TEŠKA ARTILJERIJA BOGDAN BOGDANOVIĆ: Davio ga je Duško Vujošević, a sada ne možemo da zamislimo Orlove bez njega!
Bogdan Bogdanović, Foto: Saša Pavlić Koky, Profimedia

LIDER HORDE

TEŠKA ARTILJERIJA BOGDAN BOGDANOVIĆ: Davio ga je Duško Vujošević, a sada ne možemo da zamislimo Orlove bez njega!

Košarkaš Sakramento Kingsa je nedavno na prijateljskom meču protiv Italije upisao 100. nastup u dresu nacionalnog tima

Objavljeno: 14:41h
Sofija Vrebac

Jedan od najboljih košarkaša Srbije je Bogdan Bogdanović, po mnogima lider ove generacije.

Košarkaš Sakramento Kingsa, koji će na jesen početi svoju treću sezonu u NBA ligi, je nedavno na prijateljskom meču protiv Italije upisao 100. nastup u dresu nacionalnog tima. Debi je imao 2013. godine na Evropskom prvenstvu u Sloveniji kada je Srbija zauzela sedmu poziciju, a Bogdanović je u proseku beležio 9.4 poena, 4.3 skoka i dve asistencije po utakmici.

Košarkašku karijeru Bogdanović je počeo u Žitko Basketu i FMP odakle je prešao u Partizan sa kojim je 2010. godine kao 18-godišnjak potpisao prvi profesionalni ugovor. Tada je crno-bele vodio Vlada Jovanović koji nije davao mnogo šanse mladom košarkašu. Kada se 2012. godine u Partizan vratio Duško Vujošević, Bogdanović je počeo da dobija veću minutažu u crno-belom dresu pa je u sezoni 2012/13 imao i debi u Evroligi.

Eksplozija Bogdana Bogdanovića počela je naredne sezone. Vodio je Partizan do pobede protiv moskovskog CSKA kada je zabeležio 27 poena, a zatim je usledio I rekord karijere od 32 poena u pobedi protiv Cibone u ABA ligi što mu je donelo I izbor u najbolju petorku regionalnog takmičenja. U sezoni 2013/14, sa crno-belima je osvojio 13. titulu šampiona Srbije pobedom nad Crvenom zvezdom sa 3:1 u finalnoj seriji Superlige u kojoj je beležio 30.8 poena, 4.8 skokova i 4.2 asistencije po meču što mu je donelo epitet MVP finalne serije.

Dobre igre donele su Bogdanoviću poziv u nacionalni tim za Svetsko prvenstvo 2014. godine kada je Srbija osvojila srebro (Bogdanović je na tom takmičenju beležio 12 poena, 2.4 skoka i 2.6 asistencija po meču), dve titule “Euroleague Rising Star” u Evroligi i ugovor sa Fenerbahčeom zbog čega ga je javno kritikovao Duško Vujošević koji ga je i davio na jednoj utakmici.

Po dolasku u turski klub, Bogdanović je odmah stekao poverenje Željka Obradovića koji ga je uvrstio u startnu petorku. Njegovi dalekometni šutevi doprineli su da Fenerbahče osvoji prvu titulu Evrolige u svojoj istoriji.

Posle tri sezone u Turskoj usledila je selidba preko Atlantskog okeana, u Sakramento. Već u prvoj sezoni je beležio 11.8 poena, 3.3 asistencije i 2.9 skoka po meču zbog čega je izabran u drugu ruki petorku NBA lige.

Sa reprezentacijom, Bogdanović je osim pomenutog srebra iz 2014. godine, osvojio i srebro na Olimpijskim igrama 2016. godine, a bio je drugi I na Evropskom prvenstvu 2017. godine. Nadamo se da će u Kini otići korak dalje I postati jedan od zlatnih momaka srpske košarke.

Ovaj Lider Horde, kako se predstavlja na Tviteru, veliki je fan serijala video igara “World of Warcraft”. Takođe važi i za zavodnika pošto je bio u vezi sa glumicom Jovanom Stoiljković, a kada je raskinuo sa njom, mediji su pisali da je u vezi sa teniserkom Olgom Danilović, ćerkom predsednika Košarkaškog saveza Srbije Predraga Danilovića.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.