćin Kina i nejaka Poljska, ekipa koja ne bi ni bila na Mundobasketu da FIBA nije napravila one prozore, zbog kojih su neke daleko jače selekcije ispaštale.

Prva zvezda ekipe u odsustvu Alekseja Šveda je Nikita Kurbanov. Još jedna velika prednost bi trebalo da bude to što se većina igrača poznaje iz klubova, ili su kroz karijeru igrali zajedno u jednom od mnogobrojnih ruskih članova VTB lige. JUŽNA KOREJA Sastav: Čoi Jun-Jong, Heo Hon, Jung Jo-Geun, Kang Sang-Jae, Kim Jong-Kju, Kim Sun-Hjung, Li De-Sung, Li Jung-Hjun, Li Seung-Hjun, Park Čan-Hi, Ra Gun-Ah (Rikardo Retlajf), Jang Hi-Jong. Selektor je Hur Je. Svi igrači poznati specijalizovanoj svetskoj košarkaškoj javnosti igraju u korejskim klubovima poput Seula, Čangvona, Džeondžua, Gojanga, Inčona, Ulsana i Busana. Četvorica od njh su, po onome što se može pronaći, bez kluba. Prvi Mundobasket na koji su se plasirali igrao se u SFRJ 1970. godine, a tada je zvezda te ekipe, ali i celog turnira koji je osvojila Jugoslavija, bio Šin-Dong Pao, najbolji strelac sa prosekom od 32 poena po meču.

I pored toga što u Južnoj Koreji vlada košarkaški sistem sličan kao u NBA ligi, igrači se kroz srednje škole biraju na koledže, pa šalju u Korejsku košarkašku ligu, možda su i najgora ekipa na ovogodišnjoj smotri, koja im se igra praktično na kućnom pragu. Prva zvezda ekipe im je Rikardo Retlajf, koji je promenio ime u Ra-Gun A, koji je karijeru započeo u NCAA timu Misurija, da bi se posle neuspešnog NBA drafta obreo u korejskoj košarci 2012. godine.

Osim njega, samo još jedan igrač ima preko 200cm, Kim Džong Kju, koji je visok 206cm, pa im je to verovatno i najveća mana. Ulaze rasterećeno u turnir, ali teško da će im to pomoći, čak i u ovakvoj grupi. Južna Koreja ima čak 11 drugih mesta i dva prva na FIBA prvenstvima Azije, dakle ima veliku tradiciju ovog sporta. NIGERIJA

Sastav (čekaju poslednji čas za uži spisak, verovatno i zbog novčanih problema): Dedži Akindele (Kapitanes de Aresibo), Alade Aminu (Hapoel Tel Aviv), Al-Faruk Aminu (Orlando), Ike Diogu (Sečuan Blu Vejls), Majkl Erik (Baskonija), Ike Iroegbu (Sajens Siti Džena), Čimezi Metu (Ostin Spars), Ike Nvamu (Univerzitet Fort Vejn), Džordan Nvora (Univerzitet Lujvil), Džoš Okogi (Minesota T-vulvs), Sten Okoje (Saragosa), Ekpe Judo (Peking Daks), Gejb Vinsent (Stokton Kings), Talib Zana (Ironi Nes Ziona). Nacija u koju je košarka stigla tek 50-ih godina 20. veka, a koju je tokom 80-ih pet godina vodio srpski stručnjak Vladislav Lučić, koji je momke iz Nigerije učio košarkaškim osnovama. Međutim, tek 2015. godine osvojen je prvi trofej, prvenstvo Afrike, posle čega je krenuo pravi uspon ovog nacionalnog tima. Od 2017. godine selektor je Aleksandar Nvora, koji radi na jednom koledžu u Njujorku već 20 godina, a interesantno, na prvu prozivku je pozvao čak 44 igrača.

Veliko je pitanje ko će se od igrača sa ovog i dalje proširenog spiska odazvati, ali ako u Kinu otputuju momci poput Al-Faruka Aminua, Džoša Okogija, Ekpea Juda ili Ikea Diogua, lako bi moglo da se desi da pomrse račune Rusima ili Argentincima, pa se plasiraju u drugu grupnu fazu. Međutim, za sada mrlju na njihovo učešće baca činjenica da Košarkaški savez ove zemlje i dalje nije isplatio nijedan dolar iz fonda obezbeđenog za put u Kinu, pa su selektor, članovi stručnog štaba, pa i sami igrači za sada snosili troškove putovanja, hotela, opreme, pa i nekih drugih potrepština.

Veliko je pitanje i zbog toga ko će sve otputovati u Kinu, a ko će terati inat Savezu, koji tvrdi da novac za njih nije ni legao, iako nigerijska vlada tvrdi suprotno. NAPOMENA: Predstavljanje grupe A smo ostavili za sam kraj ovih predstavljanja, s obzirom na to da još uvek nije objavljen nijedan uži spisak, a da je četvrtak uveče poslednji rok da to bude učinjeno.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.