NAJVEĆA KRAĐA U ISTORIJI KOŠARKE: Ovako je FIBA pre dve i po decenije otela zlato Jugoslaviji!
FIBA logo/Ilustracija, Foto: FIBA

KAD POLITIKA UMEŠA PRSTE U SPORT

NAJVEĆA KRAĐA U ISTORIJI KOŠARKE: Ovako je FIBA pre dve i po decenije otela zlato Jugoslaviji!

Košarkaška reprezentacija Jugoslavije je na Svetskom prvenstvu 1994. godine
trebalo da brani titulu osvojenu četiri godine ranije u Argentini

Objavljeno:

Političke prilike na Balkanu krajem osamdesetih i početkom devedesetih nisu bile sjajne.

Buktao je rat, SFRJ se raspadala, a Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija je 1992. godine uveo sankcije novoformiranoj SR Jugoslaviji. To se odrazilo i na sport. Sportisti Jugoslavije su te godine na Olimpijskim igrama u Barseloni učestvovali kao nezavisni takmičari i to samo u individualnim sportovima, a posledice sankcija osetili su i košarkaši.

Košarkaška reprezentacija Jugoslavije je na Svetskom prvenstvu 1994. godine trebalo da brani titulu osvojenu četiri godine ranije u Argentini. Pehar iz Južne Amerike su doneli Dražen Petrović, Velimir Perasović, Zoran Čutura, Toni Kukoč, Žarko Paspalj, Jurij Zdovc, Željko Obradović, Radisav Ćurčić, Vlade Divac, Arijan Komazec, Zoran Jovanović i Zoran Savić. Bilo je određeno da Jugoslavija bude sledeći domaćin Mundobasketa.

Kao i uvek kada je košarka u pitanju, i tada bi se podrazumevalo da bi se košarkaši doslovno prošetali do nove medalje. Međutim, zbog sankcija domaćinstvo Mundobasketa 1994. godine je oduzeto Beogradu, a kao zamena je uskočio Toronto. Od država nastalih iz SFRJ, na takmičenju u Kanadi je učestvovala Hrvatska i osvojila bronzanu medalju.

Pod pretpostavkom da bi Jugoslavija na Mundobasketu 1994. godine nastupila u istom ili barem sličnom sastavu koji je učestvovao na Evropskom prvenstvu 1995. godine u Atini (Bodiroga, Danilović, Obradović, Sretenović, Paspalj, Berić, Đorđević, Rebrača, Divac, Savić, Tomašević, Koturović) kada je osvojeno zlato, nema sumnje da bi medalja istog sjaja bila na grudima košarkaša i godinu ranije da politika nije umešala prste i da je domaćin Svetskog prvenstva bio Beograd.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.