KAKAV BRUKLIN, BLOK JE, BRATE, ZAKON: Novobeogradski Majkl Džordan Nemanja Bjelica!
Nemanja Bjelica i njegovi Blokovi, Foto: Dado Đilas

BLOKOVSKA DRSKOST

KAKAV BRUKLIN, BLOK JE, BRATE, ZAKON: Novobeogradski Majkl Džordan Nemanja Bjelica!

Karijeru je počeo u austrijskoj Arkadiji na poziciji plejmejkera

Objavljeno: 16:36h
Sofija Vrebac

Uz Bogdana Bogdanovića, tokom priprema košarkaške reprezentacije Srbije za Mundobasket u Kini, jedan od najboljih igrača bio je krilni košarkaš Nemanja Bjelica.

Košarkaš iz novobeogradskih blokova, inače Bogdanovićev saigrač iz Sakramento Kingsa, karijeru je počeo u austrijskoj Arkadiji na poziciji plejmejkera. Pre toga je bio u mlađim kategorijama Partizana.

Kao 20-godišnjaka u Crvenu zvezdu ga je doveo Svetislav Pešić gde ostaje do 2010. godine. O Pešićevom uticaju na njegovu karijeru, Bjelica je u jednom intervjuu izjavio da bi bez njega ostao samo prosečno krilo i večiti talenat.

Usledio je trogodišnji ugovor sa Baskonijom u kojoj u prve dve sezone nije imao veliku minutažu, a u trećoj je odigrao 26 utakmica gde je prosečno beležio 9.9 poena, 4.8 skokova, 1.3 asistencije i jednu ukradenu loptu po meču. Novi procvat je doživeo Nemanja Bjelica kada je potpisao ugovor sa Fenerbahčeom koji vodi Željko Obradović. Slavnog Žoca srpski košarkaš je naveo kao razlog zašto nije otišao u NBA 2013. godine. Već u prvoj sezoni postao je jedan od ključnih igrača turskog tima beležeći u proseku 10.4 poena, 6.1 skok, 2.2 asistencije i 1.6 ukradenu loptu po meču u Evroligi. Kako je vreme odmicalo,Bjelica je još više napredovao pa je zasluženo poneo ulogu MVP Evrolige i izabran je u idealnu petorku elitog takmičenja 2015. godine.

Posle uspeha u Fenerbahčeu Bjelica je potpisao trogodišnji ugovor sa Minesotom. Tokom sezone 2015/16 Bjelica je uspevao da zabeleži dvocifren broj poena iako je uglavnom ulazio u igru sa klupe. Naredne sezone je zabeležio prvi put bio starter i u duelu protiv Los Anđeles Lejkersa doprineo pobedi Minesote sa 24 poena. Možda bi imao i bolji učinak da ga u martu 2017. godine nije omela povreda stopala zbog čega je propustio veliki broj mečeva u drugoj polovini sezone 2016/17 i početkom 2017/18.

U julu 2018. godine, Nemanja Bjelica je potpisao trogodišnji ugovor sa Sakramento Kingsima.

Zanimljivo je da Bjelica nikada nije igrao u mlađim kategorijama reprezentacije. Bio je član ekipe koja je na Univerzijadi 2009. godine u Beogradu osvojila zlato što je bio motiv da ga Dušan Ivković uvrsti na spisak seniorske selekcije za Evropsko prvenstvo u Poljskoj koje je održano kasnije te godine. Orlovi su se sa tog takmičenja vratili sa srebrnom medaljom.

Od tada je Bjelica neizostavan deo reprezentacije. Iako su sa Mundobasketa 2010. godine i Evropskih prvenstava 2011. i 2013. godine izostale medalje, Bjelica je bio važan šraf Srbije na tim turnirima. Kada su Orlovi osvojili srebro 2014. godine na Svetskom prvenstvu, Bjelica je doprineo sa 11.9 poena, 6.9 skokova i 2.8 asistencija po meču. Bio je član reprezentacije i 2015. godine kada je Srbija ostala bez medalje sa Evropskog prvenstva.

Zbog pomenute povrede stopala, nije mogao da pomogne reprezentaciji na Olimpijskim igrama u Riju kada je osvojeno srebro i na Evropskom prvenstvu 2017. godine kada su Orlovi takođe završili drugi.

Košarkaš Sakramenta je oženjen Mirjanom sa kojom ima dvoje dece, a sam ističe da najviše voli da igra za Srbiju.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.